Canalizarea pluvială NU funcționează în parametrii optimi pe strada Mihai Viteazul. Primăria Bistrița a rezolvat parțial problema și a finanțat cu 450.000 de euro realizarea unei noi canalizări pluviale. Însă, această investiție ar fi trebuit corelată cu alte investiții (ne-realizate, momentan) de către Aquabis.
Problema e simplă: la ploi abundente, apa ce vine de pe deal are debit prea mare pentru a fi captată în canalizarea pluvială realizată de Primărie. În acest caz, apa iese pe carosabil!
Pe Mihai Viteazul, Aquabis ar fi trebuit să realizeze un cămin „de rupere”, care ar rezolva situația în cazul ploilor abundente. Practic, s-ar construi un bazin care să funcționeze ca o pâlnie: apa de ploaie colectată de pe deal ar fi captată în căminul îngropat și deversată treptat, în canalizarea pluvială nouă.
S-a asfaltat și-acum se sparge drumul! Evident că nimeni NU răspunde de imensa gafă! Aquabis vs. Primărie: birocrație sau orgoliu politic?
Pe toată durata lucrărilor, între Primărie și Aquabis au existat discuții pe tema canalizării pluviale pe Mihai Viteazul. Cele 2 instituții NU s-au sincronizat și la prima ploaie serioasă, apa a ieșit pe carosabil. Ba mai mult: strada a fost asfaltată și ce mai probabil va fi spartă pe o anumită porțiune!
Reprezentanții Aquabis s-au angajat să completeze investiția Primăriei, până la asfaltare, dar NU s-au ținut de cuvânt. La finalizarea lucrărilor finanțate de Primărie, Ioan Turc a ieșit public și a anunțat asfaltarea străzii, deși Aquabis NU intervenise pe porțiunea lor. Astfel, strada s-a asfaltat și-acum va trebui spartă.
City-managerul Florin Găurean s-a ocupat de treabă! Zice că Aquabis-ul e obligată să intervină și să facă ce ține de ei!
„Situația e delicată în acest caz, dar și în toate celelalte șantiere unde ar trebui să colaborăm cu Aquabis. Pentru că rețelele de apă-canal sunt ale lor. Pe MIhai Viteazul, Primăria Bistrița a alocat 450.000 de euro și ne-am angajat să rezolvăm problema locuitorilor. În proporție de 90%, s-a rezolvat, doar că Aquabis NU s-a ținut de cuvânt. Concret, Aquabis ar fi trebuit să realizeze un cămin de rupere, adică un bazin sub drum care să preia apa pluvială și să o descarce în rețea, treptat. Am discutat în martie și aveau termen până în luna mai să-l finalizeze. Ei NU l-au făcut deși am stat după ei aproape 3 luni! Într-un final s-a asfaltat, iar acum ei vor trebui să-l facă! S-a văzut la ploile abundente că se impune această lucrare!” – a declrat Florin Găurean, city-manager.
De ce NU s-a realizat această lucrare ÎNAINTE de asfaltare? Aquabis zice că apa de ploaie e a Primăriei! Aquabis încasează bani, dar NU-s obligați să realizeze rețele de pluviale!
Compania Aquabis este în subordinea Consiliului Județean și deține rețelele de apă-canal. Compania e condusă pe linie PSD-istă, chiar de fratele lui Radu Moldovan. Ion Șandru este director general, însă este doar executant în cadrul companiei.
„Într-adevăr, pe Mihai Viteazul va trebui să realizăm acest cămin de rupere. Și îl vom face! Oricum, este o rezolvare parțială, deoarece problema e complexă. Pe deal NU există canalizare pluvială, iar când toată apa vine la vale, șanțurile NU mai fac față. Mă refer la apa de ploaie. Probabil sunt cetățeni care deversează pluviala în menajeră și de-aici apar aceste probleme, atunci când plouă abundent! Avem soluții pentru a construi acest cămin și îl vom realiza, vă asigur. NU am putut interveni, deoarece am depins de constructor. Iar colectarea apelor pluviale ține de administrația locală.” – susține Ion Șandru, director Aquabis.
Știați că: Primăria Bistrița plătește 30.000 de euro/lună pentru apa de ploaie de pe domeniul public! Aquabis încasează banii, dar NU fac investiții pe pluvială! C-așa-i LEGEA!
Pe majoritatea străzilor, sistemul de canalizare este unitar, adică rețeaua de preluare a apelor pluviale nu este separată de rețeaua de canalizare care preia apele uzate menajere. Prin urmare, atât apele uzate menajere și industriale, cât și cele provenite din precipitațiile atmosferice (apele meteorice) sunt colectate in același sistem de canale și sunt conduse către stația de epurare a municipiului. Aici, printr-o serie de tratamente mecanice și biologice, toată apa uzată (inclusiv cea meteorica) este “curățată” înainte de a fi deversată în emisar. Întregul proces menționat generează costuri semnificative, în principal cu energia electrică.
Pe baza unei formul de calcul, Aquabis încasează aproximativ 30.000 de euro/lună pentru apa de ploaie pe care o colectează de pe domeniul public al Bistriței. Suma este achitată din bugetul public.
Practic, cetățenii plătesc de 2 ori apa de ploaie: o dată achită apa colectată de pe domeniul public (din banii de taxe și impozite) și a doua oară o plătesc din bugetul personal (apa colectată de pe domeniul privat: curte, casă, bloc etc).
Aquabis încasează bani din bugetul local și din facturile emise către clienți.
Situația de pe Mihai Viteazul este specifică birocrației românești: nimeni NU-și asumă răspunderea, deși aceste lucrări sunt realizate din bani publici. Primăria a greșit că a dat ordin de asfaltare a străzii (deși se știa riscul de inundare), iar Aquabis a greșit că NU a realizat căminul „de rupere” în termenul stabilit (până în 15 mai, 2022).
Orgolii politice pe bani publici!
Compania este coordonată de Radu Moldovan, prin frate-so Macarie Moldovan și Consiliul de Administrație PSD. Aproximativ 80% din veniturile companiei Aquabis provin din încasări de pe Bistrița, iar investițiile se derulează cu întârzieri și negocieri absurde între tabăra PSD și tabăra PNL, reprezentată de Primărie. De-aici rezultă termene de execuție extinse pe toate șantierele aflate în lucru…
Citiți și: