O femeie, de 40 ani, din Susenii Bîrgăului a sesizat Poliția prin plângere, despre faptul că ar fi fost lovită de către soțul ei.
Ca urmare a celor constatate la fața locului, polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu și au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de violență în familie. Cercetările continuă de către polițiști din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bîrgăului.
Ce înseamnă ordin de protecție!
În prezent, victimele violenței în familie pot obține un ordin de protecție provizoriu, emis de polițist! Modificările legislative și normele de aplicare a legislației (modificată în 2018) acordă drepturi sporite polițiștilor, în cazuri de violență domestică!
Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislaţia privind violenţa domestică a fost modificată şi completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu de către aceştia.
Ce poate dispune polițistul și pentru cât timp?
Prin ordinul provizoriu se vor putea dispune, temporar, una sau mai multe dintre următoarele măsuri:
• evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
• reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința comună (se va dispune cu măsura de mai sus);
• obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate prin acesta;
• obligarea agresorului de a nu comunica, sub nicio formă, cu victima sau cu membri de familie ai acesteia;
• obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
• predarea de către agresor organelor de poliție a armelor deținute.
Până în 2018, aceste măsuri puteau fi dispuse doar de către instanța de judecată, printr-un ordin de protecție obișnuit. Polițistul nu va putea să-i interzică agresorului să se ducă în anumite localități, spre exemplu, dar judecătorul are această posibilitate.
Potrivit modificărilor din 2018, prin ORDIN nr. 146/2.578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști, măsurile sunt fi dispuse pe o durată de până la cinci zile. Dacă procurorul căruia i s-a înaintat de către polițist ordinul provizoriu va decide că e cazul să se facă o solicitare pentru unul obișnuit, atunci durata inițială a ordinului de protecție provizoriu se va prelungi automat cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a celuilalt ordin, potrivit legii.
Ce se întâmplă cu agresorul !
Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune şi alte obligaţii sau interdicţii, şi anume: păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de resedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta.
În conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre” măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege. Între aceste măsuri se numără:
Durata măsurilor de protecție dispuse de instanța de judecată este determinată în mod explicit de către judecător. Cu toate acestea, durata pentru care le-au luat nu poate depăși șase luni de la data intrarii in vigoare a ordinului de protectie. Chiar dacă decizia nu indică în mod expres durata măsurilor luate, ele vor intra în vigoare pentru o perioadă de șase luni de la data emiterii.
Competenţa de emitere a ordinului de protecţie aparţine judecătoriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa victima. Titularul cererii de emitere a unui astfel de ordin este însăşi victima. Cererea poate fi introdusă personal sau prin reprezentant legal şi este scutită de taxa de timbru judiciar.
În mod alternativ, cererea poate fi introdusă în numele victimei şi de:
a) procuror;
b) reprezentantul autorităţii sau structurii competente, la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, cu atribuţii în materia protecţiei victimelor violenţei în familie;
c) reprezentantul oricăruia dintre furnizorii de servicii sociale în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, acreditaţi conform legii, cu acordul victimei.
Cererea de emitere a unui ordin de protecţie se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie. Citarea părţilor se face potrivit regulilor privind citarea în cauze urgente.
În caz de urgenţă deosebită (care ar putea exista, spre exemplu, atunci când riscurile pentru integritatea sau poate chiar pentru viaţa victimei agresiunii sunt iminente), instanţa poate emite ordinul de protecţie chiar în aceeaşi zi, pronunţându-se pe baza cererii şi a actelor depuse, fără concluziile părţilor.
În cazul în care constată că nu mai este necesară menținerea măsurilor de protecție dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecție, cu menționarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unității de poliție care a înaintat ordinul de protecție provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.
Încălcarea ordinului de protecție înseamnă pușcărie de la 1 lună la 1 an!
Nerespectarea/încălcarea oricăreia din măsurile dispuse prin prezentul ordin de protecție provizoriu constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an.