Începând din 2017, la data de 10 octombrie se celebrează Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti pentru a încuraja producţia agro-alimentară naţională, produsele autohtone de calitate, îmbunătăţirea statutului producătorului român în lanţul alimentar scurt şi încurajarea consumului de produse locale tradiţionale.
Acesta este şi scopul campaniei organizate de Asociaţia ‘Produs în Bistriţa-Năsăud’ şi Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al autorităţilor locale, care se va desfăşura după următorul program:
- 10 – 12 octombrie 2018: Campanie de promovare în unităţi de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud (program ataşat) – promovarea produselor locale, naturale/ realizate după reţete sau prin metode tradiţionale, din ingrediente naturale şi împărtăţirea de exemple de bune practici – mici afaceri locale în domeniul agro-alimentar. Acţiunile din cadrul campaniei sunt adaptate scopului şi categoriilor de elevi cărora se adresează. Astfel, pentru elevii de gimnaziu ele se vor axa, mai degrabă, pe un stil de viaţa sănătos şi importanţa consumului de produse locale, pe când, pentru elevii de liceu, pe încurajarea devoltării unei cariere/ mici afaceri în domeniul agro-alimentar pentru care îi pregătesc şcolile la care învaţă. Cotu Ioan Grigore – produse apicole, Gelateria Aniela – îngheţată artizanală, Ioan Simionca – Legume de Monor, Costi Bucnaru – bunătăţi din Pasul Tihuţa, Grigore Creţa – brânzeturi de la poalele Munţilor Călimani, Saveta Ban – cuptorul de altădată, Dinu Pleşa – uleiuri presate la rece, Bodiu Florentin – coşul cu legume de Dumitra, sunt cei care, alături de organzatori, vor da un imbold copiilor şi tinerilor în susţinerea economiei locale, iar Liceul Tehnologic Agricol Beclean va face din prezentarea produselor proprii o adevărată sărbătoare locală;
- 13 octombrie 2018, Piaţa Centrală Bistriţa – Târgul de produse agroalimentare ‘Produs în Bistriţa-Năsăud’, într-o ediţie specială.
Aceste evenimente urmează participării oficiale a Asociaţiei ‘Produs în Bistriţa-Năsăud’ la Târgul Produs de România de la Cluj şi la Târgul meşteşugăresc din cardul Festivalului ‘Simfonii de toamnă’ Târgu Mureş, de la sfârşitul săptămânii trecute şi completează, în mod armonios, agenda anului 2018, una bogată în participări naţionale şi internaţionale.
Programul complet al activităţilor:
Miercuri, 10 octombrie 2018:
- ora 11:00 – Şcoala Gimnazială nr. 4 – Produse apicole – Cotu Ioan Grigore; Îngheţată artizanală – Gelateria Aniela;
- ora 13:00 – Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa – Legume de Monor – Ioan Simionca; Brânzeturi de la poalele Munţilor Călimani – Grigore Creţa; Îngheţată artizanală – Gelateria Aniela; Bunătăţi din Pasul Tihuţa – Costi Bugnaru.
Joi, 11 octombrie 2018:
- ora 10:00 – Şcoala Gimnazială ‘Ştefan cel Mare’ Bistriţa – Coşul cu legume de Dumitra – Bodiu Florentin; Îngheţată artizanală – Gelateria Aniela;
- ora 12:00 – Colegiul Naţional ‘George Coşbuc’ Năsăud – Cuptorul de altădată – Saveta Ban; Uleiuri presate la rece – Dinu Pleşa.
Vineri, 12 octombrie 2018
- ora 12:00 – Liceul Tehnologic Agricol Beclean – Sărbătoarea produselor agricole – prezentare de produse agricole din producţia proprie;
- 13 octombrie 2018 – Târgul de produse agroalimentare Produs în Bistriţa-Năsăud – Piaţa Centrală Bistriţa.