La ședința de Consiliu Local de ieri, consilierii au dezbătut un proiect privind tarifele de acces la patinoarul pe care-l realizează Primăria Bistrița în centrul orașului, în apropierea Bisericii Evanghelice. Proiectul privind tarifele a fost în dezbatere publică, a fost discutat în comisii și supus la vot.
Ședința a fost condusă de Florin Urîte, care a intrat în conflict cu Augusta Săsărman (consiler PSD). Conflictul a angrenat mai mulți consilieri locali.
De la ce a-nceput circul!
Consiliera PSD Augusta Săsărman a făcut câteva propuneri pe care Florin Urâte a refuzat să le supună la vot, pe motiv că NU au fost corect-argumentate și nu au fost realizate pe regulament.
Săsărman Lucia a cerut reducerea taxelor cu 50% pentru elevi și gratuitate pentru copiii până-n 7 ani! De asemenea a cerut explicații privind fundamentarea taxelor.
Floare Gaftone îi ațâță!
Secretarul Floare Gaftone consideră că introducerea unor amendamente pe un act cu caracter normativ ar complica lucrurile și proiectul astfel votat ar putea primi aviz nefavorabil din partea Prfecturii.
„Colegii au fundamentat și au avut în vedere și cheltuieli de organizare și funcționare a acestui serviciu public. Apreciez că fără să facă măcar cu 1 zi înainte o propunere pe plen, am avut o situație când instanțele au anulat hotărâri în baza unor amendamente care au fost însușite de Consiliul Local, însă s-a considerat că propunerea a fost tardivă. Deci, concluzia este , doamna consilier Săsărman, cred că ați venit cu propunerea un pic cam târziu” – a spus Floare Gaftone.
Floare Gaftone: – Propunerea modifică semnificativ proiectul de hotărâre… Dacă propunerea doamnei Săsărman trece, ar trebui retrimis structurilor de specialitate care au dat aviz fără amendament, pentru re-analizare în plen, într-o ședință viitoare.
Forin Urîte: – Da, și să deschidem probabil în februarie. Supunem la vot….
Augusta Săsărman: – vă rog să-mi supuneți a vot amendamentul!
Florin Urîte: – vă rog să votați!
Augusta Săsărman: – Sunteți nesimțit și fără acoperire legală!
Florin Urîte: – O să vă dau și în judecată!
Augusta Săsărman: – Nesimțit!
Florin Urîte: – O să vă scot din ședință pentru astfel de exprimări. Dacă NU aveți cei 7 ani de-acasă , vă rog să apelați la cine trebuie.
Ștefania Stere a venit la susținere! Urîte i-a tăiat macaroana: Vorbiți generalist și populist!
Ștefania Stere: – Susțin propunerea colegei mele și consider că poate să facă amendament. D-voastră ca președinte trebuie să supuneți la vot amendamentul. Iar acea gratuitate, între orele 10 – 12 e o gratuitate de formă! Ar fi mult mai util și de impact ca elevii să aibă reducere și copiii până în 7 ani să aibă gratuitate. Mai vin cu o completare, pentru că ieri m-a scos zoom-ul.
Florin Urîte: – Nu, doamnă, nu era media de față!
Ștefania Stere: – Vă rog să fiți respectuos pentru că d-voastră aveți o atitudine exact pentru media.
Florin Urîte: – eu vin fără să fac populisme!
Ștefania Stere: – … o altă propunere era de a taxa cu 5 lei fiecare oră care depășește intervalul de 2 ore, pentru că e mult mai ușor financiar pt familii.
Alexandru Bria o amenință pe Gaftone cu plângere PENALĂ!
Alexandru Bria a intervenit, argumentând că în anii trecuți, la proiectele cu caracter normativ s-au putut face amendamente:
Dacă a fost legal anul trecut, de ce Nu este legal anul acesta. Niciodată NU am auzit ca în plen să nu se poată face propuneri! – a transmis Bria.
Gaftone a invocat art. 139 alin 12 din Codul Administrativ 12) Dacă în urma dezbaterilor din şedinţa consiliului local se impun modificări de fond în conţinutul proiectului de hotărâre, la propunerea primarului, a secretarului sau a consilierilor locali şi cu acordul majorităţii consilierilor locali prezenţi, preşedintele de şedinţă retransmite proiectul de hotărâre, în vederea reexaminării de către iniţiator şi de către compartimentele de specialitate.
Gaftone: – Ordinul 25 din 2020, care este Regulamentul-cadru orientativ privind funcționarea Consiliului Local
Bria: – Dacă mai aud de Ordinul acesta, fac plângere PENALĂ pe loc! Noi nu am votat Regulamentul respectiv, deci aș dori să nu mai aud de el!
Gaftone – … are elemente cu caracter de obligativitate, până la actualizarea propriului Regulament. A fost emis în baza Codului Administrativ… și are elemente cu caracter de obligativitate…
Bria: – noi NU l-am votat… vă rog să nu-l mai amintiți.
Gaftone: – a face propuneri abrupte pe un proiect cu carcater normativ, se poate interpreta că decizia d-voastră are caracter discreționar și nu are o fundamentare din punct de vedere tehnic, economic și juridic. Așa cum s-a făcut prin studiul de impact.
Gaftone a interpretat-o într-un fel. Cincea, în altul. Câștigător: șeful de la Juridic! Propunerile opoziției au fost supuse la vot. Inutil oricum, pt că PNL are majoritate!
Dumitru Cincea (șef Compartiment Juridic) : – Suntem în următoarea situație: Regulamentul Consilului Local este făcut pe Legea 215, NU pe Codul Administrativ. Pe modul cadru, noi NU avem un Regulament al consiliului local. În opinia mea, se aplică exclusiv prevederile care permit realizarea de amendamente… Sigur, dacă acele amendamente au o anumită complexitate, se pot trimite spre analiză la executiv.
Florin Urîte: – Deci: m-am lămurit… cu scuzele de rigoare. Revin pe proiect.
Într-un final, președintele de ședință a supus la vot propunerile consilierilor locali, dar acestea NU au trecut la vot. Proiectul a fost aprobat în forma inițială, fără amendamente.
Șmecherie PSD-istă! PNL-iștii au fost prinși în capcană, pe orgolii!
PNL deține majoritate și , practic, niciun amendament NU ar lua suficiente voturi. Opoziția joacă populist și de data asta, majoritatea a fost prinsă-n capcană, pe orgoliul lui Urîte și pe interpretarea secretarului Floare Gaftone.
Nr. crt. | Specificaţii | Taxă |
1. | Taxă de acces patinoar- tura 2 ore | 10 lei/persoană |
2. | Taxă închiriere patine | 10 lei/persoană |
3. | Taxă ascuţit patine | 10 lei/pereche |
4. | Taxă de acces patinoar -1 zi | 40 lei/persoană |
5. | Taxă de acces patinoar -1 săptămână | 150 lei/persoană |
6. | Taxă de acces patinoar -1 lună | 300 lei/persoană |
Suprafața totală a patinoarului: 600 de metri pătrați, iar pentru realizarea investiție s-a alocat din bugetul local pe anul 2021 suma de 626.000 de lei.