Din poziția de candidat PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, vă prezint principalele elemente ce ghidează Planul de Acţiune Parlamentară al europarlamentarilor PMP.
1. BREXIT
BREXIT-ul este rezultatul acţiunii politice consecvente de dezinformare a populaţiei, dar şi deutilizare a eşecurilor UE de către partide şi politicieni euro-sceptici care au avut ca obiectiv declarat retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană. În acelaşi timp este confirmat faptul că Uniunea Europeană poate fi destrămată din interior. Uniunea pierde un contributor net, ceea ce afectează capacitatea Uniunii Europene de a finanţa politicile de coeziune, extrem de importante pentru România.
În acelaşi timp, Uniunea Europeană devine mai slabă prin pierderea celei de a doua puteri economice, dar şi a aproape 70 de milioane de locuitori.
Din punct de vedere al rolului UE în plan global, Brexit înseamnă importante pierderi strategice ale Uniunii. Mai mult, România va pierde, în interiorul UE, un aliat cu viziuni similare în chestiuni importante, mai ales în raport cu descurajarea acţiunilor Rusiei în vecinătatea estică, dar şi cu nevoia de debirocratizare a UE.
Parlamentarii PMP vor susţine începerea negocierilor pentru un Acord de liber schimb UE.
– Regatul Unit.
Având în vedere că până în prezent Parlamentul de la Londra a respins de trei ori Acordul de ieşire a Regatului Unit din UE şi nu există în continuare un consens privind o anumită variantă de BREXIT, parlamentarii PMP vor susţine orice perspectivă care întârzie sau anulează ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.
2. Riscul terorist
Siguranţa cetăţeanului European este afectată continuu de ameninţarea producerii unor acte teroriste oriunde pe teritoriul Uniunii Europene. Din păcate, acest tip de ameninţare este una pe termen lung, care va trebui combătută cu eficienţă şi duritate, utilizând în acelaşi timp toate mijloacele de care dispun statele pentru a descuraja şi preveni actele teroriste pe teritoriul UE. Simultan cu procesul de migraţie ilegală şi legat de înfrângerea ISIS în Irak şi Siria, o mare parte
din combatanţii ISIS au revenit şi vor continua să revină în Europa. Riscul unor atentate teroriste pe teritoriul Uniunii Europene este ridicat cu atât mai mult cu cât liderii ISIS ameninţă public şi direct Uniunea Europeană şi cetăţenii săi cu executarea unor atentate teroriste.
Mai mult, în statele UE, pe lângă unele moschei şi şcoli musulmane au fost create adevărate centre de recrutare şi convertire a tinerilor musulmani, de regulă neintegraţi social, la o ideologie islamist – extremist, care cultivă ura faţă de creştini şi faţă de civilizaţia europeană. Aceste centre asigură perpetuarea necesarului de militanţi extremişti educaţi şi antrenaţi să meargă până la sacrificiul suprem în ura lor împotriva creştinilor şi a Europei civilizate.
Este evident că lupta cu teroriştii Statului Islamic aflaţi în Europa este o luptă pe termen lung, terorismul fiind o ameninţare pe termen lung pentru cetăţenii europeni.
Din acest motiv, apreciem că este necesar ca în cel mai scurt timp să fie creată o Agenţie de analiză şi informaţii la nivel European, care să proceseze unitar informaţiile colectate de la toate statele membre, astfel încât agenţia să fie în măsură a preveni în timp util statele membre pe teritoriul cărora urmează a se produce acte teroriste.
Parlamentarii PMP vor propune crearea unei Agenţii de analiză şi informaţii la nivel
european. Agenţia va avea ca misiune să analizeze informaţiile primite de la statele
membre vizând riscurile teroriste la nivelul Uniunii Europene şi să avertizeze în timp util statele membre.
3. Securitatea frontierelor
Modul în care milioane de cetăţeni din Africa, Orientul Mijlociu şi alte zone ale lumii intră aproape nestingheriţi pe teritoriul Uniunii Europene arată că sistemul Schengen este inadecvat pentru a proteja teritoriul Uniunii Europene. Această realitate este nepermisă, mai ales pentru că orice stat are ca principal element de definire a suveranităţii sale frontierele şi capacitatea de a şi le apăra.
Parlamentarii PMP vor susţine o reformare a sistemului Schengen, crearea Poliţiei de Frontieră a Uniunii Europene şi punerea acesteia sub comandă unică. Acest obiectiv trebuie dublat de susţinerea alocării de resurse umane şi mijloace tehnice pentru îndeplinirea misiunii de apărare şi securizare a frontierelor Uniunii Europene.
4. Crearea Statelor Unite ale Europei – evoluţia Uniunii Europene
Uniunea Europeană nu se află în cea mai bună situaţie, iar cetăţenii aşteaptă de la politicieni soluţii pentru viitorul lor şi al Uniunii Europene în condiţiile în care migraţia ilegală, terorismul, naţionalismul populist, euroscepticii şi suveranismul ocupă tot mai mult din spectrul politic european. Decizii importante trebuie adoptate în cel mai scurt timp. În aprecierea PMP, prin consens la nivelul Uniunii trebuie să fie adoptate căteva măsuri şi anume:
a. Accelerarea proceselor de integrare a statelor membre prin trecerea tuturor statelor la moneda euro în cel mai scurt timp, prin integrarea tuturor statelor membre în spaţiul Schengen, prin dezvoltarea infrastructurilor de transport (porturi, aeroporturi, autostrăzi şi căi ferate), introducerea tehnologiei 5G simultan pe întreg teritoriul UE etc.
b. Crearea instrumentelor politice, instituţionale şi financiare pentru ca, pe termen
mediu, să se poată realiza Statele Unite ale Europei (SUE), ca singură soluţie pentru aşezarea Uniunii Europene alături de SUA, China şi Federaţia Rusă pe puntea de comandă a procesului de globalizare.
c. Procesul de creare al SUE trebuie accelerat, ceea ce va implica costuri suplimentare ce vor fi în principal în sarcina marilor puteri economice al UE (Germania, Franţa, Italia, Olanda
etc).
d. Crearea SUE împlică o similitudine a salariului minim şi a pensiei minime, sisteme de ajutoare sociale echitabile, precum şi o uniformizare a sistemului de taxe şi impozite. Nu înultimul rând, crearea unui număr important de instituţii europene care vor prelua treptat atribuţiunile instituţiilor naţionale este esenţială.
În cazul menţinerii la actualul nivel de integrare, Uniunea Europeană va continua să
piardă din relevanţa politică şi decizională la nivel global, devenind în timp un teritoriu economic şi social care va recepţiona efectele globalizării, fără a le putea controla sau influenţa în folosul cetăţenilor săi.
Statele Unite ale Europei (SUE), un proiect necesar pentru o Europă competitivă.
(articol electoral)