O clădire din municipiul Bistrița și-a recăpătat strălucirea de altădată și este pregătită să adăpostească noua Casă a Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu.
Clădirea, reprezentativă pentru arta arhitecturală a Bistriței, este situată pe Bulevardul Independenței și a fost construită în anul 1912, investiția în restaurarea imobilului aparținând Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Lucrările de restaurare au fost finalizate, astfel că administrația județeană va inaugura acest obiectiv săptămâna viitoare, pe 24 octombrie.
Potrivit Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, pe fațada clădirii au fost realizate, de către pictorul Mirela Trăistaru, adevărate lucrări artistice.
În această clădire va funcționa Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, care va adăposti săli de expoziţii, săli de cercetare, colecții de carte veche, manuscrise, dactilograme, o secție de carte nouă (istorie literară, lingvistică, o bibliotecă de artă). Aici sunt amenajate săli speciale pentru manuscrise, dactilograme şi cărţi care au fost donate Bibliotecii Judeţene. Nu vor lipsi publicaţiile şi cărţile cu autografe de la mari personalităţi culturale. Clasicii literaturii române, născuţi în judeţul Bistrița-Năsăud (Andrei Mureşanu, Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Ion Pop Reteganul) vor avea şi ei spații speciale, cu date și documente despre viața și opera lor.
În acest imobil şi-a trăit ultimii ani de viaţă fratele poetului naţional Mihai Eminescu, ofițerul Matei Eminescu.
Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu urmează să fie recepționată marți, 24 Octombrie, 2023 – nu „inaugurată”, cum ziceți în articol…! După recepția lucrării, clădirea urmează să fie amenajată pentru a-șu putea îndeplinii noua sa destinație – urmând să găzduiască săli de expoziții, colecții de carte veche, manuscrise, săli de cercetare etc.
Vedeţi că se poate! Aşa trebuie făcut şi cu sediul fostei biblioteci de pe starda Gării.