Reprezentanții Partidului Verde filiala Bistrița-Năsăud au organizat, marți, o conferință de presă, tema principală de discuție fiind situația de la Colibița, subiect intens dezbătut în ultima perioadă. Verzii au făcut demersuri pentru a se organiza o întâlnire cu reprezentanții Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud și ai comisiei de control de la Colibița, în vederea purtări unor discuții pe tema situației de la baraj, însă se pare că ar fi fost refuzați.
”Sunt indignat, pentru că reflexele comunistoide ies din iarbă. După 30 de ani, administrația și Prefectura încă nu au învățat jocul democrației participative și nici nu își doresc ca cetățenii să participe alături de administrație, să vină cu idei. Vreau să spun că în data de 11 martie, Asociația Lucioperca Pescar Sportiv, Asociația Bistrița Civică și și ONG-ul Gal -Ruralis au depus trei cereri pentru a participa la ședința de Colegiu Prefectural pe subiectul Colibița. Consider că dintre cei care s-au înscris aici, cel puțin 2-3 sunt specialiști în probleme de mediu. (…) Am primit răspuns că sunt bucuroși că ne preocupă starea mediului, ne felicită și am rămas cu felicitările. Ca atare, e plină țara de comisii și comisiuțe, dar noi nu mai avem încredere în așa ceva”, a declarat Marius Bălan, membru fondator al Asociației Bistrița Civică. Acesta a dat publicității și răspunsul pe care l-a primit de la autorități.
Verzii susțin că au mari dubii în privința controalelor efectuate de comisia de control de la Colibița, motiv pentru care ar fi vrut să participe la o întâlnire cu reprezentanții acestei comisii, în care să vină cu idei privind situația de la Colibița. ”Dacă ei nu vor să dea ochii cu noi, le spunem de aici, de la masa noastră, ce au de făcut” a adăugat Marius Bălan, care susține că stfel de controale ar trebui făcute pe timpul verii, când există turiști, nu acum când aproape totul e închis. În plus, controalele ar trebui efectuate minim trei luni, Marius Bălan oferind și o sugestie reprezentanților comisiei: ”Ca să vadă dacă fosele sunt legale, se ia simplu un sac, doi de var, cu soluție de contrast sau cu albastru de metil și se aruncă în fosele septice și în canalizări și pe urmă se urmărește. Imediat, în 5 minute, dâra aceea de apă ne va spune dacă acea conductă e legal trasă și dacă se varsă legal sau nu în lac” a precizat Bălan.
De asemenea, în opinia reprezentantului Partidului Verde, fiecare casă din zona Colibița ar trebui să aibă contact de vidanjare cu compania Aquabis. ”În 2018 au fost încheiate doar 33 de cobtracte de vidanjare. Până la 300 și ceva de case câte sunt acolo, mai este mult. Situația e scăpată de sub control încă de la a 10-a casă care s-a construit în Colibița. Acum este extrem de dificil”, a mai spus Marius Bălan.
Totodată, secretarul executiv al Partidului Verde, Ștefan Anbruș, este de părere că ”autoritățile au lăsat la liber poluarea lacului!”.
Potrivit verzilor, situația este cu atât mai periculoasă cu cât există peste o sută de mii de locutori care beneficiază de sistemul de alimentare cu apă din barajul Colibița.
Verzii se declară supărați, motivând că dacă ar fi avut loc această întâlnire ar fi avut un cuvânt de spus.
Si se varsa ilegal in lac. Atentie la scris stimata redactie. Va multumesc !