Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, au anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că au fost demarate procedurile de achiziţie publică a unui sistem complex Real-Time PCR, cu ajutorul căruia se poate depista infecția cu noul coronavirus – COVID-19, investiția fiind estimată la circa 600.000 de lei, mai bine de 100.000 de euro.
”Având în vedere că de la nivel naţional soluţiile nu vin, noi ne-am văzut obligaţi să ne asumăm soluţii pe plan local. (…) Uitându-ne la ceea ce se întâmplă în țară și la evoluția în timp, am avut o discuţie cu Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, şi cu Teofil Cioarba, directorul economic de la Consiliul Judeţean, să vedem ce putem face pentru a achiziţiona un aparat Real-Time-PCR, un sistem întreg, pentru a putea determina analizele la nivelul Spitalului Județean de Urgență Bistriţa şi la nivelul judeţului nostru. Există un astfel de aparat la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, unul singur pe regiune, care poate procesa 70 de analize/zi. Deja sunt de ordinul sutelor acolo, timpii de aşteptare sunt foarte mari şi vor creşte în continuare ţinând cont de frecvenţa cu care concetăţenii noştri se întorc acasă și atunci riscurile cresc. Pentru că nu putem determina în timp, oamenii sunt duşi în zone de carantină, din păcate mulţi nu respectă izolarea. În aceste condiții, am făcut toate analizele necesare și am găsit în bugetul Spitalului Județean de Urgență Bistriţa resursele necesare care vor fi acoperite din bugetul propriu al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Am făcut o adresă către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a întrunit ieri, a aprobat achiziţia în regim de urgenţă a unui astfel de sistem. Încă de ieri, după ce s-a emis hotărârea, colegii mei de la spital au început să lucreze și am început să primim oferte. Vom trece la achizția de urgență a acestui sistem”, a explicat Emil Radu Moldovan.
https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/819258411929731/
Președintele CJ Bistrița-Năsăud a mai completat că, în paralel, într-o clădire de la Secţia de Infecţioase de pe Alba Iulia se fac amenajările necesare pentru ampalsarea acestui laborator pentru determinări microbiologice.
De asemenea, Spitalul Județean de Urgență Bistriţa şi Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud vor face demersuri către Ministerul Sănătăţii pentru a transfera un specialist care să fie pregătit pe acest nou sistem și care să îi iniţieze şi pe cei de la Bistriţa.