Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat joi, la Bistriţa, că a solicitat tuturor instituțiilor publice din zona centrală – ministere, agenții, să transmită o situație privind cheltuielile, astfel încât la viitoarea rectificare bugetară să se țină cont de toate acestea. Ministrul spune că în următoarele 45 de zile se vor face restructurări.
„Noi am trimis deja către toate ministerele, toate agenţiile, colegii mei au primit şi au şi răspuns la solicitarea Ministerului de Finanţe vizavi de o situaţie clară pe tot ce înseamnă cheltuieli în zona respectivă. Absolut tot, inclusiv ce au dânşii în subordonare, coordonare sau sub autoritate, pentru a face o analiză la Finanţe”, a afirmat ministrul Eugen Teodorovici.
Ministrul Finanțelor Publice spune că instituțiile trebuie să predea o astfel de până la finalul lunii iunie, iar la prima rectificare bugetară din acest an se va ține cont de ea. Acesta anunță că se pot aplica și sancțiuni.
”Ministrul de Finanțe va impune lunar limite de cheltuieli în toată zona centrală, fie că sunt ministere sau agenții. Se vor putea aplica amenzi de 100.000 de lei acelor colegi, chiar și miniștri, care nu respectă ce spunem noi în ce privește încadrarea în plafonul de cheltuieli alocat. Ministrul plătește. E foarte important ca partea aceasta de cheltuieli să meargă înspre zona de investiții”, a mai spus Teodorovici.
La rândul său, preşedintele Partidului Social Democrat Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat că există instituţii şi agenţii care nu-şi mai au rostul şi sunt o cheltuială publică fără folos, motiv pentru care acestea trebuie restructurate sau chiar desființate.
„Eu sper şi sunt convins că, după cel puţin şapte ani de discuţii, lucruri, instituţii, agenţii care nu-şi mai au rostul şi care sunt o cheltuială publică fără folos se vor restructura sau unele dintre ele chiar desfiinţa, pentru că în momentul de faţă avem anumite agenţii guvernamentale care ne spun: eu nu iau bani de la buget, eu mă autofinanţez. Da, serios, dar de unde te autofinanţezi? Din buzunarul românilor sau al autorităţilor locale, care trebuie să meargă cu un proiect să îl avizeze o sută de agenţii”, a declarat Emil Radu Moldovan, care a dat și câteva exemple chiar din plan local.
”Ministerul Muncii, în județul Bistrița-Năsăud are patru direcții cu patru directori generali, cu patru directori adjuncți, cu patru secretare, cu alți patru de nu mai știu care. Va fi simplu Direcția Generală de Muncă cu servicii de pensii, de ocupare, de relații de muncă. Așa a fost, dar le-au împrăștiat alții. Ministerul Agriculturii, la noi în județ are vreo cinci, dar în județele mai mari are 9 direcții. De asemenea, de ce, de exemplu, la MAI nu am putea avea un singur serviciu de resurse umane – nu câte unul și la Jandarmi, și la Poliție, și la ISU? De ce nu am putea avea un singur serviciu administrativ?”, a adăugat Emil Radu Moldovan.
Potrivit președintelui PSD B-N, ”despre asta se vorbește când vorbim de analiză și restructurare. Asta o să facem. În 45 de zile, fiecare trebuie să vină cu propuneri concrete”.
Totodată, Emil Radu Moldovan a vorbit și despre salariile mari din administrația publică.
https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/640207043074276/
„Vorba multă, sărăcia omului”. Dupa şapte ani de discuţii, pe tema restructurarii si eficientizarii institutiilor publice nu s-a intamplat nimic. Solutia e una singura , si anume regionalizarea, singura care permite descentralizarea si reducerea birocratiei.
In plus, din cauza centralizarii excesive din Romania, in actualul exercitiu financiar, se inregistreaza serioase intarzieri in absorbtia fondurilor europene. Aceste intarzieri duc la pierderea unor sume importante de bani europeni Solutia pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene este regionalizarea, care sa duca la descentralizare si cresterea gradului de autonomie locala .Dar, pentru asta este nevoie de vointa politica.
Exista două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea Constituției și introducerea „regiunii” drept categorie administrativ teritorială în Romania ceea ce nu există astăzi. A doua cale este mai simpla si se poate face prin lege care sa prevada comasarea mai multor județe, ceea ce nu necesită modificarea Constituției. Aceasta presupune ca din cele 41 de județe actuale sa faci un numar mai redus dupa modelul Poloniei, care a făcut reforma administrativa in1999, prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare judetelor de la noi) in 16 mari voievodate, pentru a corespunde cerintelor europene. Uniunea Europeană nu recunoaște caracterul de regiune, decat dacă ai minim 800.000 de locuitori. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu ești considerat regiune, deci nu poți să depui singur proiecte pentru fonduri europene, nu ești eligibil pentru niciun fel de proiect. In Romania, nu exista nici un județ care îndeplinește condiția de a avea 800.000 de locuitori. România pierde, din această cauză, enorm de mulți bani europeni, fiindca totul depinde de guvernul de la București unde lucrurile se misca foarte greu.
De aceea, in loc de tot felul de gaselnite cu restructurarea agentiilor existente, mai utila ar fi o initiativa legislativa privind regionalizarea Romaniei.