VIDEO: Vezi cum se schiază pe pârtia lui Crețu! Primul schior care a probat pârtia de 7 milioane de euro, realizată cu bani din bancă!

Ziar de Bistrița vă prezintă un clip video cu pârtia din Wonderland. Filmarea a fost realizată în Ajun de Crăciun în 24 decembrie, la -2 grade Celsius!

Întocmai ca cei de la emisiunea Top Gear, Ziar de Bistrița a creat un personaj similar… Stig de Bistrița care a încercat pârtia de schi realizată de Primăria Bistrița. La această provocare, Stig de Bistrița a folosit o pereche de schiuri „de tură” și a fost primul om ce a coborât pe pârtia agrementată în urmă cu câteva săptămâni, mai exact în 28.11.2017!

Bolovani, șanțuri și brazde de pământ – așa arată pârtia… după o vară întreagă de frecat menta!

După cum se vede în filmare, suprafața de alunecare este impracticabilă, prezintă denivelări, bolovani, și șanțuri transversale de un metru adâncime, care brăzdează pârtia în 5 locuri.

 

Pârtia NU este înierbată pe toată lățimea ei și de aceea zăpada NU se fixează uniform. Zona de rulare NU a fost tasată și din loc în loc ies la suprafață bolovani și bucăți mari de pământ.

 

 

Stig de Bistrița s-a folosit de bețele din dotare pentru alunecare. Asta deoarece pârtia NU corespunde cerințelor! Schiorul NU a reușit să alunece și a fost obligat să frâneze bruc pentru a traversa șanțurile de 1 m adâncime care brăzdează pârtia. Coborârea a fost greoaie și schiorul a putut folosi doar porțiunile înierbate unde zăpada s-a fixat.

 

 

De ce NU funcționează: varianta oficială –  NU s-au înregistrat 5 zile cu temperaturi sub minus 5 grade Celsius!

Soluție ar fi ca pârtia să fie acoperită de zăpadă natrală și în completare să fie folosite tunurile de zăpadă… după care suprafața să fie uniformizată. Asta ar însemna ca în ianuarie și februarie să ningă abundent! Teoretic, mai sunt 2 luni din sezonul de schi, iar primarul a transmis în mai multe rânduri că totul depinde de … temperatura de-afară, dar în realitate lucrurile sunt mai complicate. E nevoie de o ninsoare abundentă care să formeze o pătură de minim 30 de centimetri, deoarece pârtia prezintă denivelări, iar tunurile de zăpadă NU ar putea asigura necesarul de zăpadă.

Lacul de acumulare ce asigură necesarul de apă era plin, iar echipamentele erau amplasate la baza pârtiei.

Echipamente existente:

– 2 ATV-uri

– 2 snowmobile

– 1 ratract

– 3 tunuri de zăpadă.

Pârtia este supravegheată video și dotată cu telescaunul Dopelmeyer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Investiția realizată cu bani din bancă este contestată de o parte a opiniei publice. Pare de neînțeles modul în care administrația locală NU reușește să prindă sezonul de schi. Cu toate că primarul Ovidiu Crețu NU a reușit să pregătească terenul, a atribuit un contract pe întreținerea telescaunului.

Puncte MINUS:

– NU există toalete publice

– NU există șopron unde schiorii să se echipeze.

– NU există chioșcuri de alimentație publică. Deși sezonul este în plin NU s-a desfășurat  o licitație pentru închiriat spații în acest sens și amplasat căsuțe.

Toate aceste investiții se puteau realiza încă din vară, dar din motive greu de înțeles, administrația Crețu este surprinsă cu aceleași probleme ca și anul trecut. Singura diferență: între timp s-a reușit obținerea autorizației, după ce s-a realizat o buclă pentru începători.

O altă investiție contestată este cea legată de întreținerea echipamentelor, serviciu externalizat către Eurocompozite… cu toate că pârtia este ne-funcțională. Firma lui Dumitru Tănase a prins contractul pe întreținere și sezonul trecut și a încasat bani… în condițiile în care pârtia a fost închisă publicului-larg.

 

Din bani publici, plătim întreținerea telescaunului, chiar dacă pârtia este ÎNCHISĂ!

În sezonul trecut, firma EuroAlpin a încasat 25.000 de euro pentru nimic, deoarece pârtia NU a funcționat nici măcar o zi! Compania care a prins contractul pe întreținere a fost înființată special în acest sens și este deținută de Dumitru Tănase, un prieten al primarului Crețu). Tunurile au produs zăpadă doar câteva zile, zăpadă care NU s-a fixat deoarece suprafața pârtiei NU este înierbată. Temperaturile NU au fost scăzute și zăpada s-a împrăștiat rapid.

În mod ciudat, au fost perioade când nocturna a funcționat ZIUA!

Tarifele vor fi următoarele:

– adulți: 30 de lei pe zi sau abonament pe șase zile cu 150 de lei.
– tinerii între 15 și 18 ani și pensionari + 65 de ani – 20 de lei de persoană pe zi sau un abonament care include șase zile cu 110 lei.
– copiii până în 14 ani : 10 lei de persoană pe zi sau abonamentul săptămânal 50 de lei.

Pe nocturnă, se va achita în plus 20 de lei de persoană pe zi. Tariful de nocturnă intră în vigoare la 18:00 și este valabil până la 21:00.

 

 

Administrația Crețu, incapabilă să gestioneze acest proiect! 

Pare incredibil modul în care administrația Crețu tratează problemele din Wonderland și în plin sezon de schi pârtia nu este nivelată, NU este înierbată corespunzător (pentru fixarea zăpezii), NU există toalete publice și nici vestiare… după ce toată vara, primarului i s-a atras atenția asupra acestor detalii.

Pârtia de schi din Complexul sportiv Wonderland are o lungine de 1.335 m și o lățime de 60 m, având punctual de plecare de la altitudinea de 676 m. Această investiție s-a ridicat, în total, la circa 7 milioane de euro, fiind realizată cu bani dintr-un împrumut.

9 comments

  1. Pentru ca partia de schii sa devina perfect functionala, in primul rand trebuie remodelata suprafata ei, pentru a deveni plana ( fara bolovani, pietre, santuri, denivelari, ravene,etc.). Urmatoarea operatiune ( obligatorie ) este hidroinsamantare in totalitate a suprafetei, pentru ca in timpul sezonului rece zapada sa se poata depune si sa ramana fixata ( daca stratul de zapada nu este destul de consistent, se utilizeaza tunutile de zapada ) la sol, iar in sezonul cald, sa nu se degradeze in urma capriciilor vremii. In acest fel se evita cheltuirea inutila si repetata a banilor comunitatii. Lucrarile trebuie efectuate de specialisti in domeniu si nu de amatori.
    HIDROINSAMANTARE SI REABILITAREA/RECONSTRUCTIA ECOLOGICA A SITURILOR ALPES-AZUR Pentru mai multe informatii, accesati : http://alpes-azur.ro/

  2. HIDROINSAMANTARE SI REABILITAREA/RECONSTRUCTIA ECOLOGICA A SITURILOR, Constructii si solutii pentru partiile de schi
    ALPES-AZUR
    Pentru mai multe informatii, accesati : http://alpes-azur.ro/

  3. In orice caz toti schiorii acestui oras sunt dezamagiti complet ! deja trebuiau sa mearga tunurile de multa vreme ! minus grade au fost ! Bistrita are f multi schiori ! toti acestia sperau ca macar anul asta sa porneasca naibii instalatiile de zapada si telescaunul ! acum ne dam seama ca e un tun ! Nu un tun de zapada ci un tun intors impotriva noastra a cetatenilor si schiorilor ! vedeti dragi cetateni ce ne poate face un singur om? unul singur !!! priviti unde am ajuns ! afara e frig ! in toata tara se schiaza ! la noi, nu ! o sa vedeti ce probleme vor apare cand dau drumul la telescaun daca vor da ! necalificati ! luati-va cate un pate de porc in buzunarele de la geaca ca nu se stie…si nu schiati cu schiuri noi de la hervis ca le faceti praf, nu de alta dar fiti siguri ca nimeni nu va despagubeste ! deci suntem la mila zapezii, a naturii ! ca tunurile sunt degeaba si intoarse impotriva noastra , hapy neu jeahr !!!

  4. Lasal pe Vasi, isi face si el treaba pentru care este platit.

  5. Vasi, cred ca-i tras niste snapsuri la cele 4 chioscuri de alimentatie publica… Poi tu nu vezi aratura de pe partie? Oricum, azi nu cred ca mai era zapada numa dac-o dus Cretu cu caruta.

  6. Articol de 2 bani. Am fost sa vad si eu. Sunt 4 tunuri la baza partidei, 4 chioșcuri de alimentație publică cat 3 containere-toalete. De ce nu scrieti adevărul ???? Presa de 2 lei, nici nubsto daca sa mai crezi ce citesti

  7. Stiti ce nu inteleg? Cum i se permite primarului sa faca numai ce vrea el. PSD nu isi da seama ca ii trage in jos sau nimeni nu are curaj sa-i spuna in fata?

  8. Balan Marius -ecologist PV

    Sunteti niste carcotasi folositori. Va arat eu cum se schiaza. Cu capacul de la BUDA evident. Hai….va luati la intrecere ?

  9. Prof. Florin I. Bojor

    Draga Cosmin, majoritatea bistritenilor nu sunt interesati de cheltuirea absurda si risipirea banilor publici!

error: Content is protected !!