Concursul pentru ocuparea postului de manager al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud s-a încheiat, în urma acestuia stabilindu-se că Alexandru Pugna va conduce această instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud în următorii 5 ani.
”Ca fiecare om care își dorește să atingă un obiectiv, un țel, sunt bucuros, sunt fericit, dar în același timp mă simt extrem de responsabil, pentru că postura în care voi fi de-acum este una cu totul deosebită. Instituția pe care o voi conduce, Centrul Județean Pentru Cultură Bistrița-Năsăud, este de o importanță covârșitoare pentru ceea ce înseamnă scoaterea la lumină a valorilor culturale din județul Bistrița-Năsăud, promovarea acestor valori, upgradarea patrimoniului cultural imaterial și material al județului, așa încât este o mare responsabilitate. Simt că după acest moment al bucuriei, care este firesc, vine cel al responsabilității și al faptului că acest post mp obligă să demonstrez că am meritat cu adevărat câștigarea concursului”, a declarat Alexandru Pugna pentru postul local de televiziune AS-TV.
Noul manager a mai afirmat că își dorește ca această pandemie să se încheie și totul să revină la normal. Totodată, Alexandru Pugna a completat că își pune nădejdea în Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, instituție care asigură fondurile necesare pentru desfășurarea activității Centrului Județean pentru Cultură.
”Este adevărat că în această perioadă fondurile pentru acțiuni culturale ale Centrului au fost diminuate drastic, cu 90 la sută. Anul acesta am avut la dispoziție doar 10 la sută față de fondurile alocate anii trecuți. Sperăm însă că odată cu așezarea lucrurilor să primim susținerea financiară, pentru că oricâte proiecte, oricâtă dorință de a realiza lucruri frumoase aș avea în domeniul culturii, fără susținere financiară nu le voi putea realiza. Nădăjduiesc că că voi avea acest sprijin și cred că împreună cu echipa de la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud vom realiza lucruri frumoase pentru consumatorii de cultură, pentru cei care doresc să își bucure sufletul prin acțiunile pe care noi le vom realiza, dar și să protejăm, să salvăm valorile spirituale ale neamului nostru românesc, această instituție având și această menire”, a completat Alexandru Pugna.
Managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud a mai precizat că există 12 domenii în care a creionat proiecte, dar totul depinde de bugetul pe care instituția îl va avea la dispoziție și de situația pandemică din viitor.
”Avem multe programe pe care le-am gândit și care vor veni să ridice această instituție și să pună pe harta spirituală a țării județul Bistrița-Năsăud și valorile culturale ale acestui ținut”, a încheiat Alexandru Pugna.
Alexandru Pugna este membru fondator al Ansamblului Folcloric Profesionist „Dor Românesc”, îndeplinind și calitatea de solist vocal al acestui colectiv artistic, de la înființare până în prezent. De asemenea, pe parcursul carierei sale a deținut funcțiile de secretar de stat al Ministerului Culturii și Identității Naționale, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud (președinte al Comisiei de cultură din cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, timp de 4 ani), consilier local în cadrul Consiliului Local Bistrița (președinte al Comisiei de cultură, timp de 8 ani), șef serviciu și director adjunct al Ansamblului Folcloric Profesionist „Dor Românesc”. Este un cunoscut realizator de emisiuni de folclor, radio și TV, precum și iniţiator şi organizator a numeroase festivaluri naţionale de interpretare a cântecului popular românesc.
Motto:
„Unii au noroc desigur.
De trifoi cu patru foi,
Poti s-alergi de unul singur
Si s-ajungi pe locul doi”.
(Gheorghe Gheorghiu – Trifoiul)
Rapsodul Alexandru Pugna a câştigat concursul de manager la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud (CJC-BN), candidând de unul singur. Măcar de ochii lumii puteau fi in competitie mai multi candidati, ca in cazul concursului pentru ocuparea funcției de manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, când au fost depuse 6 candidaturi iar in final au rămas in concurs Gavril Țămure, care a fost notat cu 9,13, si profesorul Claudiu Șular cu 8,13. Astfel, Gavril Țărmure a câștigat concursul, renuntând la funcția de manager al CJC BN pe care o ocupă din 2013.