Campanii antidrog în rândul elevilor și tinerilor. Părinții, sfătuiți să îi testeze pe copii în cazul în care au suspiciuni că aceștia ar fi consumat droguri

Părinții care au suspiciuni cu privire la consumul de droguri în rândul copiilor lor ar trebui sprijiniți să achiziționeze teste rapide antidrog pentru a îi testa pe aceștia, este de părere comisarul șef de poliție Ovidiu Miclăuș de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud. Acesta spune că un astfel de test costă 88 de lei și poate să depisteze șapte tipuri de substanțe.

În ședința din luna octombrie a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, comisarul Ovidiu Miclăuș a explicat că specialiștii antidrog derulează la nivelul județului campania ”Familia – partener în lupta împotriva drogurilor”, care presupune informarea, educarea și conștientizarea părinților cu privire la efectele și consecințele consumului de droguri.

În acest an am intrat foarte tare pe această campanie. Am și o prezentare foarte sintetică pe care o arăt părinților. Recent mi-am achiziționat din resurse proprii un test de depistare rapidă a drogurilor din salivă pe care îl prezint părinților și le arăt cum se folosește. (…) Dacă un părinte are suspiciunea că un copil consumă droguri, discută cu copilul, face confruntarea și apoi face un test rapid. Acesta ar fi primul pas. Apoi se face test de sânge și se trece la consiliere”, a spus comisarul șef de poliție Ovidiu Miclăuș, care a lansat și un apel către autoritățile publice să ia în calcul posibilitatea de a achiziționa astfel de teste pentru a le pune la dispoziția celor care au nevoie.

Ideea e că mulți părinți nu știu cum arată, nu știu cum să le comande, nu știu cum să le folosească și de aceea eu spun că poate ar fi util să fie sprijiniți. Eu am dat 88 de lei pe el și este un test care depistează șapte tipuri de substanțe”, a completat sursa citată.

În ședința Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, comisarul Ovidiu Miclăuș a vorbit și despre alte proiecte și campanii de prevenire a consumului și traficului de droguri pe care specialiștii antidrog le derulează în școlile din județ.

Astfel, sursa citată a menționat că un alt proiect derulat la nivel județean este proiectul ”Necenzurat”, care se adresează elevilor cu vârste între 12 şi 14 ani și care poate fi susținut de specialiștii antidrog sau chiar de cadrele didactice. ”În acest moment la nivel județului este o rezervă considerabilă de cadre didactice care au fost formate în domeniu și care dispun și de materiale și sunt deja profesori care au început, urmând ca noi să asigurăm monitorizarea”, a mai spus Ovidiu Miclăuș.

Un alt proiect derulat la nivel județean este intitulat ”Abilități pentru acțiune” și este adresat elevilor de clasa a-IX-a. ”Este structurat pe mai multe teme. Acest proiect îl facem cel mai bine la clasele de a IX-a. Proiectul are o abordare complexă pentru prevenirea consumului de droguri, favorizând factorii de protecție ai elevilor prin: dezvoltarea unei conexiuni puternice cu școala, implicarea părinților în viața copiilor și dobândirea cunoștințelor și abilităților necesare în luarea unor decizii sănătoase când sunt presați să consume droguri”, a adăugat reprezentatul CPECA Bistrița-Năsăud.

De asemenea, și proiectul ”Eu şi copilul meu” se derulează la nivel județean, acesta adresându-se părinților copiilor din ciclul gimnazial (clasele V-VIII). Are ca obiectiv creșterea influenței factorilor de protecție față de consumul de droguri în rândul părinților (dobândirea unor abilități de comunicare, de gestionare a emoțiilor și a conflictelor, de monitorizare a copiilor) prin participarea acestora la activități de tip ”Şcoala părinţilor”.

Un alt proiect este intitulat ”Safe Space” și are ca obiectiv facilitarea accesului minorilor aflați deja în debutul consumului de droguri la măsuri de intervenție timpurie, în vederea evitării transformării lor în consumatori ocazionali sau experimentați de droguri.

CPECA Bistrița-Năsăud derulează și campania națională ”Consumul de droguri ne privește pe toți” adresată elevilor din clasa a VII-a și a IX-a. Aceasta implică derularea de activități în vederea dezvoltării abilităților psihosociale și a cunoștințelor corecte despre riscurile fizice, mentale și legale asociate consumului de droguri. Totodată, prevenirea și reducerea faptelor de violență, respectiv a consumului de droguri, alcool și tutun este și o temă abordată în cadrul programului ”Școala Altfel”.

Potrivit comisarului Ovidiu Miclăuș, un lucru îmbucurător este că instituția din care face parte a primit foarte multe solicitări din partea unităților de învățământ prin care li se cere să deruleze campanii în școli. Mai mult, Ministerul Educației a emis un ordin prin care reglementează și procedura de intervenție în cazul în care apar copii sau adolescenți consumatori la clasă.

În acest an am primit mult mai multe cereri față de anul trecut de accesare a serviciilor de prevenire oferite de Agenția Națională Antidrog, astfel că am intrat deja în liceele din județ și până în prezent am derulat programe de prevenire a consumului și traficului de droguri în șase licee din județ. Un element de noutate, în data de 22 septembrie, Ministerul Educației a fost publicat un ordin al Ministrului Educației Naționale prin care este arătate procedura de intervenție în cazul în care apar copii sau adolescenți consumatori la clasă. Practic, este foarte succintă explicată procedura prin care profesorul care sesizează un comportament care indică suspiciuni cu privire la consum de substanțe interzise ia legătura cu directorul, mai departe directorul ia legătura cu părinții, sesizează CPECA pentru desfășurarea de activități cu caracter preventiv și Biroul de Siguranță Școlară. În situația în care apar indicii privind implicarea părinților în traficul de droguri, se ia legătura și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Consider că este importantă această procedură fiindcă, până acum, aceste lucruri nu erau reglementate. E act normativ de nivel terțiar care asigură o procedură unitară de intervenție”, a mai spus comisarul Ovidiu Miclăuș.

Potrivit acestuia, specialiștii antidrog au început deja să participe la întâlniri și activități cu elevii, profesorii și cu părinții. De asemenea, în domeniul asistenței integrate în adicții, specialiștii CPECA Bistrița-Năsăud oferă servicii de informare, evaluare și consiliere psihologică și socială pentru elevi și părinți, în regim de confidențialitate și gratuitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!