Un sistem de colectare a deșeurilor plutitoare va fi amplasat în județul Bistrița-Năsăud, în apropierea localităţii Beclean, pe râul Someşul Mare, a anunțat subprefectul Decsei Atilla.
În ședința din luna martie a Colegiului Prefectiral Bistrița-Năsăud, subprefectul Decsei Atilla a precizat că montarea acestui sistem a fost prevăzută într-un proiect al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor care vizează implementarea unor soluţii pentru oprirea fluxului de deşeuri de pe râurile din bazinul hidrografic Someş-Tisa.
”În total, vor fi amplasate patru sisteme de colectare a deşeurilor plutitoare, iar unul din aceste patru sisteme va fi amplasat în judeţul nostru, în apropierea localităţii Beclean, pe râul Someşul Mare, în aval de confluenţa cu râul Şieu. (…) Am convingerea că această campanie va avea succes, nu doar pentru că vom reuşi să adunăm mii de saci de deşeuri, ci pentru că va avea un impact social în schimbarea atitudinii cetăţenilor pentru stoparea fenomenului de abandonare a deşeurilor”, a spus subprefectul Decsei Atilla.
Sursa citată a mai completat că la nivelul întregului județ este în plină desfășurare campania ”Curățenia de primăvară”, care se derulează în două etape. Prima etapă vizează desfășurarea unor campanii de informare și a unor acțiuni de salubrizare, în vreme ce a doua etapă prevede organizarea unor acțiuni de verificare a modului în care au fost salubrizate localitățile.
”Curăţenia de primăvară este organizată anul acesta în două mari etape. Într-o primă fază, instituţiile cu atribuții desfăşoară acţiuni cu caracter preponderent de informare, de prevenire şi de identificare a zonelor cu potenţial risc în domeniul mediului, în vederea monitorizării acestora. Ulterior, în a doua etapă – în lunile aprilie, mai, iunie – Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va dispune verificarea modului în care au fost realizate acţiunile de salubrizare. În acest sens, la nivel județean se va constitui, prin ordin de prefect, o comisie mixtă de control, prin intermediul căreia mai multe echipe formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Inspectoratului pentru Situații de Urgență şi Filialei Judeţene de Îmbunătăţiri Funciare vor efectua controale la nivelul județului”, a mai spus Atilla Decsei.
Subprefectul a subliniat că, potrivit legislației în vigoare, este interzisă abandonarea și depozitarea deșeurilor în spații neautorizate, acestea fiind fapte care se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 50.000 de lei la 70.000 de lei pentru persoanele juridice, aplicându-se inclusiv sancțiunea complementară de confiscare a vehiculelor folosite pentru transportul, descărcarea și abandonarea deșeurilor.
Până acum, Instituția Prefectului i-a informat pe reprezentanții unităților administrativ-teritoriale cu privire la obligațiile pe care le au din perspectiva protejării mediului.
Campania ”Curăţenia de primăvară” va fi susţinută de ADI Deşeuri Bistrița-Năsăud şi compania Supercom, urmând să fie organizate mai multe campanii gratuite de colectare a deşeurilor vegetale și a celor voluminoase.
În acest context, directorul executiv al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae, a precizat că analizează posibilitatea de a prelungi campania de colectare a deșeurilor vegetale.
”Îi rog pe cetăţeni să aibă răbdare. Cantităţile scoase la poartă sunt foarte mari, iar operatorul nu va putea să respecte întocmai programul de colectare. Îi asigurăm că vom strânge toate deşeurile vegetale. În aprilie urmează a doua campanie de ridicare a deşeurilor voluminoase, tot gratuită. Vom fi alături de toate primăriile și asigurăm că operatorul îi va ajuta să transporte toate deşeurile adunate în cadrul campaniei ”Curăţenia de primăvară”. Continuăm şi controalele cu inspectorii noştri, alături de Jandarmerie şi Poliţie, iar rezultatele au început deja să se vadă”, a declarat Cristian Niculae.