Un proiect ambițios care prevede creșterea gradului de siguranţă pentru acumularea Colibiţa a obţinut finanţare din fonduri europene. Proiectul vizează mai exact consolidarea barajului de la Colibiţa, dar şi dezvoltarea infrastructurii de apărare împotriva inundaţiilor prin amenajarea malurilor râului Bistriţa până la confluenţa cu râul Şieu, dar şi a Văii Bîrgăului.
25 de milioane de euro este finanțarea primită prin intermediul proiectului pregătit anul trecut de Apele Române – Administraţia Bazinală Someş-Tisa.
„Este un proiect privind mărirea gradului de siguranţă a barajului Colibiţa care, după eforturi susţinute, a primit finanţare de la Uniunea Europeană. În momentul de față este o licitație pe SEAP pentru refacerea studiului de fezabilitate, întocmirea proiectui tehnic şi detalii de execuţie. Pe urmă se va scoate la licitaţie contractul de execuţie propriu-zisă a proiectului. Vorbim de 10 milioane euro alocați pentru barajul Colibiţa, respectiv mască şi tot ce trebuie făcut din punct de vedere al gospodăririi apelor și alte 15 milioane de euro sunt bani pentru lucrări în aval, de la baraj până la confluenţa cu Şieu” a declarat, într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, ing. Ştefan Rus, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud.
Reprezentanții SGA B-N sunt de părere că lucrările propriu-zise privind golirea barajului vor începe abia în toamna anului viitor.
”Se preconizează că, în funcţie de cum merg licitaţiile pe SEAP şi ce contestaţii vor mai fi, golirea barajului va începe în toamna viitoare, în 2019. Golirea lacului se va realiza treptat, din toamnă până în primăvară, undeva spre mai-iunie 2020. Astfel, câteva luni se va lucra la baraj și abia ulterior se va trece la reumplerea acestuia” a mai completat ing. Ștefan Rus.
Prin intermediul acestui proiect ambițios și râul Bistriţa Ardeleană va fi regularizat pe parcursul a aproximativ 50 de km.