În contextul minivacanței de 1 Iunie și Rusalii, pentru ca aceste sărbători să fie petrecute în siguranță și fără evenimente neplăcute, autoritățile au dispus o serie de măsuri la nivel local. Sute de polițiști, jandarmi și pompieri vor fi la datorie în perioada 1 – 5 iunie.
Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a suplimentat efectivele prezente în teren
Pentru minivacanța din perioada 1 – 5 iunie, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a dispus o serie de măsuri, menite să asigure un climat corespunzător de ordine și siguranță publică, cu accent pe prevenirea și combaterea faptelor antisociale, a cauzelor generatoare de accidente rutiere, protejarea cetățenilor și creșterea capacității de intervenții în situații de urgență.
În acest sens, s-a dispus suplimentarea efectivelor prezente în teren, astfel că, pe parcursul celor 5 zile, 700 de polițiști de la structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, transporturi și arme, explozivi și substanțe periculoase vor fi în teren, iar în situații deosebite, luptătorii de la Acțiuni Speciale sunt pregătiți să intervină, astfel încât oamenii să fie în siguranță.
Și pentru că siguranța copiilor reprezintă o prioritate, au fost dispuse măsuri suplimentare de prevenție, desfășurate de polițiștii de la ordine publică, mai ales în zonele de agrement din județ, parcuri și stațiuni turistice frecventate de cei mici, dar și la evenimentele organizate în contextul zilei de 1 iunie.
Pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor, peste 130 de polițiști vor monitoriza circulația, mai ales pe rutele care converg către stațiunile turistice.
Pentru că în această perioada, mulți cetățeni aleg să plece în minivacanță, polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto ca, înainte de a pleca la drum, să se intereseze de situația traseului ce urmează a fi parcurs; informații în timp real despre trafic pot fi găsite pe secțiunea InfoTrafic a site-ului oficial al Poliției Române.
Zilnic, polițiștii rutieri vor acționa pentru depistarea celor care conduc sub influența alcoolului sau substanțelor interzise, iar în misiunile desfășurate vor fi folosite aparatele drugtest și etilotest pentru prinderea celor care sunt un real pericol pentru ceilalți participanți la trafic. Totodată, pentru prevenirea unor evenimente grave, produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză, vor fi folosite aparatele radar.
Având în vedere vremea bună, polițiștii recomandă bicicliștilor, motocicliștilor și conducătorilor de ATV-uri să circule cu prudență, cu o viteză care să permită celorlalți participanți la trafic să îi observe din timp și să respecte regulile de circulație. De asemenea, motocicliștilor le mai recomandăm să păstreaze o distanţă sigură faţă de vehiculul din față, evitând unghiul „mort”, să fie echipați corespunzător, să-și asigure vizibilitatea purtând echipament de protecţie reflectorizant şi aprinzând farul.
Bineînțeles, pentru a evita o tragedie, conduceți aceste tipuri de vehicule doar dacă aveți acest drept și nu le puneți la dispoziție celor care nu îl au.
Având în vedere că urmează și perioada vacanței, pentru siguranța copiilor, polițiștii de la prevenirea criminalității, siguranță școlară și rutieră vor intensifica acțiunile de informare.
Polițiștii în sfătuiesc pe părinţi să discute deschis, să-l înveţe pe copil cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, să se asigure că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora.
Pentru a nu fi victimele unor fapte de natură penală sau contravențională, polițiștii structurilor implicate recomandă celor mici să manifeste precauție la locul de joacă și pe stradă, să nu discute cu persoane necunoscute, să nu primească dulciuri, obiecte sau bani din partea necunoscuților, să nu accepte să urce în mașinile acestora și să-și informeze părinții ori de câte ori părăsesc locuința pentru un interval mai mare de timp.
Pentru a nu fi victimele furturilor din locuință, învățați copiii să nu posteze în mediul online fotografii din imobilele unde locuiți și să nu comunice cu persoanele străine informații despre plecările în vacanțe, ori despre bunurile de valoare, pe care le dețineți.
În ceea ce privește siguranța online, polițiștii din Bistrița-Năsăud reamintesc copiilor să fie atenți la persoanele necunoscute cu care se joacă online, să trateze cu precauție cererile de prietenie de la persoane necunoscute, să limiteze accesul la profilurile și conturile de pe rețelele de socializare și să fie atenți la fotografiile pe care le postează.
Revenind la cei mari, polițiști bistrițeni vă recomandă să circulați cu viteză moderată, să fiți prudenți în trafic, să purtați centura de siguranță și să nu consumați băuturi alcoolice ori substanțe interzise înainte de a vă urca la volan.
Respectați indicațiile polițiștilor rutieri, folosiți locurile de parcare special amenajate și nu lăsați în vehicule la vedere bunuri de valoare sau documente personale.
Siguranța și protejarea cetățenilor reprezintă o prioritate pentru polițiști așadar, vă recomandăm să respectați legile și regulile de conviețuire socială și să sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112, sau celui mai apropiat polițist.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud e pregătit să intervină în orice situație de urgență
În această minivacanță de 1 iunie și în timpul sărbătorii de Rusalii, peste 120 de pompieri bistrițeni vor fi la datorie și pregătiți să intervină în orice situație de urgență. Ei vor fi mobilizați pentru a face față tuturor provocărilor, indiferent dacă este vorba de stingerea incendiilor, accidente rutiere, asistență medicală calificată sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții.
Având în vedere numeroasele activități dedicate copiilor cu prilejul zilei de 1 iunie, recomandăm părinților să supravegheze permanent copiii, pentru ca aceștia să nu fie expuși unor riscuri și să fie mereu în siguranță. De asemenea, recomandăm cetățenilor care aleg să petreacă această minivacanță în aer liber să respecte măsurile preventive cu privire la incendii, să nu facă focul în apropierea pădurilor și să se asigure că la plecare focul este stins. Celor care aleg să petreacă timpul în unitățile de cazare, le recomandăm să studieze la momentul sosirii în locație planul de evacuare în caz de incendiu, iar dacă vor constata nereguli la instalația electrică sa anunțe de îndată personalul unității de cazare, în vederea remedierii.
Ținând cont de faptul că vremea urmează să se încălzească și cetățenii vor desfășura activități recreative care pot să includă și scăldatul, vă recomandăm să respectați măsurile importante de siguranță:
- Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
- Nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
- Nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;
- Și cel mai important, nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
Recomandăm tuturor cetățenilor să fie precauți și să respecte măsurile de siguranță în timpul acestei minivacanțe. Este important să fim conștienți de potențialele riscuri și să acționăm responsabil în fața acestora. Dacă aveți nevoie de asistență medicală sau sunteți martorul unei situații de urgență, vă rugăm să sunați imediat la numărul unic de urgență 112. Echipajele ISU Bistrița-Năsăud vor fi prompt mobilizate pentru a vă ajuta în cel mai scurt timp.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud va asigura măsurile de ordine publică la activitățile care vor avea loc în perioada următoare
Jandarmii vor asigura în perioada imediat următoare măsurile de ordine publică în zonele de agrement, la lăcașurile de cult, în locurile de picnic din zona montană și din apropierea localităților urbane, precum și la manifestările cultural-artistice organizate pe raza județului. Astfel, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică la: activitățile dedicate copiilor în data de 1 iunie pe Pietonalul Liviu Rebreanu, respectiv în orașul Beclean, la Zilele comunei Căianu Mic, la Figa și Tăure la sărbătoarea Înstruțatul Boului, precum și la lăcașurile de cult la manifestările religioase prilejuite de Rusaliile ortodoxe.
Jandarmii montani din Rodna, Piatra-Fântânele și Colibița vor fi prezenți și în zonele de agrement și pe traseele turistice adiacente, unde vor acționa pentru informarea și îndrumarea turiștilor precum și pentru sprijinul acestora, în cazul producerii unor incidente nedorite.
Recomandări ale jandarmilor montani
Jandarmii montani Rodna fac un apel către turiștii care se vor deplasa în perioada următoare în Poiana cu Narcise de pe Vf. Saca, cu privire la pericolul provocat de pietrele care se desprind de pe versant.
Atunci când este traversată zona respectivă pe creastă, pietrele care se desprind cu ușurință pot cauza vătămări ale persoanelor aflate în poiană, ca urmare se recomandă o atenție sporită în acest sens, pentru evitarea unor situații neplăcute.
Dacă petreceți această minivacanță în aer liber, jandarmii vă recomandă să respectați și prevederile Legii nr. 54 din 19 martie 2012, privind desfășurarea activităţilor de picnic.
Vă recomandăm să desfășurați activități de picnic doar în zonele special amenajate în acest sens.
Nu distrugeți, modificați sau degradați panourile informative, marcajele, indicatoarele sau orice alte amenajări aflate în perimetrul acestor zone. Respectați regulile de bază atunci când vă aflați în natură nu lăsați în urmă resturi menajere care dăunează mediului înconjurător.
Dacă sunteți martorii apariţiei unor animale sălbatice periculoase, nu interveniți, nu le hrăniți şi nu vă apropiați de acestea pentru a le filma sau fotografia.
De asemenea pentru orice problemă pe care o întâmpinați în spaţiul montan puteți apela cu încredere la ajutorul oferit de jandarmi în orice împrejurare care vă poate pune în pericol integritatea fizică şi nu numai sau apelați Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.