Pe parcursul anului 2019, aproximativ 300 de sancțiuni a aplicat Poliția Locală Bistrița celor care nu au respectat regulile privind depozitarea deșeurilor. Valoarea totală a acestora depășește 20.000 de euro.
Nu puține au fost situațiile când Poliția Locală Bistrița a fost chemată să intervină pentru că, în diferite zone de la marginea orașului, bistrițenii și-au aruncat gunoaiele sau au depozitat materiale de construcții. Au fost și situații când cetățenii cu spirit civit i-au înregistrat cu telefoanele mobile pe cei pe care i-au surprins că procedau în acest fel și, ulterior, au publicat înregistrările, făcând astfel mai ușoară munca de identificare a celor aruncau gunoaiele la voia întâmplării.
Numai anul trecut, potrivit viceprimarului Cristian Niculae, în 289 de situații în care s-a constatat că nu au fost respectate regulile privind depozitarea deșeurilor s-au aplicat amenzi, cuantumul acestora ajungând la circa 100.000 de lei, mai bine de 20.000 de euro.
Camerele de supraveghere mobile, de mare ajutor
Pentru a îi prinde mai ușor pe cei care recurg la astfel de metode, la finele anului 2017, Poliția Locală Bistrița a achiziționat și 10 camere de supraveghere mobile, acestea fiind aplasate în zonele problematice, unde mereu sunt cazuri de depozitări ilegale de deșeuri. Cele 10 camere au fost cumpărate cu scopul de a descuraja acest tip de comportament, ele putând fi mutate acolo unde Poliție Locală constată că situația din teren impune acest lucru.
În plus, în viitor, reprezentanții Primăriei Bistrița nu exclud achiziționarea altor astfel de echipamente, care în timp și-au dovedit utilitatea. În plus, pe raza munizipiului Bistrița sunt amplasate și aproximativ 100 de camere fixe.
Autoritățile, cu ochii și pe operatorul Supercom
Totodată, în acest an, autoritățile locale nu vor fi atente doar la cetățenii care nu respectă regulile, ci și la operatorul de salubrizare – compania Supercom.
Viceprimarul Cristian Niculae a anunțat că va efectua, împreună cu Poliția Locală Bistrița și Garda de Mediu Bistrița-Năsăud, controale periodice la platformele destinate depozitării deșeurilor, amenințând chiar compania Supercom că va fi ”intransigent” și că va dispune măsura aplicării unor sancțiuni, în cazul în care constată că angajații companiei nu își fac treaba.