Mai multe persoane încadrate în grad de handicap vizual de pe raza județului Bistrița-Năsăud, dar care dețineau permise de conducere, au rămas fără acestea și, în plus, s-a dispus și încetarea plății dreptului. Asta după ce Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud a luat măsura de a suprapune baza de date a persoanelor cu handicap cu cea a deținătorilor de permis de conducere și a dispus efectuarea unor reevaluări.
Potrivit directorului executiv al instituției, Ani Bob, au fost verificate 3.848 de persoane încadrate în grad de handicap, dintre acestea rezultând suspiciuni în 73 de cazuri.
”Din cele 73 de suspiciuni, 57 erau persoane încadrare în grad de handicap vizual după obţinerea permisului de conducere şi 16 îşi obţinuseră permisul după încadrarea în grad de handicap. Toate aceste 73 de situaţii au fost reevaluate de către comisie. Din cele 57 de persoane încadrare în grad de handicap vizual după obţinerea permisului de conducere s-a dispus reevaluarea în 13 situații, acesta finalizându-se prin încetare drept. În 42 de situaţii le-a fost retras permisul, iar în două situaţii au fost dosare cu o persoană decedată şi o persoană transferată în alt judeţ. Din cele 16 persoane cu permis de conducere obţinut după încadrarea în grad de handicap, în 11 cazuri s-a dispus reevaluarea şi le-a încetat dreptul, în patru cazuri a fost retras permisul de conducere şi o situație de reîncadrare într-un alt tip de handicap”, a declarat Ani Bob, într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud.
Astfel, în urma acestor verificări, s-a dispus retragerea a 48 de permise auto și încetarea plății drepturilor pentru 24 beneficiari.
Directorul executiv al AJPIS a completat că dacă sunt cetățeni care cunosc astfel de situații în care diferite persoane încadrate în grad de handicap vizual dețin permise de conducere să nu ezite să semnaleze acest lucruu instituției, care va lua de îndată măsuri. ”De fiecare dată când am primit astfel de sesizări am verificat toate încadrările, mergând la dosarele de la comisie. Ceea ce noi nu putem verifica sunt actele medicale. Verificăm conținutul dosarului și încadrarea în grad de handicap”, a mai spus Ani Bob.
Întrebată dacă mai pot fi luate și altfel de măsuri împotriva medicilor care dau astfel de avize, directorul Ani Bob a mai precizat că ”în măsura în care constatăm că aceste acte medicale sunt emise cu semne de întrebare din punctul nostru de vedere, al AJPIS, sesizăm și noi mai departe organele competente – Colegiul Medicilor, Direcția de Sănătate Publică, Poliția. În acest moment, de fiecare dată, la fiecare dosar sunt cel puțin trei acte sau evaluări medicale ep acelați tip de handicap. Deci atâta timp cât trei medici spun acelați lucru prin trei documente separate, n u am considerat că ar fi necesar să sesizăm alte organe de cercetare penală sau Colegiul Medicilor. Până acum nu am făcut aceste sesizări”.