Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, atrage atenția că se apropie 1 mai – termenul până la care primăriile, dar și persoanele juridice sau fizice ar fi trebuit să curețe zonele pe care le au în administrare. După această dată se va trece la amenzi și acestea vor fi ”usturătoare”, potrivit prefectului.
”Am fost în câteva controale în județ și pot să spun că s-a făcut curățenie în multe zone, dar mai multe o să vedem după data 1 mai. (…) În mare parte s-a făcut, primarii s-au mobilizat și trebuie să recunoaștem că am avut loc și acțiuni de voluntariat, indiferent că vorbim de Vlad Grigoraș sau de altcineva, eu zic că oamenii s-au mobilizat, în special tinerii. Campania a dat roade, dar eu zic că nu trebuie să ne oprim aici. După data de 1 mai o să mergem să constatăm ce s-a făcut și acolo lucrurile nu au intrat în normalitate o să recurgem la amenzi”, a spus Stelian Dolha.
Potrivit prefectului, atât primăriile, cât și persoanele fizice sau juridice ar putea fi sancționate de comisarii Gărzii de Mediu dacă nu s-au conformat și nu au ecologizat zonele pe care le administrează.
”Concret, după data de 1 mai, lucrurile ar trebui să meargă cam așa: acolo unde răspunde UAT-ul, e clar că o să fie sancționată primăria, iar acolo unde există reclamații în dreptul persoanelor fizice sau juridice, o să ne îndreptăm către acestea. Nu se poate altfel. O să mergem pe ambele paliere pentru că nu se poate altfel. (…) Garda de Mediu trebuie să înțeleagă că de ea o să depindă dacă se păstrează curățenia, dacă o să ne aplecăm înspre cauze și nu înspre efecte. De ce? Pentru că prin atribuțiile ei, Garda de Mediu trebuie să facă asta”, a adăugat sursa citată.
În opinia prefectului, exemplele bune trebuie prezentate, pe când cele rele trebuie sancționate.
”Din păcate, trebuie să conștientizăm și să fim de acord cu asta. O țară nu se poate civiliza decât așa – aplicând niște amenzi usturătoare celor care încalcă legea, care depozitează ilegal deșeuri, care aruncă deșeuri în neștire, mai ales în condițiile în care avem totuși un serviciu funcțional de gestionare a acestor deșeuri. Ar trebuie să ne folosim de el”, a completat sursa citată
Foarte bine! În care țară ați mai văzut oameni să arunce gunoiul în râuri? Poate în India