(P) Vrei să vinzi sau sa închiriezi o locuință? Ai nevoie de certificat energetic! Tot ce trebuie să știi despre această procedură: prețuri, expertize, firme etc.

Cei care doresc să vândă sau să închirieze o locuinţă au nevoie de un certificat de performanţă energetică. Documentul se poate obţine de la un auditor energetic atestat şi are o valabilitate de 10 ani.

 

Concret, acest document este un act informativ care prezintă caracteristici ale construcţiei şi ale instalaţiilor de alimentare cu apă caldă, încălzire, iluminat artificial, ventilare şi climatizare, pe baza cărora este stabilit un consum mediu energetic anual.

În funcţie de acest consum, locuinţa evaluată primeşte o notă energetică şi este încadrată într-una din clasele energetice. Documentul se eliberează atât pentru clădirile existente, cât şi pentru cele noi şi este foarte util pentru cei care îşi doresc să cumpere sau să închirieze un spaţiu locativ, întrucât aceştia pot aproxima viitoarele costuri pentru întreţinere.

Nota energetică pe care auditorul o atribuie în urma calculului este cuprinsă în intervalul 1-100. O notă mai mare semnifică o locuinţă cu performanţa energetică mai mare.

În ceea ce priveşte clasa energetică, aceasta poate fi de la A la G.

Clasa A înseamnă eficiență energetică crescută, iar, la polul opus, clasa G este specifică unităţilor de clădire neperformante.

Cine are nevoie de certificat energetic?

Există mai multe tipuri de clădiri care au nevoie de certificate energetice, nu doar cele construite în scop locativ:

• clădiri de birouri;
• instituţii de învăţământ publice şi private;
• hoteluri, pensiuni;
• policlinici şi spitale;
• săli de sport;
• clădiri în care se desfăşoară activităţi comerciale etc.

Pe de altă parte, există şi o categorie de clădiri (mai puține) care nu au nevoie de un certificate energetice:

• clădiri protejate sau din zone protejate;
• clădiri ce prezintă valoare deosebită din punct de vedere istoric sau arhitectural;
• clădiri provizorii, folosite mai puţin de 2 ani;
• clădiri ce se folosesc mai puţin de 4 luni anual;
• lăcaşuri de cult;
• clădiri independente cu suprafaţa mai mică de 50 m2.

Cei care au nevoie de acest document trebuie să se adreseze unui auditor atestat.
Acesta îi va comunica solicitantului care sunt documentele necesare, în funcţie de specificul clădirii şi va fixa o vizită la imobil pentru a face diferite măsurători necesare calculului.

Timpul de execuţie şi preţul sunt influenţate de complexitatea lucrării.

Cei care doresc să citească în totalitate cadrul legislativ cu privire la necesitatea obţinerii unui certificat energetic pot citi Legea nr. 372/2005 republicata, Legea nr. 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 şi Ordonanţa nr.13/2016 a Guvernului României pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005.

Dincolo de situaţiile în care documentul este obligatoriu din punct de vedere legal, anumiți proprietari care îşi doresc transformarea locuinţei într-una eficientă din punct de vedere energetic, solicită serviciile unui auditor energetic atestat care le poate oferi sfaturi avizate.

O locuinţă performantă energetic înseamnă costuri de întreţinere mai mici, aşa că în timp orice investiţie este recuperată.

(P)

error: Content is protected !!