Absolvenții de liceu și facultate care nu-și găsesc un loc de muncă după ce termină studiile au la dispoziție un termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire pentru a cere indemnizație de șomaj.
Absolvenții bistrițeni ai promoției 2016 – 2017 nu s-au grăbit însă să solicite acordarea acestor bani. Doar 284 de tineri s-au înscris ca absolvenți și, dintre aceștia, doar 121 beneficiază și de indemnizația care, timp de șase luni, le aduce un venit de câte 250 de lei lunar. Restul cel mai probabil au preferat să își caute locuri de muncă, în speranța că vor reuși să câștige ceva mai mulți bani.
Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul absolvenților care au solicitat acordarea indemnizației de șomaj a scăzut semnificativ, de la 860 la 284. Având în vedere numărul de absolvenţi din 2016 şi cel din 2017, procentul celor care s-au prezentat la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de muncă Bistrița-Năsăud în acest an reprezintă 33% din numărul celor de anul trecut.
Instituția oferă și facilități celor care își găsesc un loc de muncă. Printre acestea se numără și acordarea unor prime de încadrare și de mobilitate.
De asemenea, la rândul lor, angajatorii care încadrează în muncă absolvenți beneficiază și ei de subvenţii din partea statului. “Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă în cuantum de 900 lei”, a declarat Otilia Râpan, director executiv AJOFM Bistriţa-Năsăud.
Instituția vine în sprijinul încadrării în muncă a absolvenţilor şi în acest sens va organiza și “Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi”. Anul acesta, evenimentul va avea loc în data de 20 octombrie.