Complexul Sportiv din Unirea, care cuprinde și noua Sală Polivalentă cu o capacitate de circa 3.000 de locuri, a fost inaugurat vineri, în cadrul unui eveniment la care au participat oficialități centrale și locale, investiția în amenajarea acestuia ridicându-se la aproximativ 27 de milioane de euro.
Potrivit președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, proiectul a fost finanțat atât din fonduri guvernamentale, cât și din fonduri provenite din bugetul județului.
”E un moment de mare bucurie pentru mine, pentru colegii mei și pentru toți cei care am fost implicați în realizarea acestui obiectiv important de investiții. După părerea mea, acesta este cel mai important obiectiv de investiții al județului, unii spun din domeniul sportului, în vreme ce alții spun că este cel mai important obiectiv din ultimii 30 de ani. (…) E moment de final, de bucurie. (…) În primul rând, aș vrea să mulțumesc Guvernului României pentru sprijinul consistent pe care ni l-a dat în realizarea acestei investiții, cu o valoare de aproximativ 27,5 milioane de euro, din care 21,8 milioane de euro bani proveniți din fonduri guvernamentale și aproximativ 5,5 milioane euro din bugetul Consiliului Județean, asta însemnând utilități, racorduri, colectare torenți și amenajarea unei parcări cu circa 470 de locuri în fața Complexului Sportiv. Aș continua să mulțumesc Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Companiei Naționale de Investiții (…) pentru sprijinul acordat în acești 3 ani pentru a putea să avem acest obiectiv finalizat. Investiția este una foarte importantă. La final, Sala Polivalentă va avea 3.007 locuri, dintre care 2.171 în tribune, 360 de locuri la peluză, 20 de locuri la masa presei, 18 pentru persoanele cu dizabilități și 418 locuri în regim VIP. Corpul clădiri Salii Polivalente are o suprafață de 7.350 mp, iar suprafața întregului Complex Sportiv este de 30.166 mp (3 hectare)”, a declarat Emil Radu Moldovan.
Președintele CJ Bistrița-Năsăud a mai explicat că noul Complex Sportiv cuprinde și terenuri exterioare de sport (de handbal, fotbal, baschet, tenis, o pista de alergare cu 8 culoare: 132 ml lungime, 12 m lățime). De asemenea, există și o clădire anexă cu toate dotările necesare pentru a asigura buna funcționare a terenurilor exterioare. Noul Complex are în componența sa și un mini-hotel cu un număr total de 30 de camere, care va putea găzdui echipele sportive ce vor lua parte la evenimentele organizate la Bistrița.
O intervenție a avut și managerul companiei Frasinul (constructorul acestui obiectiv de investiții), Traian Larionesi, care a afirmat că a fost o mare responsabilitate pentru companie această lucrare.
”În momentul în care am proiectat acest obiectiv, am constatat că pământul era puțin alunecos. Ne-am adunat toate forțele, am solicitat Companiei Naționale de Investiții sprijin și am bătut 660 de piloți forați la toate colțurile clădirii. (…) Când am semnat acest contract a fost o mare responsabilitate și o povară foarte mare pe umerii mei, dar acum, când suntem aproape de finalul lucrărilor, mă simt ușurat, eliberat pentru că ne-am făcut datoria pentru județul Bistrița-Năsăud. Am scris istorie astăzi în județ”, a spus Traian Larionesi, care a prezentat și echipa alături de care a dus la final acest proiect.
La inaugurarea obiectivului de investiții au participat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Cseke Attila, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, directorul Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu, parlamentarii Ioan Deneș, Daniel Suciu, Bogdan Ivan, precum și alte oficialități centrale și locale, primari, consilieri județeni și locali, directori ai instituțiilor publice.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a felicitat autoritățile județene pentru această investiție, dar și constructorul, afirmând că este un ”exemplu de antreprenor român care știe să își facă treaba”.
„Ceea ce este ieșit din toate clișeele este constructorul local și echipa sa, care au reuşit în doi ani şi jumătate să finalizeze un obiectiv de amploarea şi complexitatea acestuia. La acest constructor nu a fost pandemie, nu au fost creșteri de prețuri. Este un exemplu de antreprenor român care ştie să-şi facă treaba”, a spus Marcel Ciolacu, care a mai reamintit că obiectul de investiții a fost finanțat pe vremea când ministru al Dezvoltării era social-democratul Daniel Suciu.
De asemenea, actualul ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Cseke Attila, a menționat că finalizarea acestei investiții a fost posibilă și ca urmare a unei bune colaborări între autoritățile locale și cele centrale.
”A fost o colaborare exemplară între autoritatea locală și autoritatea centrală și vă rog priviţi acest complex în unicitatea lui, el nu este făcut pe un proiect care s-a mai realizat și în altă parte a țării. Este un proiect făcut la nivel local, gândit la nivel local, cu infrastructura necesară, un proiect în care amprenta locală se vede foarte clar. (…) Este o normalitate care s-a întâmplat legat de această investiție care a pornit într-o altă guvernare, când Daniel Suciu era ministrul Dezvoltării și a aprobat această investiţie, și a continuat pe drumul normal. Aceste investiţii nu sunt ale unuia sau altuia, ale unei guvernări sau alteia, ci sunt investiţii pentru oameni, pentru cetățeni, pentru județul Bistrița-Năsăud”, a spus ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Și ministrul Vasile Dîncu a felicitat autoritățile locale pentru realizarea Complexului Sportiv.
Totodată, deputatul PSD Daniel Suciu a adăugat că este bucuros că ”a pus umărul” la realizarea Complexului Sportiv.
”Acum mai puţin de trei ani aici nu era absolut nimic. Foarte mulţi s-au îndoit că există finanţare, că este un proiect care se va putea finaliza. Pentru mine este o zi foarte fericită, mă bucur că am pus umărul la această importantă investiţie pentru județul Bistriţa-Năsăud„, a declarat fostul ministru al Dezvoltării, Daniel Suciu.
În timpul evenimentului de inaugurare a Complexului Sportiv din Unirea, președintele Emil Radu Moldovan a acordat diplome de recunoștință unor angajați ai companiei Frasinul care au contribuit substanțial la reușita proiectului.
De asemenea, Înalt Presfințitul Andrei Andreicuț, alături de un sobor de preoți, a oficiat o slujbă religioasă, ulterior oficialitățile centrale și locale fiind invitate să viziteze Complexul Sportiv.
La finalul evenimentului, președintele CJ Bistrița-Năsăud a subliniat că investiția urmează să fie recepționată în mod oficial de către Compania Națională de Investiții. Ulterior, obiectivul va fi transferat în patrimoniul public al județului Bistrița-Năsăud.