Consilierii locali s-au întrunit în ședință extraordinară pentru a vota salariile angajaților din Primăria Bistrița! Salariile au fost MICȘORATE, prin aplicarea unor coeficienți mai mici ca-n 2018, dar s-a adăugat indemnizația de hrană aprox. 300 de lei/lună și astfel veniturile BRUTE au rămas la același nivel ca anul trecut!
Cu toate că veniturile BRUTE nu au scăzut, Sindicatul va acționa în instanță hotărârea de Consiliu Local, invocând faptul că administrația locală a păstrat nivelul salariilor minim pe economie la 1.900 lei… deși era obligată să-l crească la 2.080 lei (nivelul din ianuarie). Această scăpare juridică ar putea anula hotărârea de Consiliu Local..
Cei 800 de angajați din Primăria Bistrița cheltuie 30% din bugetul local! Pe 2018, Ovidiu Crețu a negociat cu sindicatele nivelul salariilor din Primărie și a rămas fără bani pentru co-finanțare!
Bugetul TOTAL al municipiului Bistrița este de aprox. 200 de MILIOANE de lei/an! Bugetul de salarii este de aproximativ 70 de MILIOANE de lei!
În 2018, salariile primarului și viceprimarilor au fost majorate prin legea 153/2017, după care Crețu a negociat cu sindicaliștii valoarea coeficienților ce se aplică fiecărei funcții în parte. Acest coeficient se înmulțește cu salariul minim. În funcție de ierarhie, studii și vechime funcționarii iau salarii BRUTE cuprinse între 17.000 lei (primarul) și 3.500 de lei.
– primar: 17.100 lei
– secretar – 13.680 de lei
– arhitect șef – 13.490 lei
– director exec. – 13.300 lei
– director exec.adj. – 11.400 lei
– șef serviciu – 10.450 lei
– şef birou. – 10.000 lei
– consilier, consilier juridic, inspector (superior) – 6.650 lei .
– inspector/referent/referent de specialitate (debutant) 3.420 de lei .
Liberalii spun că .. NU s-a prezentat impactul financiar al acestui proiect! Gaftone spune că NU s-au respectat procedurile legale!
La votul în plen, Ioan Peteleu (PNL) s-a opus acestui proiect, Sorin Hangan (PNL) și Teodor Mârza (PER) s-au abținut. (ceilalți consilieri ai opoziției au absentat).
Secretarul Floarea Gaftone susține că proiectul NU a respectat toate procedurile. Gaftone a atacat administrația locală pentru menținerea lui George Avram pe funcția de administrator (deși în opinia secretarului, acesta este incompatibil cu funcția pe care o ocupă).
Secretarul municipiului s-a plâns de coeficienții prea MARI aferenți unor funcții de conducere și a făcut comparație cu Consiliul Județean (instituție unde secretarul municipiului are salariul mai mare ca-n primărie).
Sabina Malaicu: – Vom merge în instanță pentru că au scăzut salarile de bază Este un drept al nostru, este un drept de proprietate.. au introdus norma de hrană.. este un drept ne-salarial.. am avut discuții și am spus că renunțăm.. la norma de hrană, am renunțat la vouchere.. au venit niște coeficienți de la anumite primării, dar eu i-am dat mai multe primării cu coeficienți mult mai mare ca ai noștri… sigur, noi am venit cu exemple de la alte primării ! Au dat ca exemplu Tulcea, Galați.
Sabina Malaicu, lider de Sindicat: Sindicatele au venit cu o soluție: să se eficientizeze prn comasarea direcțiilor și a serviciilor… noi am pornit de la 5 directori acum 10 ani și în 2018 avem 36 de șefi de servicii… normal că se duc banii! Atunci, ce facem: dăm afară muncitorii că asta e singura soluție, nu?
Reporter: – Ați cerut și vouchere de vacanță?
Sabina Malaicu: – Am renunțat din start la ele… și la norma de hrană.. si la vocuchere, pe care le-au primit toată lumea: noi nu le-am primit spus noi că vom renunța și la norma de hrană și la vouchere…
Reporter: – Vi se pare normal ca 30% din bugetul local să se ducă pe salariile din Primărie?
Sabina Malaicu: – NU mi se pare normal și mă repet: să se facă comasarea serviciilor și a direcțiilor pentru că de la 5 am ajuns la 18, de la și nu-știu-câți șefi de birou!:.. Mi se pare normal să se comaseze serviciile și direcțiile!
Hotărârea de Cosiliu Local a trecut lejer, cu voturile majorității , dar sindicaliștii susțin că vor ataca în instanță această hotărâre, temându-se că norma de hrană ar putea să fie eliminată pe parcurs… și de aceea solicită ca salariul să rămână la același nivel ca-n 2018.