Liderii P.S.D Radu Moldovan și Ovidiu Crețu, alături de Gavril Țărmure și Dorel Cosma, directorii instituțiilor de cultură din județ și municipiu au susținut o conferință de presă în care au prezentat formațiile care vor fi invitate la Zilele Bistriței, dar și viziunea lor despre promovarea culturii.
Odată cu această ieșire publică, Radu Moldovan și Ovidiu Crețu au anunțat bugetul pus la dispoziție pentru zilele Bistriței, ediția 2017: Primăria Bistrița: 870.000 de lei, iar Consiliul Județean va achita 400.000 de lei.
TOTAL: 1.27 MILIOANE de lei pentru 9 zile de activități!
Pe cultură se alocă anual 2 milioane de EURO și niciun nume mare NU a fost la Bistrița! Excepție, trupa „NO Mercy”! Ce zic PSD-iștii care gestionează bugetul local și județean!
Concertele de pe Pietonalul Liviu Rebreanu:
Sâmbătă: 19 august – Ștefan Pop și Anita Hartig
Duminică 20 august – Hara
Luni 21 august – Gina Pop
Marți 22 august Concert Zuralia
Miercuri 23 august The Boulevard
Joi, 24 august: Deepcentral, Concert Andra
Vineri 25 august: Randi, Horia Brenciu
Sâmbătă 26 august: Concert simfonic extraordinar Ovidiu Purcel, Noemi Vereș.
Duminică 27 august: 3 Sud Est, Loredana.
„De ce nu au adus un nume internațional?” Anul ăsta cântă: Loredana, 3 Sud Est, Hara, Brenciu, Andra, Gina Pop, Anita Hartig și alții!
Intervine Radu Moldovan și spune că 500.000 de euro ar costa un concert cu un nume internațional, Jose Carreras sau Placido Domingo, iar trupele rock ar fi câteva sute de mii de euro și o decizie ar fi destul de greu de luat, cu formații gen AC DC, Iron Maiden.
Primarul Crețu o dă-n filosofie și merge pe aceeași linie de finanțare a culturii!
„Un popor care renunță la cultură devine populație, deci identitatea pe care o avem ca oraș, ca județ ca regiune, ca țară se dă prin cultură. De aceea, cultura care costă, trebuie să fie finanțată…din punctul meu de vedere trebuie să mergem înainte pe această linie. Cât și cu ce valori, sigur, ast e o altă chestiune care trebuie discutată. Nu aș merge pe varianta pe care o sugerează dl ziarist să avem un concert extraordinar o dată la 10 ani, în care să aducem trupe formidabile și 10 ani să nu mai aducem nimic. Nu cred că aceasta este varianta… eu cred că mersul progresiv al finanțării în cultură așa cum am făcut-o în ultimii 8 ani încoace poate să ducă într-un final și la evenimente mai mari. Iar dacă discutăm despre binefacerile acestor concerte în turism și în celelalte, banii sunt încasați de hoteluri , de restaurante iar finanțarea o face administrația, iar niciun hotelier NU a venit să spună: „venim noi cu 50.000 de euro pentru că încasăm mai mult atunci”. Nu s-a întâmplat asta niciodată… dimpotrivă, au venit să reducem taxa hotelieră. ” a spus Ovidiu Crețu.
Radu Moldovan are o altă viziune: vrea un concert MARE prin parteneriat cu o firmă privată! La „Festivalul Usturoiului” se pregătește un mega-concert cu un nume MARE, concert plătit de Stat!
„Eu cred că sugestia e alta și ne putem gândi, să-i rugăm pe cei 2 manageri care având în vedere amploarea evenimentului pe care-l creăm, să încercăm să atragem serviciile de administrație publică și sunt companii mari care sunt interesate să aibă exclusivități și ne putem gândi ca vârful Târgului Mare al Bistriței să fie și un astfel concert. Pentru etapa următoare, sunt companii de toate felurile care și-ar dori să se asocieze pe 2 săptămâni cu un asemenea eveniment și care ar putea veni cu o sumă consistentă de bani într-un parteneriat și să facem un astfel de eveniment. Ăsta cred că ar fi vârful să putem ca la fiecare eveniment să fie un nume de rezonanță internațională. Eu o să încerc ceva nu vă pot spune că nu am datele concrete pentru „Festivalul Usturoiului”, având în vedere că avem parteneriat cu Ministerul Turismului și sprijin de-acolo că dacă ar fi vorba de mine… NU pot! Anul ăsta am reușit să conving Ministerul Turismului să vină alături de noi în organizarea festivaluui Usturoiului exact cu finanțarea unui eveniment important. Avem deja documentele să și urmează să vedem ce reușim să facem în continuare pentru un astfel de concert care să aibă rezonanță.” a declarat Radu Moldovan.
La filozofie sunt toți de nota zece, dar nu ne spune nimeni câte și ce cărți au citit fiecare în ultimii 3 ani.