VIDEO: „Castel Creştin” la Posmuș ! Întâlnire de suflet între preoți și tineri! Episcopul Benedict: „E vremea în care să investiţi în prieteni. Să faceţi paşi pentru a nu fi singuri!”


Sâmbătă, 15 iunie 2024, Castelul Teleki de la Posmuş a fost cucerit de tinerii ortodocşi de pe Valea Şieului.

„Cucerirea” nu s-a făcut cu violenţă, ci cu prietenia care-i uneşte pe tinerii ce merg la Biserică în Posmuş, Ardan, Şieu, Mărişelu, Domneşti, Sărata şi Sărăţel.


Prin muzică, prin dialog, prin jocuri atractive şi în primul rând, prin rugăciune peste 100 de tineri creştini practicanţi s-au strâns în cercul amiciţiei, în mijlocul căruia, nevăzut, era cel care îi uneşte: Iisus Hristos.

De la început, organizatorul evenimentului, Părintele Ovidiu Cimpoieş din Posmuş a exprimat scopul „cuceririi” castelului spunând: „ne-am adunat astăzi ca împreună să conturăm şi să facem o zi minunată, frumoasă, a tinereţii, o zi de poveste”.


Povestea a fost despre „Băiatul, cârtiţa, vulpea şi calul”, iar povestitorul a fost însuşi Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, „episcop al tinerilor” după cum i-au spus preoţii prezenţi.

Episcopul Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învăţătură despre prietenie!

Printr-un dialog deschis, atractiv, gândit pedagogic pentru vârsta copiilor participanţi (6 – 16 ani) episcopul a rostit un cuvânt de învăţătură despre prietenie.

Pornind de la cartea scriitorului britanic Charlie Mackesy (The Boy, the Mole, the Fox and the Horse), arhiereul i-a introdus pe micii ascultători în universul poveştilor cu tâlc pentru a extrage 5 învăţăminte în jurul cărora se construieşte adevărata prietenie:

  • Preţuirea fără interes: „Un prieten te preţuieşte pentru că te iubeşte aşa cum eşti, nu pentru că eşti special, deştept, mişto sau ai bani”;
  • Lipsa concurenţei: „A nu fi în concurenţă cu ceilalţi. Cea mai mare pierdere de vreme e să te compari cu alţii. Important e să te depăşeşti pe tine însuţi. Azi sunt mai bun decât ieri…”;
  • Mersul în tandem: „Prietenia înseamnă a merge deodată, împreună, umăr la umăr şi a-l sprijini pe celălalt”;
  • Educaţia renunţării: „Prietenia înseamnă să-ţi tai uneori aripile, adică renunţarea de dragul celuilalt, pentru ca acesta să prindă curaj. Nu e milă, căci mila poate umili, ci încurajare pentru a zbura împreună”;
  • Gratuitatea prieteniei: „Prietenul adevărat te preţuieşte şi pentru imperfecţiunile tale. Te face să te simţi liber. Te iubeşte în orice condiţii”.

Benedict Bistrițeanul, îndemn către tineri: „E vremea în care să investiţi în prieteni. Să faceţi paşi pentru a nu fi singuri!”

Îndemnul final al ierarhului ortodox pentru tinerii cuceritori ai „Castelului Creştin” de la Posmuş a fost:

„E vremea în care să investiţi în prieteni. Să faceţi paşi pentru a nu fi singuri!”


Din Cercul Pastoral – Misionar Valea Şieului I mai fac parte alături de Pr. Ovidiu Cimpoieş din Posmuş, Pr. Ioan Viorel Gotea din Ardan, Pr. Florin Emanuel Gordon din Domneşti, Pr. Aurelian Poptean din Mărişelu, Pr. Ioan Creţa din Şieu şi Pr. Prof. Lazăr Cozman din Sărata şi Sărăţel.

Lor li s-a alăturat pentru acest eveniment Părintele Teodor Csordaș din Bădăcin (Sălaj) şi Părintele Sorin Botiş împreună cu voluntarii Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși din Gherla. Iar banchetul „cuceririi” cu bucate de casă a fost oferit pentru toţi participanţii de către credincioşii ortodocşi din Posmuş.


Prof. dr. Florin I. Bojor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!