În ultima lună a anului trecut, consilierii PMP din Consiliul Județean Bistrița-Năsăud nu au fost de acord cu un proiect de hotărâre care viza majorarea salariilor funcționarilor publici din cadrul instituției.
Vineri, într-o conferință de presă, liderul PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, a fost întrebat dacă se așteaptă ca această decizie să afecteze alianța PSD – PMP din Consiliul Județean. Simionca a răspuns: ”S-a dat în decembrie un vot, nu am fost de acord cu mărirea salariilor funcţionarilor publici din Consiliul Judeţean, cum nu am fost de acord nici la nivelul Consiliului Local Bistriţa. Este o chestie de principiu. În aceste momente grele, când toată lumea suferă, politicul trebuie să fie solidar cu cetăţeanul, adică, nu poţi să măreşti salariile la stat şi ceilalţi să sufere. Acesta a fost primul motiv. În al doilea rând, nu poţi să măreşti salariile într-o instituţie după bunul plac. Ori vii cu o mărire echitabilă şi corectă pentru toţi, un procent, 10, 15, 20 la sută pentru toţi angajaţii, ori nu. Nu se poate ca unul să ia 70%, unul 30%, unul 20%, altul 15%, fără să vii şi să spui criteriile prin care s-au făcut aceste măriri salariale”.
Președintele PMP Bistrița-Năsăud a adăugat: ”Noi am spus când am făcut această majoritate la nivelul Consiliului Judeţean că nu suntem un partid care dăm un cec în alb. Am mers într-o majoritate la Consiliul Județean ca să votăm proiecte bune pentru judeţ şi pentru bistriţeni. Acest proiect de hotărâre al Consiliului Judeţean nu este bun pentru comunitate, pentru că costă comunitatea cred, după calculele noastre, un milion de lei lunar. Foarte mulți bani. Eu înţeleg echilibrarea şi calibrarea salariilor pe lege, care se fac automat ca să ajungi la salariul minim pe economie. Sunt nişte calibrări care trebuie făcute, dar nu așa”.
Simionca a mai menționat că nu doar consilierii județeni au votat împotriva unui proiect de hotărâre care vizează majorarea salariilor funcționarilor, ci și reprezentanții PMP din consiliile locale, inclusiv din Consiliul Local Bistrița.
”Acolo unde avem reprezentanţi PMP, aceştia nu au votat majorări de salarii. În aceste momente grele, ultimul lucru pe care trebuie să-l facă politicul este să-şi mărească salariile. În Parlament, parlamentarii bistriţeni şi-au votat mărirea de salarii, în Consiliul Judeţean îşi votează mărirea de salarii, în Primăria municipiului Bistriţa îşi votează mărirea de salarii. Cine? PNL şi PSD. Eu ştiu că ei au grijă de ai lor, dar de noi, de restul oamenilor, cine are grijă? Trebuie să avem noi grijă”, a mai spus Simionca.
Întrebat dacă vicepreședintele PMP de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și-ar putea pierde funcția, președintele partidului a răspuns: ”În acest moment, noi am dat un vot pentru un proiect de hotărâre cu care nu am fost de acord. Noi vrem să ducem mai departe proiectele pentru Bistriţa, avem şi noi foarte multe proiecte pe rol în acest moment. Într-adevăr, aparatul administrativ este greoi, ca să nu spun că ni se pun piedici. Credem că lucrurile bune pe care le-am făcut pentru judeţ se văd. Faptul că am adus o stabilitate la nivelul judeţului într-un moment în care, după alegeri, toată lumea voia să lupte unul împotriva celuilalt, noi am fost cei care am vrut să luptăm pentru bistriţeni, cu un sacrificiu politic, în sensul că mulţi dintre susţinătorii noştri au fost supăraţi pentru că am ales să facem majoritatea la Consiliul Judeţean pentru a avea un echilibru la judeţ. Am votat proiectele bune pentru judeţ şi vom vota în continuare proiectele bune, în interesul cetăţenilor, vom veni cu proiecte pentru judeţul Bistriţa-Năsăud prin care să ne aducem contribuţia. Vedem, nu știu ce ne rezervă viitorul. Astăzi suntem în Consiliul Județean. (…) Noi avem o singură poziție în Consiliul Județean. Nu avem angajați acolo, nici oameni pe care i-am susținut. Avem o funcție politică în Consiliul Județean. După votul nostru, nu am primit din partea vicepreședintelui niciun fel de informare prin care să îmi spună că nu mai merge la muncă sau că îl ceartă cineva. Repet, este o funcţie politică, nu este un angajat oarecare. Funcţiile politice de vicepreşedinți, negociate politic, sunt diferite de funcţiile de angajați ai Consiliului Județean, care sunt contractuale. Vicepreşedinţii se schimbă în funcţie de înţelegerile politice. Noi vom vota în continuare proiectele bune pentru bistrițeni, dar vom sancționa drastic derapajul sau orice fel de abuz făcut de oricine”.
La finele anului trecut, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a adoptat un proiect de hotărâre care prevede majorarea salariilor de bază ale angajaților din cadrul instituției, precum și salariile celor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.
Proiectul a fost adoptat cu 25 de voturi pentru şi patru împotrivă. Potrivit documentului adoptat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, salariile de bază au fost majorate cu sume cuprinse între 350 şi 2.100 de lei. Un proiect similar a fost adoptat și de Consiliul Local Bistrița.