Containerele îngropate cu sistem hidraulic, montate cu titlu de exemplu pe strada Petre Ispirescu din Bistrița, au fost puse în funcțiune vineri, în prezența primarului Ioan Turc și a altor reprezentanți ai administrației locale și ai companiei Supercom. Cu acest prilej, primarul a precizat că municipalitatea ia în calcul posibilitatea de a ieși din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri.
”Am vrut să facem un exerciţiu demonstrativ și să arătăm oamenilor cum funcţionează o astfel de platformă cu containere îngropate. E un produs din Bistriţa-Năsăud, o societate din Beclean construieşte aceste platforme şi este cel mai vechi producător din ţară. Acest sistem a fost deja implementat la Mangalia şi, din discuţiile pe care le-am avut cu primarul, sunt mulţumiţi de modul în care funcţionează, de felul cum se comportă în timp acest sistem. Cred că soluţia va fi apropiată de ceea ce se întâmplă în județul Cluj, adică pentru gunoiul menajer, care miroase, produce disconfort, vom folosi acest sistem de platformă îngropată, în vreme ce pentru materialele reciclabile – sticlă, carton, plastic – vom merge pe soluţia supraterană, dar evident îngrădită pentru a nu putea intra decât cei care au acces pentru depozitarea şi ridicarea lor”, a declarat primarul Ioan Turc.
Edilul Bistriței a completat că administrația locală poate obține fonduri europene pentru extinderea acestui sistem la nivelul întregului municipiu.
”În urma discuţiilor pe care le-am avut la Administraţia Fondului de Mediu, am identificat resurse pentru a acoperi din bani europeni această investiţie. Cred că vom reuşi să obţinem circa 2,5 milioane euro pentru implementarea acestui sistem de gestionare a deşeurilor și în Bistrița, într-un termen de cel mult doi ani, doi ani şi jumătate. Până la finalul acestui mandat, în Bistriţa va exista acest sistem de gestiune a gunoiului”, a adăugat sursa citată.
Cu prilejul punerii în funcțiune a noului sistem, primarul a vorbit și despre posibilitatea ca municipiul Bistrița să iasă din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri.
”Avem preţuri mari, o calitate a serviciilor proastă, sistemul cu aceste budane îngropate este inestetic şi ineficient, avem și o taxă specială, așa că nu văd ce am mai putea discuta cu ADI Deşeuri. Luăm în calcul posibilitatea de a ieşi din ADI Deşeuri, luăm în calcul şi acest scenariu. Vom verifica absolut toate aspectele de natură legală şi, când vorbesc de o posibilă ieşire din ADI, nu mă gândesc la schimbarea operatorului de salubritate”, a mai declarat primarul Ioan Turc.
În ceea ce privește serviciile de salubritate, primarul a spus că a observat o îmbunătățire a acestor servicii în ultima perioadă.
”Cu Supercom, o spun cât se poate de tranşant, lucrurile sunt pe un trend ascendent, răspund cât se poate de bine solicitărilor noastre, calitatea serviciilor este mult mai bună. A fost nevoie să fim mai fermi în executarea contractelor (…). Începem să funcţionăm bine. Dacă lucrurile vor continua aşa nu avem nicio problemă să continuăm lucrurile cu Supercom. În momentul în care avem autonomie, pentru că acum avem și noi un vot printre toate celelalte, sigur că putem să reaşezăm din punct de vedere economic contractul şi putem gândi principii juridice corecte. Nu văd de ce Primăria trebuie să fie prestator de servicii pentru o firmă de salubritate, să încaseze bani prin metoda taxei speciale”, a mai precizat sursa citată.