Pandemia a lăsat urme adânci în educaţia elevilor, spune profesorul Doina Macarie, motiv pentru care Centrul Comunitar pentru Tineret (CeTin) din cadrul Primăriei Bistrița va extinde programul de consultații acordate copiilor. Astfel, nu doar elevii din anii terminali vor putea participa la activitățile gratuite derulate de centru, ci și alți elevi.
”Centrul Comunitar pentru Tineret își desfășoară activitatea începând cu anul 2000. El a funcţionat pe lângă Biserica Catolică, după care a fost preluat de un ONG. Primăria l-a preluat în 2008 și de atunci şi până acum au fost între 19 şi 26 de profesori voluntari care își desfășoară activitatea în cadrul centrului. Activităţile derulate în cadrul CeTin vizează în mod special pregătirea pentru disciplinele de examen Evaluare Naţionale şi Bacalaureat – limba şi literatura română, matematică, istorie. În acest an, pentru că pandemia a lăsat urme adânci în educaţia elevilor noştri, s-a constatat că este nevoie de extinderea acestui program de activităţi remediale şi pentru elevii din celelalte clase, nu numai pentru cei de a VIII-a şi a XII-a. Astfel, cetățenii sunt informați că își pot înscrie copiii în programul CeTin, în așa fel încât să deruleze activităţi de pregătire. Activitățile remediale vizează trei competenţe – de literaţie, STEM și competența ”A învăța să înveți”, toate în concordanţă cu programa şcolară actuală”, a explicat Doina Macarie.
Profesorul a punctat că, după terminarea anului şcolar, vor fi organizate și ateliere de vară, workshop-uri, dar și programe de consiliere individuală și vizite la instituţii care pot oferi orientare în carieră pentru tinerii din comunitate.
”Participarea la activităţi se va face ca urmare a înscrierii într-un program, în intervalul orar 14:00 – 18:00”, a mai precizat Doina Macarie.
Totodată, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a adăugat că intenționează să îi recompenseze pe profesorii voluntari care își desfășoară activitatea în cadrul centrului.
”Mi-am propus să punctez semnificația, efectele și valoarea muncii unor oameni și mă refer la profesorii voluntari care își desfășoară activitatea post-catedră la CeTin. Deocamdată, un număr de 19 profesori oferă consultații gratuit pentru elevii din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, în vederea abordării cu încredere de către elevi a examenului de Capacitate și a Bacalaureatului. Învățământul este un domeniu care a avut mult de suferit în pandemie, de aceea profesorii își propun, iar noi, ca municipalitate, îi sprijinim, să extindă activitățile remediale pentru elevii din toate clasele, nu doar pentru cei din clasele terminale. În acest sens, ne gândim la forme de recompensă pe care municipalitatea cred că este datoare să le ofere profesorilor voluntari. Nu este puțin lucru ca, după orele de curs, să mergi și să oferi în mod gratuit, zi de zi, din experiența îndelungată pe care ai acumulat-o, șansă. Acest lucru îl fac profesorii voluntari – oferă șansă elevilor pentru a reuși în viață”, a punctat primarul Ioan Turc.
Doina Macarie a adăugat că este foarte important că municipalitatea s-a gândit la o formă de recompensă pentru profesori.
”Este foarte important și că a fost semnat un protocol între Inspectoratul Școlar Județean şi Primărie, în urma căruia profesorii vor beneficia de adeverinţe pentru completarea dosarului personal, dar și că profesorilor voluntari li se va recunoaște acest rol fundamental în dezvoltarea culturală și socio-emoțională a copiilor”, a adăugat Doina Macarie.