A fost dat jos drapelul României, amplasat pe fațada Prefecturii! La operațiunea care a durat aproximativ 2 ore a participat un echipaj al ISU, care a manipulat macaraua dar și angajați ai Serviciului Salvamont!
Drapelul României a fost amplasat cu ocazia Centenarului și achiziția lui s-a realizat din bugetul județean, cu 6.500 de euro!
VIDEO
29.400 lei + TVA a costat această achiziție (6.500 de euro)!
SC ASIX-RO PRODCOM SRL a câștigat contractul de achiziție-directă și a realizat steagul Romaniei pe suport strip mash, 370 gr/mp. Alături de steagul tricolor s-a amplasat și un Steag Centenar, dimensiune 7,5 X 8 m, print policromie pe suport strip mash, 370 gr/mp.
Drapelul României se află în inventarul Consiliului Județean și cu siguranță va fi folosit și cu alte ocazii… patriotice.
Nu-i prima data cand primarul Cretu trateaza cu suprtficialitate evenimente importante din istoria Bistritei, fiindca asa vrea muschii lui. Astfel, in 2014, exact in anul cand se implineau 750 de ani de la prima atestare documentara a Bistritei, primarul Cretu in loc sa marcheze evenimentul asa cum se cuvine, a schimbat data „Zilelor Orasului” . Din pacate oricate argumente au fost aduse, ele nu au fost convingatoare pentru primarul cu idei putine si fixe. Ba mai mult, dand dovada de obtuzitate si lipsa de cultura primarul Cretu, a facut atunci o afirmatie halucinanta: ”Bistriţa nu împlineşte nici un an. Este un document emis de un Papă în care se aminteşte despre Bistriţa. Dacă documentul acela ar fi zis: de acum Nosa se numeşte Bistriţa, era cu totul altceva.” Omul nu a inteles ca importanta documentara a datei de 16 iulie 1264 consta in faptul ca prima data numele orasului Bistrita aparea pe un document vechi 750 de ani. Ori o vechime de trei sferturi de mileniu din existenta unui oras inseamna istorie si merita marcata asa cum se cuvine. Cu toate acestea, evenimentul aniversar ‘Bistrita 750’ a fost marcat cum se cuvine in primul rand prin aparitia cartii „Bistriţa 750-Coordonate geografice şi istorice”, semnată de Ioan Bâca şi Adrian Onofreiu la Editura „Argonaut” din Cluj-Napoca.
La fel si cu ocazia Centenarului Marii Uniri, desi primaria a organizat un concurs de solutii pentru un monument evocator al evenimentului din 1 decembrie, 1918, lucrurile nu s-au schimbat tot din cauza lui Cretu, care a pus conditia ca bustul lui Cuza, pe care el l-a mutat aiurea de la IJP sa ramana pe loc, ceea ce a condus la niste solutii inacceptabile: (Vezi https://www.timponline.ro/lucrari-grupul-statuar-piata-unirii-alege-iata-machetele/)
Si de data asta centenarul Marii Uniri la Bistrita a fost marcat tot de o aparitie editoriala . Este vorba de cartea ” ANUL 1918 ÎN JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD- Contribuții documentare , avand dreptc coordonatori pe : Adrian Onofreiu, Ioan Pintea si Cornelia Vlașin, aparuta la EDITURA MEGA • Cluj-Napoca • 2018 .
Cu sau fara drapelul României, amplasat pe fațada Prefecturii , aniversarea Centenarului Marii Uniri la Bistrita, a fost un esec. Niciuna din actiunile intreprinse in 2018 nu au avut vre-o legatura directa cu centenarul Marii Uniri , desi orasul Bistrita are in componenta o localitate cu numele „UNIREA”, o strada numita „1 DECEMBRIE” , precum si „PIATA UNIRII”.
La inceputul anului 2018, Primăria Bistrița a promis realizarea unui monument evocator al actului istoric din 1 Decembrie 1918, amplasat în Piața Unirii, prin care să fie celebrat Centenarul Marii Uniri, lucru care nu s-a materializat. De aceea, in locul statuii lui Cuza s-ar putea realiza un Monument al Unirii in forma de obelisc placat cu marmura cu inaltimea totala (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar impreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri).
Pe soclu se va putea monta un basorelief din bronz executat dupa imaginea cu Marea Adunare de la Alba Iulia, avandu-i in prim plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea .
Pe trei dintre laturile obeliscului se vor amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latura vor fi trecute numele delegatilor din Bistrita-Nasaud participanti la marea adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.
Ar trebui ca acest monument sa fie realizat macar pana pe 4 iunie 2020, cand se implinesc 100 de ani de cand s-a semnat Pacea cu Ungaria de la Versailles in palatul Trianon.
No bine bugat . Si cine plateste steagul pana la urma ? Il vor mai ancora probabil cand ne tapa din UE.