VIDEO: Primarul din Romuli, Ioan Monița, către Ovidiu Silaghi- candidat ALDE pentru Parlamentul European: ”Nu scăpați de mine, o să vă vizitez!” Problema privind subvențiile din domeniul silvic, ridicată de primar

 

Ovidiu Silaghi, candidatul aflat pe locul 4 pe lista Partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) pentru alegerile europarlamentare din luna mai, se află într-o vizită în județul Bistrița-Năsăud, prilej cu care a participat la o întâlnire cu primarii unor comune din județ, printre care Romuli, Dumitra, Șieu și Livezile. 

În timpul discuțiilor cu primarii, Ovidiu Silaghi a vrut să afle cu ce probleme se confruntă aceștia și a primit răspunsuri și chiar propuneri de care să țină cont dacă va obține un nou mandat în Parlamentul European. 

Primul care i-a semnalat o problemă a fost primarul din Romuli, Ioan Monița, acesta vorbind despre situația privind lipsa unor subvenții pentru deținătorii unor suprafețe de păduri. Potrivit primarului, acordarea unor astfel de subvenții este absolut necesară.

”Eu am discutat și cu ceilalți europarlamentari pe tema acestei probleme referitoare la silvicultura la nivel european și nu numai, ci chiar la nivel mondial. Așa cum există o politică agricolă comună la nivel european, tot așa trebuie să existe și o politică silvică comună la nivel european. Este incredibil cum toată lumea vorbește despre păduri, dar nimeni nu face nimic în acest sens. Provin dintr-o zonă de munte în care avem o pădure extraordinară (…) și trebuie să facem neapărat ceva în acest sens. (…) O să aveți o povară grea și să știți că de mine nu o să scăpați foarte ușor. Chiar o să vă vizitez la Bruxelles. Trebuie să facem ceva în acest sens, pentru că nu se mai poate continua așa. Vă dau un exemplu ca să înțelegeți mai bine. Un agricultor din comuna Romuli, care are două hectare de pășune și un hectar de pădure, primește pe suprafața de pășune o subvenție de la APIA de aproximativ 400 de euro pe hectar (pentru că suntem în zonă de munte), în vreme ce pentru suprafața de pădure, nu numai că nu primește nimic, dar trebuie să și plătească și atunci cum pot să vin eu și să fac un proiect prin care vreau să măresc suprafața fondului forestier național, când nu ofer absolut nimic. Încercați să dați subvenții și pe aceste suprafețe de păduri și o să vedeți că nu vom mai avea nevoie nici de woodtracking, nici de trasabilitate, pentru că proprietarul o să își păzească pădurea cu sfințenie”, a transmis primarul Ioan Monița. Acesta i-a cerut candidatului ALDE să ia în serios problema ridicată și să țină cont de ea, pentru că, în opinia sa, ”nu este un foarte mare efort să ținem să facem pași în acest sens”. 

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/339292600263607/

 

La rândul său, primarul comunei Livezile, Traian Simionca, s-a arătat indignat de atitudinea parlamentarilor europeni români și spune că nu înțelege de ce ”nu trag toți la aceeași căruță”. 

Noi, cei care suntem mai jos, care muncim cu cetățenii și cu cei care astăzi cresc animale, nu am înțeles niciodată de când suntem în Uniunea Europeană de ce românii pe care noi îi trimitem acolo nu trag la aceeași căruță. Noi, primarii, nu pricepem acest lucru. Votăm, mergem în campanii, le explicăm oamenilor și cei care ajung acolo nu trag la aceeași căruță, parcă ar fi 4 nații diferite în România. Este păcat că o mână de europarlamentari merg acolo și de multe ori nu îi vedem să vorbească pentru România, nu îi vedem să dea cu pumnul în masă pentru țara lor, să fie buni români, cu inimă pentru România. Și atunci, de cele mai multe ori, ce să îi spui omului de rând care trebuie să meargă la vot …”, a declarat primarul Traian Simionca.

De asemenea, prezent la eveniment, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Sorin Roșu Mareș a afirmat că ”noi lucrăm pentru acea convergență externă a plăților directe, ceea ce înseamnă că noi, în momentul de față, la nivelul plăților avem o medie de 226 de euro, în vreme ce media europeană este de 259, deci suntem sub media europeană. Pentru asta trebuie să ne luptăm, ca toată lumea să fie la același nivel, pentru să în momentul în care noi am aderat la UE ni s-a spus că în timp vom ajunge la același nivelul de plăți directe pe subvenții. Acum nu se întâmplă lucrul acesta și asta este extraordinar de rău pentru că discuțiile care se poartă în prezent vizează reducerea bugetului pentru politica agricolă comună. Este pentru prima dată de când funcționează UE când bugetul pentru agricultură este al doilea. Întotdeauna a fost primul, cel mai mare buget. Acum este buget de coeziune, cu tot ce înseamnă migrație sau alte fenomene care apar în Europa. (…) Noi nu suntem de acord cu reducerea bugetului, pentru că în momentul în care ai scăzut bugetul pe agricultură, toate se înlănțuiesc. De aceea dăm buget pentru agricultură și subvenții ca hrana care ajunge pe masa oamenilor să fie acceptabilă și să poată fi procurată de toți cetățenii. Fără subvenții, automat toate prețurile vor crește. Acesta este principalul efect al scăderii bugetului pentru agricultură”.

În plus, secretarul de stat Sorin Roșu Mareș a completat că România nu e de acord cu plafonarea subvențiilor la o anumită sumă și nici cu propunerea privind cofinanțarea pentru plățile directe. ”În funcție de fiecare țară ce își dorește, să vină cu bani de la bugetul statului pentru a asigura un grad mai înalt de subvenționare. Dacă se adoptă așa ceva suntem în dezavantaj, pentru că noi nu putem concura cu bugetul Franței, al Germaniei”, a mai adăugat Mareș.

Revenind la vizita candidatului Ovidiu Silaghi, după ce a aflat toate aceste doleanțe din plan local și național, ocupantul locului 4 pe lista ALDE pentru alegerile europarlamentare din luna mai va plecat într-o vizită în comuna Feldru, unde va purta discuții și cu crescătorii de animale.

În ceea ce privește alegerile pentru Parlamentul European, Ovidiu Silaghi a declarat că ALDE mizează pe cinci mandate.

 

error: Content is protected !!