Primarul Bistriței, Ioan Turc, a efectuat o vizită la Institutul Geologic al României, unde a purtat discuții cu privire la posibilitatea efectuării unor studii geofizice care să releve existența resurselor geotermale în Bistrița.
”Creşterea confortului termic şi a capacităţii de producţie a energiei termice (prin direcționarea investițiilor din fonduri publice și private disponibile în surse regenerabile de energie cu un impact asupra mediului considerabil mai mic) este unul dintre proiectele mele viitoare pentru Bistrița. Existența resurselor geotermale inclusiv în județul Bistrița-Năsăud a fost dovedită prin studiile geofizice efectuate cu mai bine de 30 de ani în urmă, iar pentru administrațiile publice locale ar reprezenta o modalitate rentabilă de asigurare a energiei termice. Miercuri, am efectuat o vizită de lucru la Institutul Geologic al României, institut de cercetare în domeniul geologiei, geochimiei, geofizicii și teledetecției, unde, împreună cu directorul general, dr. Ștefan Marincea, și secretarul de stat Terente Ciui, am purtat discuții cu privire la posibilitatea efectuării de studii geofizice care să releve existența resurselor geotermale în Bistrița”, a spus primarul.
edilul Bistriței a completat că, ținând cont de creșterea costurilor cu energia, investițiile publice majore, ca bazinul de înot olimpic din zona Cocoș și complexul acvatic de agrement din zona Mecanica, trebuie să aibă în vedere și diminuarea cheltuielilor energetice.
În opinia sa, soluția geotermală pentru instituții publice, școli, cămine, grădinițe, creșe etc. ar fi atractivă și pentru mediul de afaceri și cetățeni, fiind mai ecologică și mai economică.
”Aștept cu interes rezultatul noilor studii despre care am convenit azi că vor fi efectuate mai aplicat în zona Bistriței”, a adăugat Ioan Turc.