Primăria Bistrița reconfigurează Piațeta din zona Bisericii Evanghelice, proiect contestat de o mare parte a opiniei publice. În urma modernizărilor propuse, zona verde va dispărea și în locul gazonului se vor monta dale de piatră. Vor fi tăiați și copacii din jurul monumentului istoric, pe motiv că obturează imaginea Bisericii Evanghelice și întreaga piațetă va fi regândită!
Pe scurt: 58 de copaci dispar din peisaj! Iarba din înteaga piațetă va fi înlocuită cu piatră naturală. Se vor realiza 2 fântâni arteziene și se vor monta 3 catarge. Băncile vor fi înlocuite și se va realiza o machetă din bronz! Vor fi plantați 16 copaci!
situație existentă
– 5.021 mp suprafață înierbată
– 9.223 suprafață betonată și dalată
– 91 de arbori amplasați în piață
situație propusă:
– 10.856 mp de pavaj cu piatră naturală
– se taie 58 de arbori
– se plantează 16 arbori.
Ultima fază: aprobarea documentației de către Consiliul Local și depunerea în vederea accesării finanțării!
Până acum, Primăria Bistrița a urmat pașii legali în acest caz și la această oră, dosarul de finanțare este complet. Urbaniștii Primăriei Bistrița au dat OK-ul. În primă fază proiectul a fost în dezbatere publică și NU s-au înregistrat propuneri, după care Planul Urbanistic de Detaliu a fost supus la vot în plenul Consiliului Local și a trecut cu votul majorității, în ședința din 28 iunie 2015! Apoi s-a realizat un concurs de soluții, s-a realizat un Plan Urbanistic de Detaliu.Ulterior, s-a obținut avizele necesare, inclusiv de la Ministerul Culturii și de la Agenția pentru Protecția Mediului și astfel s-a finalizat documentația economică pentru care s-au plătit 150.000 de euro din bani publici.
4 MILIOANE de euro costă modernizarea Pieței Centrale! Cu aceeași bani s-a modernizat Parcul Municipal, o suprafață de 5 ori mai mare!
Proiectul va fi realizat din bani europeni, dar costurile etimate sunt enorme în acest caz. Piața Centrală are 1.4 hectare iar Parcul Municipal are 6 hectare iar costurile de modernizare sunt similare. Proiectul de modernizare a Pieței Centrale se află pe masa consilierilor locali.
14.200 mp – suprafață totală studiată
10.850 mp de piatră naturală
3.386 mp suprafață mixtă (spațiu verde și piatră).
Proiectanții care au luat 150.000 de euro pe un proiect-lejer de peisagistică prezintă modernizarea Pieței Centrale!
„Statuia Andrei Mureşanu își păstrează poziţia actuală şi este integrată în noua amenajare, în primul rând prin reorganizarea plantaţiilor din imediata ei apropiere.
Linia Apei, compusă dintr-un element sursă (platformă înălţată cu două praguri) la joncţiunea străzii Rebreanu cu piaţa, un canal semiacoperit şi unul deschis, este însoţită de jeturi dinamice aflate la nivelul pavajului, în zona aflată la sudul bisericii. Pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei) este amplasată o fântână circulară care mobilează şi împrospătează zona de intrare în piaţă.
Soluţia de iluminat se dezvoltă pe patru dimensiuni: iluminat funcţional stradal pe latura de nord-est (prelungirea străzii Gheorghe Şincai), iluminat pietonal pentru restul amenajării, iluminat de ambianţă şi ghidaj vizual, iluminat al clădirilor reper.
Zona nord-estică a pieţei primeşte un rol multifuncţional, reluând în formă contemporană, tradiţia şi – parţial – configuraţia târgurilor care aveau loc aici. Poziţia acestei zone flanchează şi deserveşte în mod firesc principalul flux pietonal care traversează şi astăzi piaţa: de la nord-vest spre sud-est, legând strada Rebreanu de strada Dornei. Prin eliberarea zonei de trafic staţionar şi restrângerea vegetaţiei, se obţine flexibilitatea necesară desfăşurării diferitelor tipuri de evenimente: pieţe volante, târguri, concerte şi proiecţii de film, diferite alte manifestări sociale.
Zona nordică primeşte un rol multifuncţional şi un caracter predominant mineral. Castanii de dimensiuni mari sunt păstraţi ca elemente solitare care flachează principalul flux pietonal al pieţei (diagonala Dornei-Rebreanu) şi umbresc locuri de odihnă.
Latura sudică a pieţei, însorită şi cu un caracter mai retras, beneficiază în continuare de prezenţa arborilor de talie medie pentru a găzdui activităţi cu caracter recreaţional şi ludic. Sunt selectate specii cu inflorescenţe şi cromatică bogate. Configurarea acestora în grupuri asociate cu elemente de mobilier şi jocuri de apă, lasă locul unor culoare vizuale neobstrucţionate în direcţia faţadei bisericii.”
Cum poate fi BLOCAT acest proiect! ONG-iștii și ecologiștii spun că adună semnături de referendum, dacă primarul NU renunță!
Marea șmecherie a fost la faptul că Piața Centrală NU a fost inventariată ca spațiu verde, în consecință, se poate interveni prin tăieri masive. Ecologiștii și ONG-urile din municipiu fac demersuri pentru blocarea proiectului și sunt gata să dea în judecată Primăria Bistrița, deoarece NU a încadastrat Piața Centrală, deși avea această obligație.
Statutul juridic al terenului îl poate stabili o instanță de judecată, motiv pentru care ar trebui urmați pașii legali: Judecătorie – Tribunal – Curte de Apel procese care ar dura minim 2 ani. Inițiatorii strângerii de semnături susțin că sunt pregătiți să adune semnături de referendum, dacă primarul Crețu NU renunță la acest proiect și NU ține cont de opinia celor 5.000 de semnatari!
În ședința de astăzi 30 mai, consilierii locali vor decide dacă se aprobă documentația tehnico-economomică prin care proiectul de modernizare va merge mai departe!
MIERCURI – 30 mai -ORA 15, VENITI la PRIMARIE. Dragi prieteni; daca sunteti iubitori ai frumosului, creat de NATURA, veniti sa aparam impreuna copacii, iarba si rondourile cu flori din PIATA CENTRALA si din jurul Bisericii EVANGHELICE. Primaria si consilierii au comandat un proiect agresiv, prin care toate aceste frumuseti urmeaza sa fie desfintate si in locul lor vor aparea dale, betoane si multa piatra. Oare merita sa ne betoneze administratia, aici pe pamant, sufletele si sa produca atata rau lumii vegetale ?Impreuna vom reusi sa schimbam soarta lor !