VIDEO: Ce i-a cerut șeful Consiliului Județean Bistrița-Năsăud premierului Mihai Tudose? La București s-a semnat contractul de finanțare pentru drumul din Colibița până în Mița

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, se află, astăzi, la București, la Guvern, unde în prezența comisarului european Corina Crețu a semnat contractul de finanțare pentru Tronsonul 2 din Lotul 1 al drumului Poarta Transilvaniei, mai exact de la Colibița spre Mița, cu o valoare eligibilă de aproape 60 de milioane de lei. 

Radu Moldovan a luat cuvântul și i-a făcut chiar și o solicitare premierului Mihai Tudose, prezent la eveniment.

”Aș vrea să încep prin a vă mulțumi tuturor pentru frumosul cadou de Crăciun pe care îl faceți cetățenilor județului pe care noi îl administrăm… Fondurile europene, cel puțin pentru noi, pentru administrația locală sunt principala sursă de dezvoltare a comunităților. Aș vrea să vă mulțumesc, în mod special doamnei comisar Corina Crețu pentru sprijinul pe care l-ați acordat Guvernului României pentru deblocarea acestor resurse financiare vitale pentru noi … Mă bucur că angajamentele făcute anul trecut se confirmă și că nu au fost angajamente în van. Există însă forarte multe piedici și vă spun doar una cu care noi ne confruntăm, care ne blochează și care dacă nu va fi rezolvată, eu cred că va anula toate eforturile făcute: Legea achizițiilor publice. În condițiile în care o procedură de achiziție publică va mai dura în medie doi ani, cât durează acum, datorită contestațiile care se fac de către agenții economici care participă la aceste achiziții publice, din păcate, eu cred că toate eforturile pe care le-ați făcut acum se vor anula. Am și exemple complete: procedura de achiziție publică pentru consultanță la Masterplanul de apă și canal etapa a II-a a durat peste doi ani, cu cinci prezențe la Curtea de Apel din Cluj. Deci rugămintea mea este ca această problemă să fie tratată cu celeritate” a precizat Moldovan.

 

Comisarul Corina Crețu i-a dat dreptate președintelui CJ B-N în privința procedurilor de achiziții publice, afirmând că reducerea birocrației este o prioritate. ”Cred că în privinţa procedurilor România îşi complică singură existenţa… Simplificarea este una dintre priorităţile principale ale mandatului meu… Ceea ce văd în România de multe ori m-a îngrozit, pentru că acestea nu sunt cerinţe ale Uniunii Europene. Noi deja, în cele mai multe ţări, primim toate solicitările online, în format electronic, nu cu zeci de mii de pagini parafate şi semnate, şi acolo trebuie să ajungem. Deci, din punctul nostru de vedere, reducerea birocraţiei este o prioritate absolută„, a declarat Corina Creţu.

În ceea ce privește drumul Poarta Transilvaniei, mai exact DJ 172D: Mureșenii Bârgăului (DN 17) – Lac Colibița – Colibița – Bistrița Bârgăului (DN 17) – Josenii Bârgului (DN 17) – Strâmba – Ilva Mică (DN 17D) – Poiana Ilvei – Măgura Ilvei – Ilva Mare – Lunca Ilvei  – limită județ Suceava, Radu Moldovan afirma, în urmă cu o săptămână, că are mari speranțe că până cel tțrziu în anul 2019 , toate tronsoanele acestui drum vor fi modernizate.

La sediul Guvernului României, în prezenţa premierului Mihai Tudose şi a Comisarului pentru Politică Regională Corina Creţu, , ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a semnat 17 contracte de finanţare pentru proiecte eligibile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Dintre acestea, şapte proiecte, a căror valoare totală eligibilă depăşeşte 524 milioane lei, au fost depuse de beneficiari publici şi vizează reabilitarea, modernizarea şi/sau îmbunătăţirea infrastructurii rutiere din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Bihor (câte un proiect), Sălaj (2 proiecte) şi Cluj (3 proiecte).

error: Content is protected !!