Un consilier local cere Primăriei Bistrița să majoreze amenzile pentru lucrările executate în oraș fără autorizație.
În ultima ședință a Consiliului Local Bistrița, consilierul UDMR Mathe Attila i-a cerut primarului Ioan Turc să găsească soluții pentru ca amenzile prevăzute pentru situații de acest fel să fie majorate.
”Vreau să întreb dacă avem posibilitatea de a mări amenzile pentru lucrările neautorizate din oraș fiindcă atitudinea multor firme sau persoane este aceea de a își asuma o amendă în loc să facă toate demersurile pentru a lucra legal. Eu nu cred că este normal să facă așa. Mai mult, cei care procedează în acest fel sunt amendați numai în cazul în care sunt prinși. Sparg drumuri, trotuare și noi trebuie să suportăm. Umplerea unui șanț cu piatră și asfalt nu înseamnă aducerea drumului la starea inițială. Un drum spart nu se poate aduce la starea inițială dacă nu se fac lucrări serioase. Eu nu sunt de acord să tolerăm așa ceva. Mai mult, să nu uităm că acum avem lucrări prin care se asfaltează multe zone, prin care facem un oraș frumos. Ar fi păcat să ne trezim peste câteva luni cu asfaltul nou spart. Trebuie să facem ceva ca să împiedicăm lucrările acestea. Nu de mult am fost în Ghinda și drumul e spart din 10 în 10 metri. Nu știu ce lucrări s-au făcut, dar e foarte rău”, a spus consilierul Mathe Attila.
Primarul Ioan Turc i-a răspuns consilierului UDMR și i-a transmis că municipalitatea lucrează deja la un nou regulament cu privire la spargerea domeniului public.
”Este foarte corect ceea ce spuneți dumneavoastră. Suntem într-o perioadă în care ne apropiem de finalizarea unor mari lucrări care ne-au dat nu puține bătăi de cap. Este limpede că trebuie să venim concomitent cu revizuirea cadrului legal în primul rând legat de spargerea străzilor. L-am însărcinat pe domnul viceprimar Sorin Hangan să elaboreze un regulament privind spargerea domeniului public. Urmează ca împreună să analizăm ce prevede acest regulament. Domnul viceprimar s-a documentat și cu privire la ce au alte municipalități în această materie și vă asigur că vom găsi soluția corectă pentru ca nimeni să nu poată să îți bată joc de banul public în municipiul Bistrița fără a fi aspru sancționat. Din păcate, cu toate că majoritatea societăților comerciale, a oamenilor au o atitudine corectă, de respect față de bunurile comune, unii nu au acest respect și profită de întuneric, de faptul că avem de lucru și că nu putem urmări ce se întâmplă pe fiecare stradă. Unii abuzează într-un mod nepermis. Vom veni cu un nou regulament într-o ședință de Consiliu Local și îl vom dezbate și veți avea ocazia să vă pronunțați cu privire la documentul pe care îl vom pune pe masa dumneavoastră”, a spus primarul Ioan Turc.
Secretarul general al municipiului, Floare Gaftone, a intervenit și a precizat că sancțiunile pentru lucrările executate fără autorizație de construire sunt prevăzute de art. 26 din Legea 500/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii și acestea sunt cuprinse între 1.000 de lei și 100.000 de lei, cu precizarea că nu există sancțiunea avertisment.