Primăria Municipiului Bistriţa şi Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” vă invită joi 22 august, ora 18.00, la Galeria „Casa cu Lei”, la vernisajul expoziţiei artistei Mirela Iordache
EXPERIMENT INSIDE
Amfitrion: Gavril Tărmure, manager CCMCG
Curator: Vasile Duda, istoric de artă.
Mirela Iordache se află într-o rezidenţă artistică la Bistriţa şi propune un proiect artistic care prilejuieşte mai multe evenimente creative pe parcursul săptămânii 19-25 august. Publicul interesat e invitat sǎ participe la evenimentele proiectului alǎturi de artist şi poate să intre în miezul spațiului plastic la propriu și la figurat!
În 23-24 august, între orele 10.00-12.00, artistul și organizatorii așteaptă publicul la dialoguri deschise în „noua spațialitate plastică” de la Casa cu Lei.
Mirela Iordache s-a născut în anul 1978 și trăiește în București. Este licențiată a Universității din București, secția Arte Plastice/Patrimoniu Cultural – Restaurare și deține un Masterat în Pictură acordat de UNARTE – Universitatea Națională de Arte București în 2014.
De-a lungul a aproape 20 ani de carieră a expus în peste 90 de expoziții personale, de grup și colective în România, Republica Moldova, Franța, Germania, Belgia și Japonia.
Cunoscută pentru lucrările sale experimental-abstracte, Mirela este un artist foarte versatil, acoperind o gamă largă de stiluri și tehnici, de la fotorealism și neo-expresionism până la abstract, de la pictură, linogravură și pointe sèche până la fotografie, colaj, asamblaj și land-art. Lucrările realizate în ultimii ani se situează la confluența stilistică dintre expresionismul abstract, gestualism și abstractul liric.
Mirela Iordache a primit Premiul Miron Duca pentru Proiectul Suspendare realizat în anul 2023 la Biserica Evanghelică din Herina și a continuat acest proiect cu expoziția Fragmentum Caeli ce valorizează monumentul istoric și în prezent.
Cu sprijinul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, la atelierele de la Casa cu Lei artista lucrează la un proiect artistic prin care experimentează modul în care pictura abstractă modelează și influențează percepția spațiului.
Lucrare pe o pânză de 100 de metri!
În 19 august de la ora 11.00 artista desfășoară o pânză de peste 100m pregătită în perioada de rezidență și intervine în mod direct sub influența mediului deschis din Piața Centrală, atelierul fiind neîncăpător pentru o asemenea abordare, iar în 22 august de la ora 11.00 „linia pictată” devine materialul din care artista construiește un „cub al picturii”.
Expunerea liniară devine o volumetrie cromatică cu o expresie plastică înnoită prin modeleul spațial, prin relația expunerii și demersul plastic finalizat de artist.