Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, nu este mulțumit de modul în care autoritățile de la nivel central gestionează valul 4 al pandemiei de COVID-19. Într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany a vorbit despre greșelile pe care consideră că autoritățile le-au făcut în modul în care au abordat pandemia.
”Lucrurile sunt cutremurătoare în Spitalul Județean de Urgență Bistrița. De ce am ajuns aici? Avem 20 de luni de pandemie, 20 de luni din care pot să spun că aproape o lună am reușit să ne tragem sufletul. A trecut valul 1 și valul 2. Nu am învățat nimic. A venit valul 3 cu o severitate crescută. Ne-a lovit rău. N-am învățat nimic. A venit valul 4, care a îngenuncheat sistemul de sănătate din România. Vom învăța ceva? Lucrurile nu se termină. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat și ne-a oferit un timp și o experiență ca să putem să ne pregătim, valul 1 și valul 2 fiind cu forme ușoare pentru România, dar noi nu le-am utilizat, nu am știu să învățăm din experiența negativă a altora”, a declarat Gabriel Lazany.
Acesta a mai completat că, în opinia sa, modul în care s-a abordat spitalizarea, prin deciziile luate la nivel central, este unul total greșit.
”De mai bine de un an de zile spun și tot repet: infrastructura sistemului de sănătate, nu numai în România, ci și în Europa, nu este pregătită pentru gestionarea cazurilor de acest fel. În mod normal, ca să putem gestiona un caz corespunzător, ar trebui să avem saloane individuale pentru a rupe orice contact al unui pacient din faza în care intră în spital și este suspect până în faza de externare. Nu am analizat lucrurile și consider că modul în care s-a abordat spitalizarea, prin deciziile luate la nivel central, este total greșit. În continuare, mix-ul acesta care se întâmplă în spitale, cu pacienți COVID și non-COVID, este destul de periculos. Am văzut lucrul acesta pe pielea noastră, anul trecut, când, pe lângă Secția de COVID-19 s-a impus să facem încă o secție mixtă – Secția de Medicină Internă”, a mai spus Lazany.
Managerul SJU Bistrița a adăugat că, în opinia sa, ar fi fost mult mai bine ca toate cazurile de COVID-19 să fie gestionate în spitale total COVID, oferind și argumente în acest sens.
”În primul rând, modul de utilizare eficientă a personalului și a infrastructurii. Dacă ai un spital mixt, trebuie să ai circuite separate, cu personal separat, iar riscul de infectare este foarte mare. (…) Dacă ne uităm pe statistici, cea mai mică rată de infectare în rândul personalului medical este în spitalele COVID. De ce? Pentru că acolo știi exact cu ce te confrunți, ești pus în gardă și te protejezi. Din păcate, la noi s-a luat această decizie de a transforma aproape toate spitalele în spitale mixte, care primesc atât pacienți COVID-19 cât și non-COVID, și am ajuns în situația în care zona de COVID este supraaglomerată, iar cea non-COVID este la 50 la sută din capacitate”, a mai spus Lazany.
Totodată, Gabriel Lazany a mai atras atenția autorităților și în ceea ce privește decizia de a suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe.
”Încă de anul trecut, de când s-a restricționat accesul pacienților cu boli cronice la spital, eu am spus că anul viitor vom plăti o poliță pentru această decizie. Pacienții care astăzi sunt non-urgență, mâine pot deveni urgență prin agravarea bolii. Statistic noi vedem deja acest lucru. A crescut rata de deces nu doar în sectorul COVID, ci și în cel non-COVID. Colegii chirurgi îmi spun că nu au operat atât de multe cancere de când sunt medici. Cu toate acestea, anul acesta a fost luată aceeași măsură”, a completat managerul SJU Bistrița, care a subliniat încă o dată că ar fi trebuit să existe spitale regionale care să trateze strict cazurile de pacienți infectați cu noul coronavirus.
O altă măsură care l-a nemulțumit pe Gabriel Lazany a fost legată de solicitarea autorităților centrale către managerii de spitale de a pregăti cât mai multe paturi de Terapie Intensivă.
”A început de anul trecut nebunia secțiilor și paturilor de Terapie Intensivă. La fiecare videoconferință la care am participat, mesajul a fost același: Faceți paturi de Terapie Intensivă! De ce? V-ați uitat pe cifre, pe statistici. Se moare când se ajunge în Terapie Intensivă. Peste 90 la sută din pacienții intubați au decedat. Nu în Bistrița, ci în țară. Peste 70 la sută din cei neintubați au murit. Nu în Bistrița, în țară. Dacă cifrele ar fi fost invers și 90 la sută din pacienți ar fi fost salvați, atunci aș fi înțeles această nebunie și am fi făcut orice ca să facem mai multe paturi de Terapie Intensivă, dar nu aceasta este soluția. Am mai spus-o și o repet de peste un an de zile”, a adăugat Gabriel Lazany.
Managerul SJU Bistrița a făcut apel la autoritățile centrale să pună mai mare accent pe tratarea bolii COVID-19 încă din faza incipientă.
”Dați drumul la tratamentul antiviral din zona de pre-spital. Introduceți în luptă medicina de familie, faceți protocoale de tratament care să le poată prescrie medicii de familie și să nu trebuiască să ajungă pacienții în spital. Trebuie să se trateze boala din fază incipientă. Noi nu învățăm chiar nimic?”, a mai spus sursa citată.
Ulterior, Gabriel Lazany a prezentat cifre ”cutremurătoare” din SJU Bistrița: ”Până azi-dimineață la ora 09:00, Spitalul Județean de Urgență Bistrița a gestionat 4.182 de pacienți infectați cu COVID-19. Dintre aceștia, 897 au murit. Vorbim de o rată de 21,44 la sută. În Secția de Boli Infecțioase și în cea de Pneumologie, care au fost secțiilor noastre COVID, au decedat 495 de pacienți din cei 897, deci 17,22%. Alți 375 au murit în Terapia Intensivă și am avut și 5 pacienți decedați în UPU și pe Secția de Medicină Internă unde am avut o perioadă COVID. Aceste cifre au fost de când a început pandemia, dar vă prezint și cifrele din ultimele două luni, adică din valul 4, care a fost gestionat în ideea că pandemia s-a terminat. 684 de pacienți, din care 282 au decedat. Un procent de 41,22% din pacienți au murit. Asta pentru că vin târziu, cu formă gravă”.
Așadar, înființarea unor noi paturi de Terapie Intensivă nu este soluția potrivită în opinia managerului SJU Bistrița, care spune că, pentru a se evita situații de acest fel, medicamentele antivirale ar trebui introduse în farmaciile cu circuit deschis, în așa fel încât să poată să fie prescrise de medicii de familie încă din faza incipientă a bolii.
”Nu îi lăsați pe medicii de familie să consulte la geam. Sunt pacienți care au spus că nu au reușit să aibă acces la medicul de familie de când a început pandemia, pentru că medicii îi consultă la geam și le dau rețeta tot la geam. Nu așa se face. (…) Dacă facem încă 2.000 de paturi de Terapie Intensivă, vă garantez că se vor umple și ele și rata de deces se va dubla. Nu asta este soluția, ci ca tratamentul să înceapă în fază incipientă a bolii, să fim prevăzători”, a adăugat Gabriel Lazany.
Sursa citată a făcut referire și la campania de vaccinare și a cerut ca și aceasta să fie tratată cu mare atenție.
”Mă bucur că acum suntem pe un vârf, sper să rămânem așa. Am mai fost pe un vârf, la începutul campaniei de vaccinare, când am fost pe locul întâi în Europa, dar apoi s-a întâmplat ceva. Am ajuns pe penultimul loc din Europa, iar consecințele se văd în cifrele pe care le-am spus. Într-adevăr se poate să te infectezi și dacă ești vaccinat, dar peste 90 la sută din pacienții care ajung în spital sunt nevaccinați. De aici și formele astea grave. Haideți să luăm exemplu Italiei, a Franței. Au și ei pacienți infectați, mai mulți ca noi, dar dacă luăm rata lor de spitalizare vedem cum stau lucrurile. (…) Mă bucur că de aproximativ două săptămâni e coadă în fiecare zi la centruld e vaccinare din spital și avem undeva la 100 de noi vaccinați zilnic, ceea ce este un lucru bun. Vaccinarea de acum ne va pregăti pentru valul 5. Să nu credem că se termină atât de ușor pandemia”, a mai spus Lazany.
Întrebat ce răspuns a primit când a ridicat aceste probleme, managerul SJU Bistrița a răspuns: ”Dar cine ne ascultă? Eu am spus și public aceste lucruri, în conferințe de presă, dar acesta este punctul meu de vedere și am spus că așa aș fi procedat eu”.