25 martie – Ziua Poliției Române. ”Suntem mai mult decât uniforme și mașini de patrulare. Vă așteptăm să ne cunoaștem!”

La data de 25 martie se împlinesc 202 ani de atestare documentară a Poliției Române, prilej cu care la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud vor fi organizate o serie de activități.

Suntem mai mult decât uniforme și mașini de patrulare – La 202 ani de la înființare, vă invităm să descoperiți câteva dintre structurile care lucrează pentru siguranța dumneavoastră. Nu uitați, maine, începând cu ora 12:00, pe strada Nicolae Bălcescu, în fața sediului Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, vă așteptăm să ne cunoaștem!”, a transmis IPJ Bistrița-Năsăud.

Activitățile menite să marcheze Ziua Poliției Române vor fi organizate în intervalul 12:00 – 15:00.

Data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.Totodată, motivaţia pentru care Poliţia Română îmbracă haine festive în această zi se regăseşte în istorie, în timpul domniei lui Dimitrie Ghica.

În anul 1822, domnitorul i-a înmânat Marelui Agă Mihaiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire).

În anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).

Într-o formă sau alta, sub diferite denumiri, simţindu-se nevoia statornicirii unor norme şi reguli de ordine şi siguranţă, de funcţionare în linişte şi pace, Poliţia, ca instituţie, a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *