Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a făcut apel la pacienții din Bistrița-Năsăud să fie cât se poate de sinceri în relația cu medicii și personalul medical, în acest fel evitând posibilitatea de a îmbolnăvi alte persoane în cazul în care ar putea fi infectați cu noul coronavirus. Unitatea medicală din Bistrița este pregătită pentru un număr maxim de 20 de cazuri de infectare cu coronavirus.
”În primul rând trebuie să facem un apel la cetățeni și la pacienți. Pe lângă cel la calm, eu aș face apel și la raționalitate și sinceritate. Pacienții care se prezintă la spital, la UPU sau în orice altă instituție medicală trebuie să fie sinceri, pentru că orice încercare de a ascunde faptul că au intrat în contact cu persoane suspecte sau că au fost în zone de risc nu îi va vindeca, dar apare riscul de a îi îmbolnăvi pe alții” , a declarat Gabriel Lazany.
S-a luat măsura de prefiltrare a pacienților care ajung la UPU Bistrița
Managerul SJU Bistrița a mai anunțat că la Unitatea de Primiri Urgențe a fost luată o măsură suplimentară, aceea de prefiltrare a pacienților, iar cei care prezintă simptomatologie specifică sunt izolați într-o încăpere separată. Ulterior, după ce sunt supuși procedurilor medicale specifice, pacienții în cazul cărora există suspiciune de infecție cu noul coronavirus sunt transferați la Secția de Boli Infecțioase, aici fiind prelucrați conform metodologiei, a mai spus managerul spitalului din Bistrița.
În plus, Gabriel Lazany a mai completat că a purtat discuții cu comandantul ISU Bistrița-Năsăud pentru a stabili dacă este necesară măsura de a amplasa un cort, astfel încât pacienții să fie prefiltrați încă de la intrarea în spital.
https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/196211135021755/
Pe fondul coronavirusului a scăzut și numărul prezentărilor la UPU
”Ceea ce nu am reușit de atâtea luni,a reușit coronavirul acum. Numărul prezentărilor în UPU s-a diminuat”, a spus Lazany.
Pază armată la spital
Tot ca măsură preventivă și pentru că foarte mulți cetățeni nu înțeleg că nu au voie să intre în spital, la intrarea în SJU Bistrița există un post cu pază armată. ”Este un post cu pază armată, cu o firmă autorizată de pază. Noi nu am avut până acum pază armată. Paznicii spitalului nu sunt înarmați și am simțit nevoia de a lua o măsură specială”, a mai explicat Lazany.
Nu sunt probleme cu stocul de dezinfectanți
De asemenea, în ceea ce privește stocurile necesare de dezinfectant, momentan nu există probleme. ”La SJU Bistriţa stăm foarte bine cu stocurile, avem aproximativ 4,5 tone de dezinfectant pe stoc, suntem acoperiţi pe câteva luni de zile. În această perioadă consumurile sunt peste normal”, a mai adăugat Lazany.
Unitatea medicală e pregătită pentru maxim 20 de pacienți confirmați cu COVID-19
În ceea ce privește posibilele cazuri confirmate de infecție cu COVID-19, autoritățile spun că Spitalul Județean de Urgență Bistrița este pregătit pentru maxim 20 de astfel cazuri.
”În situația de până la 20 de cazuri suntem pregătiți. Trebuie să fim realiști. Avem 20 de aparate de ventilare mecanică. Doamne ferește de alte lucruri. Nicio țară din lume și nimeni, niciun sistem medical nu este pregătit pentru astfel de situații . Ce ține de noi, toate scenariile le avem, dar până la 20. Apoi vedem, de la secțiile Neurologie, Cardiologie, unde avem încă 5 saloane care în urma investițiilor de anul trecut sunt dotate cu aparatură, dar nu are fiecare pat aparatură de ventilare mecanică așa cum e în ATI. La Secția ATI, suntem foarte pregătiți pentru că am făcut o investiție de 4 milioane de euro și pe care am inagurat-o anul trecut”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Despre modul în care SJU Bistrița este pregătit să gestioneze posibile cazuri de infecție cu noul coronavirus a vorbit și managerul unității medicale, Gabriel Lazany.
”Scenariile ne sunt date de la nivel naţional, iar cel mai rău e atunci când pacienţii infectaţi cu coronavirus depăşesc 50% din populaţie. La Spitalul Judeţean am prevăzut deja mai multe etape, în funcţie de numărul infectărilor. În cazul în care se ajunge la treapta numărul unu, se închid secţiile cronice, iar personalul se transferă către secţiile unde au pacienţi infectaţi cu coronavirus. La nivelul al doilea, am stabilit alte secţii care se închid, dintre secţiile acute, nu mai preiau pacienţi, iar personalul se duce către secţiile de urgenţă. La nivelul trei, pe toate secţiile de acuţi se reduce activitatea, iar o parte din personal se duce acolo unde este necesitate. Dacă secţia de boli infecţioase trebuie golită în totalitate, atunci toți pacienţii vor fi preluaţi de secţia de Medicină Internă sau depinde de tipul de infecţie. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu cei de la Terapie Intensivă. Dacă va fi nevoie ca toate paturile să fie ocupate de pacienţi cu coronavirus, atunci pacienţii care au nevoie de terapie intensivă nu îi vom lăsa, ei vor fi duşi în saloanele de Cardiologie,Neurologie. Putem chiar toată Chirurgia Generală, pentru că îndeplineşte toate condiţiile şi standardele, s-o facem terapie intensivă”, a explicat Gabriel Lazany.