S-au copt mult așteptatele cireșe în Livada TeTa din localitatea Pinticu, astfel că porțile plantației sunt larg deschise pentru toți cei care iubesc aceste fructe.
Începând din acest final de săptămână, cei care doresc să se bucure de gustul autentic al cireșelor și chiar să își culeagă singuri fructele sunt așteptați să viziteze livada.
”A venit vara, s-au copt cireșele și ne-am gândit că e un moment foarte bun să le dăm adulților și copiilor ocazia să își culeagă singuri fructele din pom și să se bucure de gustul acestora direct de la sursă. Este al treilea an în care ne deschidem porțile pentru toți cei care vor să ne viziteze. Am început cu culesul merelor în pandemie, am văzut că a prins foarte bine și că oamenii se bucură de acest tip de eveniment și ne-am gândit să trecem și pe cireșe, mai ales că am avut multe solicitări în acest sens. După cum bine se știe, cireșele sunt fructe dorite de toată lumea”, a declarat antreprenorul Andrei Pântea, cel care, împreună cu familia sa, administrează cele peste 20 de hectare de teren pe care se întinde Livada TeTa, aici existând plantații de cireși și meri.
Potrivit acestuia, un eveniment de acest fel este un avantaj atât pentru proprietarii plantației, care astfel beneficiază de ajutor la culesul fructelor, dar și pentru vizitatori, care au șansa de a își culege singuri fructele dorite, dar și de a se relaxa în natură.
Cei care vor să se bucure de o astfel de experiență trebuie să știe că livada are porțile deschise în weekendurile 24 – 25 iunie, 30 iunie – 01 – 02 iulie și 07 – 08 – 09 iulie. Taxa de intrare este de 10 lei, copiii sub 10 ani fiind scutiți de plata taxei, iar prețul unui kg de cireșe culese pentru a fi duse acasă este tot de 10 lei.
Ținând cont de faptul că peste 1.500 de oameni au vizitat Livada TeTa anul trecut, când a fost organizat evenimentul ”Porți deschise la mere”, Andrei Pântea estimează că numărul vizitatorilor va fi destul de mare și acum, cireșele fiind fructe la mare căutare în această perioadă.
În ceea ce privește Livada TeTa, Andrei Pântea a precizat că a decis să se implice în acest domeniu întrucât consideră că agricultura și pomicultura sunt domenii de viitor.
Deși admite că nu este deloc ușor să te ocupi de o astfel de livadă, tânărul antreprenor nu se lasă descurajat.
”Este o muncă titanică, e o muncă de anduranță, sunt 12 ore pe zi în care tractoarele funcționează. Se lucrează zi de zi, uneori inclusiv duminica, pentru că în agricultură trebuie să profiți și de zilele cu soare. Ajutor din partea statului pentru agricultori și pomicultori nu prea există și asta este o problemă. Ne-am bucura să fie mai mult sprijin din partea guvernanților noștri, inclusiv din partea autorităților locale de la care așteptăm măcar să ne facă un drum până aici. În schimb, în ceea ce privește forța de muncă, pot să spun că nu avem o problemă din acest punct de vedere. Noi lucrăm în proporție de 99 la sută cu persoane de etnie romă. De 7 ani facem acest lucru și suntem foarte mulțumiți de ajutorul pe care îl primim din partea lor”, a mai spus Andrei Pântea.
Sursa citată a menționat că investiția totală în Livada TeTa se ridică la circa 700.000 de euro, banii fiind asigurați atât din fonduri europene, cât și dintr-un împrumut, dar planurile sale nu se opresc aici și își dorește ca în viitor să dezvolte acest proiect.
Livada TeTa este situată în localitatea Pinticu din comuna Teaca.