FOTO/VIDEO: Ministrul Alexandru Rafila, vizită pe șantierul de la SCJU Bistrița. ”Laboratorul spitalului va deveni unul dintre cele mai moderne din această parte a țării”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și secretarul de stat Alexandru Rogobete au efectuat, luni dimineața, o vizită de lucru pe șantierul noului pavilion al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.

Însoțiți de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, de deputatul Daniel Suciu, de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și de managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, reprezentanții Ministerului Sănătății au verificat stadiul fizic al lucrărilor la noua aripă a spitalului.

Ministrul Alexandru Rafila a apreciat ritmul în care se desfășoară lucrările la noua aripă a spitalului, precizând că acesta va fi primul spital care va fi finalizat prin finanțare asigurată prin PNRR.

Știam că lucrările sunt avansate, acum m-am și convins. Spitalul de la Bistrița va fi primul spital care va fi finalizat cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Estre extraordinar. Dintre toate cele peste 20 de proiecte care se află în derulare, acesta este cel mai avansat și sunt convins că la termenul acela de la jumătate anului 2026 deja la Bistrița se va lucra”, a spus Alexandru Rafila.

Gabriel Lazany i-a mulțumit ministrului Sănătății pentru că a aprobat propunerea de modificare a structurii spitalului, lucru care va permite înființarea a 15 noi specialități medicale noi și angajarea de personal medical care să deservească noua aripă a spitalului.

”Este un lucru foarte important pentru județul Bistrița-Năsăud, face parte din politica de dezvoltare a sistemului public de sănătate din județul nostru, iar în curând vom trece la etapa a doua, cea de angajare a personalului medical, astfel încât să putem începe efectiv munca în momentul în care investiția va fi finalizată”, a spus Gabriel Lazany, care estimează că vor fi angajați circa 60 de medici noi la SCJU Bistrița.

Structura noului corp de clădire al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița este finalizată în proporţie de 97%, iar compartimentarea în proporţie de aproximativ 40%.

În timpul vizitei sale, ministrul Sănătății a anunţat şi o finanţare de aproximativ 2 milioane de euro pentru laboratorul unităţii spitaliceşti de la Bistriţa.

”Vestea bună este legată de o finanțare a Ministerului Sănătății pentru laboratorul acestui spital, care va deveni unul dintre cele mai moderne din această parte a țării. Am fost astăzi să vizitez actuala structură a laboratorului și ea va fi reamenajată și, așa cum s-a întâmplat în alte județe, laboratorul integrat și complet automatizat va deveni realitate în scurt timp pentru că Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea integrală a acestei investiții șui sper ca pacienții de aici din județ și nu numai să beneficieze de analize de cea mai bună calitate”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Finanțarea pentru laboratorul de la SCJU se ridică la circa 2 milioane de euro. ”Este un laborator care va fi complet automatizat, robotizat, ceea ce înseamnă înjumătățirea timpului în care se dau rezultatele analizelor. Dacă acum analizoarele noastre reușesc să dea rezultatele în aproximativ 2-3 ore, pe noul sistem automatizat răspunsul va fi dat într-o oră și jumătate, ceea ce înseamnă și timp mai mic de așteptare în UPU”, a spus și managerul SCJU Bistrița, Gabriel Lazany.

În ceea ce privește noul pavilion de la SCJU Bistriuța, acesta va avea regim de înălțime 2S+P+4E:

  • Subsol: Depozit și adăpost ALA (apărare locală antiaeriana);
  • Parter: Secția de Hemodializă; Parcare semi-automatizată cu 53 de locuri; Birou de internări;
  • Etaj I: Secția ORL (25 paturi); Structura de spitalizări de zi; Compartiment Chirurgie Plastică (10 paturi);
  • Etaj II: Secția Cardiologie (55 de paturi) – din care 8 paturi pentru USTACC (unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienților cardiaci critici); Sală hibrid Angiografie pentru cardiologie intervențională; Secție obstetrică ginecologie (25 paturi);
  • Etaj III: Bloc operator cu 4 săli de operație (Neurochirurgie, Gastroenterologie intervențională, Chirurgie plastică, Oftalmologie); Compartiment Neurochirurgie (17 paturi); Compartiment recuperare neurologică (7 paturi);
  • Etaj IV: secții de spitalizare – Compartiment Gastroenterologie (13 paturi); Secția Neurologie (55 paturi din care 8 paturi pentru unitatea cu accidente vasculare cerebrale).

În urma procedurii de licitaţie, lucrările au fost adjudecate de asocierea dintre Dimex 2000 Company SRL – Hidro Salt B 92 SRL – Consola Grup Construct SRL – Mansard Corporate SRL – Cubicon Invest SRL.

Construirea noului pavilion al SCJU Bistrița este prevăzută într-un proiect amplu pentru care autoritățile din Bistrița-Năsăud au obținut finanțare de circa 100 de milioane de euro prin PNRR. Proiectul mai prevede și reabilitarea energetică a clădirii existente, digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița și dotarea cu echipamente și cu aparatură medicală de ultimă generație.

One comment

  1. Dacă tot exista posibilitatea construirii prin PNRR a unor noi sectii spitalicesti atunci nu trebuia mers pe minima rezistentă prin inghesuirea unei anexe intre blocurile din spatele clădirii actuale a spitalului judetean. Cel mai bine era să se renunte la astfel de improvizatii si aceste extinderi să fie construite de la zero pe baza unor proiecte intocmite de specialisti si care să corespundă standardelor actuale de spatiu si dotare cu aparatură. După cum se stie, incă din anul 2009 , se vorbea despre construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest sens exista chiar si un proiect conform căruia spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi. Ar fi trebuit actualizat acel proiect si depus pentru realizare prin accesarea de fonduri europene prin PNRR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!