Ioan Turc: ”Nu sunt de acord cu casetele metalice din zona platformelor de colectare a deșeurilor”. Care este propunerea primarului

ziar de bistrita deseuri

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, nu este de acord cu varianta pe care a ales-o Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri de a amplasa casete metalice pe platformele de colectare a deșeurilor din oraș. Din acest motiv, edilul Bistriței propune alte soluții.

Într-o emisiune de la Bistrițeanul Live, primarul Ioan Turc a precizat că le-a spus atât celor de la ADI Deșeuri, cât și celor de la Supercom că nu agreează această variantă pentru depozitarea deșeului menajer și că și-ar dori ca în municipiul Bistrița să fie implementată o variantă pe care a ales-o și administrația din municipiul Cluj-Napoca.

”Avem o problemă mare cu platformele de gunoi. S-a investit fără niciun fel de cap în acele casete de fier, de metal. Le-am spus foarte clar celor de la ADI și celor de la Supercom că nu sunt de acord cu această soluție. Degeaba încerci să pui sistem de închidere pe o structură de tablă diformă pentru că nu merge. Le-am arătat ce a făcut Clujul. Supercom a câștigat procedura de salubritate și la Cluj, adică ei nu sunt o firmă atât de amărâtă cum s-ar putea crede, sunt o firmă mare, dar dau cât li se cere. Nu sunt speculanți doar ei, așa e peste tot. Deci, în Bistrița, soluția va fi ca la Cluj, adică un areal îngrădit cu plasă, în așa fel încât să se vadă ce se întâmplă acolo, și tomberoanele în interiorul acestuia. Cartela cu care oamenii intră în scara blocului va putea fi folosită și pentru a deschide ușa la spațiul de depozitare a gunoiului. Nu vor mai putea intra cei care scormonesc în gunoi sau animalele, vântul nu va mai duce mizeria peste tot. Este o soluție nu ieftină, dar civilizată”, a declarat primarul Ioan Turc la Bistrițeanul Live.

În ceea ce privește colectarea selectivă, edilul Bistriței a mai completat că în unele locuri din oraș vor fi păstrate pubelele semi-îngropate, în vreme ce în altele ar putea fi înlocuite. În plus, administrația locală va demara o amplă campanie de informare a populației cu privire la modul în care pot colecta selectiv deșeurile.

Pubelele semi-îngropate vor rămâne acolo unde accesul este facil și unde mașinile cu braț vor putea intra ușor. Unde nu se va putea, nu vor fi păstrate. Voi da drumul la o campanie de informare. Mi-au băgat sub nas o situație din care rezulta că s-a cheltuit nu știu cât pe o campanie de informare. Eu de ce nu am auzit nimic, că sunt un om informat. Vom face campanii adevărate de informare, arătându-le oamenilor care sunt avantajele colectării și obligațiile lor de a colecta selectiv. Vom merge pe varianta cu saci, care se practică și în alte țări mai avansate decât noi. Omul, dacă are saci în casă, pe culori, sunt convins că e mai dispus să colecteze selectiv și să arunce acolo unde trebuie gunoiul colectat selectiv”, a mai precizat Ioan Turc.

Primarul a explicat că gunoiul se colectează pe patru fracții – trei reciclabile și una umedă – gunoiul menajer.

”Ca să nu ne mai aplecăm asupra unor soluții greu de găsit și foarte scumpe, adică să venim cu alte pubele de nu știu ce culori, mergem pe varianta cu saci în zona de case. În zona de blocuri, încă o dată, acolo unde putem avea containere semi-îngropate, acestea vor rămâne, unde nu, vom identifica alte soluții”, a mai spus sursa citată.

În opinia primarului, varianta cu pubele îngropate arată bine, dar susține că e una costisitoare.

”E civilizat să ai gunoiul în structuri îngropate în pământ, dar sunt variante scumpe, pentru care mentenanța costă foarte mult. De aceea, noi vom încerca să găsim soluții corecte și din punct de vedere financiar”, a mai completat Turc.

Întrebat când ar putea fi puse în practică aceste soluții, Ioan Turc a afirmat că va putea da un termen în acest sens abia după ce va discuta cu conducerea Supercom pe marginea acestui subiect.

2 comments

  1. De cand le-au montat casetele metalice am spus ca sunt o mare prostie. M-am mutat de la Cluj acum 2 ani, si are dreptate Turc.
    1 la mana: usitele ale sunt mici, nici nu incape sacii de 60 litrii, trebuie să-i indeși sa intre pe orificiul ala mic. Din aceasta cauza se lasa langa casete gunoaiele in saci mai mari, chiar si de la 60 litrii in sus, nemaivorbind de 100 litrii sau mai mult .
    2 la mana, incuietorile la usitele mici nu au functionat niciodata, nici nu au impartit cartele, iar usile mari sunt fortate sistematic si distruse de căutătorii in gunoi.
    3 la mana si pentru colectarea selectiva, tomberoanele alea ingropate nu sunt chiar ideale. Practic trebuie sa pui mana pe capacul ala ( acum in pandemie), sa-l deschizi si surpriza, in interior lumea a aruncat si le-au umplut cu saci cu deseuri menajere.
    Prietenilor: la Cluj colectam selectiv si reciclam totul: peturi, sticla, metal, aluminiu, hartie cartoane, electrocasnice inclusiv uleiul de gatit ars… Ma duceam in parcare la Vivo si goleam masina la centrul de colectare din parcare ( prietenii stiu de ce vorbesc, cred ca acum nu mai functioneaza…)Aici la Bistrita… mi-e greață… Si nu inteleg care-i problema cu oamenii…

  2. Solutia cu saci, nu este una viabila, atata vreme cat sunt caini vagabonzi liberi. Acestia vor sparge sacii si tot gunoiul va fi pe jos. Cine credeti ca il va aduna? Cred ca tot solutia tomberoanelor colorate este mai fiabila. Si poate ar fi bine sa se verifice si etapa finala a reciclarii. Circula zvonul ca odata ridicate deseurile sortate sunt amestecate cu cele menajere.