Ambițiosul proiect al Asociației Tășuleasa Social, lansat în 2018 – anul în care s-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, a mai înregistrat un succes. Traseul care traversează mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud a fost omologat de către Ministerul Turismului drept traseu turistic.
Potrivit administrației județene, acest traseu este și primul din România omologat oficial de Ministerul Turismului.
În Bistrița-Năsăud, traseul are o lungime de 134 km și străbate comunele Lunca Ilvei, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț și Monor şi trece inclusiv prin păduri proprietate a comunei Prundu Bîrgăului.
Primii 134 de km, cei realizați pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, au fost inaugurați la finele lunii septembrie a anului trecut, iar la eveniment, alături de echipa Tășuleasa s-au aflat ambasadorii acestui proiect, Andreea Esca și Dragoș Bucurenci, dar și reprezentanți ai autorităților județene.
Proiectul Asociației Tășuleasa Social prevede că Via Transilvanica va porni de la Drobeta-Turnu Severin (Oltenia) – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I – va străbate Transilvania și toate bogățiile naturale și culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna (Bucovina), unde se odihnește Ștefan cel Mare. Traseul va avea circa 1.000 de kilometri și va străbate 10 județe: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava.