Șeful Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman: Interzisă din anul 2016, vânătoarea la urs va fi din nou permisă în România

Ursul va putea fi vânat din nou în România, potrivit directorului Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Bistrița-Năsăud, Sever Roman.

Șeful APM Bistrița-Năsăud afirmă că vreme de 8 ani acest lucru a fost interzis, dar recent a fost promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis o lege care vizează o serie de măsuri de gestionare a populaţiei de urşi.

Este o sensibilitate mare în aceste zile din cauza urșilor carpatini pentru că a avut loc un eveniment nefericit în Munții Bucegi, unde o tânără a fost ucisă pe un traseu turistic. Am ajuns într-o situație nu foarte de laudă, o situație aproape incredibilă, aceea ca pe un traseu turistic să te omoare ursul. Cauzele sunt multiple și statul român a reacționat printr-o modificare a Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006407/2006, modificare făcută printr-un proiect prin care se propun cote de intervenție și cote de prevenție pentru gestionarea conflictului urs-om. Cotele de intervenție prevăd un număr de 55 de exemplare, iar cele de prevenție pentru anul 2024 – 2025 prevăd un număr de 426 de exemplare de urs brun. Deci se va permite vânătoarea la urs, interzisă din anul 2016. Dacă în 2015, în județul Bistrița-Năsăud, pentru cei 24 de gestionari de fonduri de vânătoare de pe cele 40 de fonduri de vânătoare, se aloca o cotă de 33 – 35 de exemplare de urs anual, din 2016, de la guvernul tehnocrat, această cotă de recoltă a dispărut și nu s-a mai permis recoltarea urșilor, astfel că s-a intervenit practic în populația de urs brun, cu consecințe imediate de creștere masivă a efectivelor de exemplare de urs brun, atât în județul nostru, cât și în România”, a spus Sever Roman într-o emisiune la AS-TV.

Potrivit acestuia, numărul urșilor a crescut semnificativ în ultimii ani în județul Bistrița-Năsăud.

”La evaluarea din primăvară a efectivelor de urs brun, lup, pisică sălbatică și râs, care sunt specii strict protejate la nivelul Uniunii Europene, Agenția pentru Protecția Mediului a centralizat datele și vă pot spune că în acest moment în județul Bistrița-Năsăud avem 944 de urși, un efectiv cu 38 de exemplare mai mare decât în 2023, când erau 906 urși. În 2022 erau 879, adică cu 27 de exemplare mai puțin decât în 2023”, a adăugat Sever Roman.

Sursa citată a menționat că în Bistrița-Năsăud au fost raportate, anul trecut, numeroase pagube produse de urși, dar și două atacuri ale urșilor asupra oamenilor.

Un cetățean de la Șieuț a fost sfâșiat de un urs lângă un lan de porumb. Instituția este în acest moment în proces cu acest cetățean. Am mai avut un incident pe un fond de vânătoare de la Micești, unde ursul a sfâșiat jumătate din față unui alt cetățean. Pe lângă acestea, au existat și solicitări de evaluare a pagubelor produse de speciile protejate. Anul trecut am avut 102 comisii, dintre care 87 de comisii au fost pentru pagubele produse de ursul brun și 15 pentru lup. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, a plătit cetățenilor pentru aceste pagube o sumă de aproximativ 420.000 de lei, peste 4 miliarde de lei vechi”, a mai completat șeful APM Bistrița-Năsăud.

Prin această modificare la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 s-a alocat o cotă de prevenție de 21 de exemplare de urs brun în județul nostru, pe 17 fonduri de vânătoare. Deci aceasta va fi cota de prevenție în județ – 21 de exemplare”, a mai spus directorul APM Bistrița-Năsăud.

Actul normativ promulgat de președintele Klaus Iohannis vizează completarea articolului 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi modificarea şi completarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Legea stabileşte că, în vederea prevenirii atacurilor de urs asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale produse de aceste animale, pentru anul 2024 se aprobă recoltarea unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Actul normativ vizează şi creşterea numărului de puncte CIC de la 350 la 400. Punctele CIC reprezintă pragul minim de la care trofeele de vânătoare evaluate sunt reţinute în patrimoniul naţional.

”Pentru menţinerea echilibrului între categoriile de vârste şi sex, precum şi pentru protejarea exemplarelor dominante este interzisă recoltarea exemplarelor a căror blană depăşeşte 400 puncte CIC, precum şi a femelelor însoţite de pui cu vârsta sub 2 ani”, mai prevede legea.

Pe 15 iulie, plenul Camerei Deputaţilor, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi. Actul normativ a fost adoptat de Senat la data de 6 noiembrie 2023. 

Emisiunea de la AS-TV poate fi urmărită integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!