În Anul Omagial al Satului Românesc, secția de etnografie a Muzeului Bistrița din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud vă invită la un eveniment de excepție dedicat sărbătoririi iei: ”Port cu mândrIE”.
”După ce au traversat oceane și au cucerit publicul european, satisfăcând cele mai pretențioase gusturi în materie de vestimentație, iile de o frumusețe covârșitoare, adunate cu migală de Marius Matei în colecția etnografică ce îi poartă numele, revin la Bistrița într-un eveniment care îmbină o fastuoasă expoziție de IE, întregită de momentul artistic susținut de talentații elevi ai Liceului de Muzica Tudor Jarda din localitate și o paradă de cămăși tradiționale din zona Banatului, purtate de tinere bistrițence”, precizează managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș.
Expoziția va avea loc luni, 24 iunie 2019, în Ziua de Sânziene – Ziua Universală a Iei, de la ora 18.00, bistrițenii fiind invitați să redescopere povestea iei scrisă cu acul și ața, timp de sute de ani, de vrednicele femei ale satului românesc.
Programul recitalului susținut de elevii Liceului de Muzică Tudor Jarda – Bistrița:
- Maria Pop, vioară, clasa I – melodii populare de Frantisek Drdlaprof corep. Tofan Radu, prof îndrum Vasile Răzvan:
- Bianca Gâvan, clasa a IX-a – piesa „Mare-i, mamă, al meu sat”prof. îndrum. Cristina Bălan-Pahone;
- Adriana Petrehuș, clasa a IX-a – piesa „De la Leșu mai la vale”prof. îndrum. Roxana Costeanu;
- 4. Violeta Todoran, clasa a XI-a – piesa „Bade drag cu gura dulce”prof îndrum Ioana Popa;
- Cristina Belei, clasa a XI-a – piesa „Tot femeia are cheia”prof. îndrum. Cristina Bălan-Pahone.
Fondul muzical al paradei iilor va fi asigurat de elevii Dragoș Popa și Alexandru Grecu care vor interpreta:
- Dragoș Popa, chitară, clasa a V-a – ”Preludio Triston” de Maximo Diego Pujol,prof îndrum. Valentin Pop;
- Alexandru Grecu, chiatară, clasa a XI-a – ”Preludiu și Allegro” de J.S.Bach3. Alexandru Grecu, chiatară, clasa a XI-a –”Junto al genera life” de Joaquin Rodrigoprof îndrum. Valentin Pop.
Eveniment este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi din Sibiu și Colecția Etnografică Marius Matei, Timișoara.