Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) derulează un proiect finanțat din fonduri europene, care prevede extinderea și profesionalizarea rețelei de asistență maternală. În acest proiect a fost inclusă și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, instituție care intenționează să organizeze un curs pentru pregătirea asistenților maternali profesioniști.
Proiectul derulat de ANPDCA este intitulat ”TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” și are ca scop reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali. Acesta se derulează pe o perioadă de 5 ani (2018 – 2023) și are un buget național de aproape 570 milioane de euro. Prin intermediul acestui proiect, la nivel național, până la sfârșitul anului 2023, actuala rețea de asistență maternală va fi extinsă cu aproximativ 4.000 de persoane și 15.000 de asistenți maternali din sistem vor beneficia de formare profesională continuă.
De asemenea, în cadrul proiectului, DGASPC Bistrița-Năsăud va organiza un curs pentru pregătirea asistenților maternali profesioniști. În acest sens, la data de 14 martie, de la ora 10.00, persoanele interesate să participe la curs sunt invitate la o întâlnire care va avea loc la sediul DGASPC Bistrița-Năsăud din Bistrița, strada Horea, nr. 20, pentru a afla mai multe informații despre sistemul de asistență maternală și demararea procesului de recrutare și selectare a celor interesați.
Persoanele interesate să devină asistenți maternali trebuie să îndeplinească o serie de condiții minime:
- Persoane cu vârsta cuprinsă între 25-50 de ani;
- Absolvenţi de minim 10 clase;
- Să mai existe un venit în familie;
- Familia să dispună de un spaţiu de locuit, cu minim 2 camere şi cu posibilitatea amenajării unui loc confortabil pentru copiii plasaţi;
- Să nu existe probleme medicale grave în familie;
- Membrii familiei să nu aibă probleme legate de cazierul judiciar.
Persoanele interesate să devină asistenți maternali pot obține informații suplimentare de la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, de pe strada Horea, nr. 20. De asemenea, doritorii pot apela numerele de telefon 0263 232 384 sau 0757 060 195, persoane de contact- Veronica Negrușa şi Flaviu Bercea.