În Bistrița secolului XXI există încă străzi care, pe timpul nopții, sunt cufundate în totalitate în beznă. Cu toate că Primăria Bistrița alocă anual bani din bugetul local pentru investiții privind modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public, tot mai există străzi pe care nu sunt amplasați deloc stâlpi pentru iluminat.
Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, susținea că în nomenclatorul străzilor din municipiu figurează 437 de străzi. Ei bine, abia jumătate dintre acestea sunt asfaltate și în plus, pe aproximativ 20 la sută dintre cele 437 de străzi nu există deloc stâlpi pentru iluminat public.
Administrația locală a realizat un studiu de fezabilitate care vizează reabilitarea, modernizarea şi extinderea iluminatului public în municipiul Bistriţa şi localităţile componente.
Șeful Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistrița, Ioan Crețiu, a declarat pentru Ziar de Bistrița că ”în studiul de fezabilitate care a fost întocmit avem 89 de străzi care nu au iluminat public deloc și sunt propuse pentru introducerea acestuia. De asemenea, există 18 parcări care nu au deloc iluminat public și avem și un număr de 36 de străzi care au iluminat public partial și necesită lucrări de extindere a sistemului”.
Una dintre străzile cufundate în beznă pe timp de noapte, dar la care se lucrează în prezent la amplasarea stâlpilor de iluminat este și strada Petru Maior, despre care Ziar de Bistrița a scris recent, investiția totală în acest caz ridicându-se la circa 65.000 de euro.
În plus, în aceeași situație se află și străzile Compozitorilor, Forestierului sau Aurel Borgovan. În schimb, pe străzi precum Solomon Haliţă sau Irisului există sistem parțial de iluminat public, fiind necesare lucrări de completare doar.
La nivelul municipiului Bistrița, în portofoliul de proiecte cu finanţare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 se află în pregătire și două investiții majore privind iluminatul public. Este vorba despre proiectele ”Modernizare sistem de iluminat public prin utilizare de corpuri noi cu surse de lumină cu eficienţă luminoasă ridicată” și ”Extinderea sistemului de iluminat pentru 94 străzi şi zone tip alei, parcări”. Fiecare dintre ele se estimează că ar avea costuri de circa 5 milioane de lei și ar putea fi depuse pe axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, pe aceeași axă pe care primarul Ovidiu Crețu a mai solicitat finanțare europeană pentru proiecte de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din municipiul Bistriţa construite între anii 1950 – 1990.
Citește și:
Peste 65.000 de euro costă iluminatul stradal pe strada Petru Maior! Până în luna decembrie lucrările vor fi gata
Sursa foto: www.shutterstock.com