Sistemul de management al deșeurilor este nefuncțional încă de la inaugurarea din 2012. Depozitul de la Tărpiu e full în proporție de 90% și deocamdată autoritățile județene NU au găsit nicio soluție de construcție a celulei nr. 2.
La niveul întregului județ, colectarea deșeurilor se realizează ne-selectiv deși ]n urma licitației pe care a câștigat-o, compania SUPERCOM este obligată să implementeze un sistem de colectare selectivă.
Sparg banii pe prostii! ADI Deșeuri a pătit 10.000 de euro pentru un studiu de sertar: analiza tehnico-economica instrument „Plateste pentru cat arunci!”
Pentru a putea plăti direct suma de 10.000 de euro, s-au organizat 2 atribuiri-directe: în 19.06 și în 04.03 și ambele contracte au fost atribuite direct unei companii cu 2 angajați! SC Senecca & Savy Concept din București a prins contractele și a încasat 10.000 de euro.
Firma de apartament va realiza o analiză tehnico-economice care sa fundamenteze metoda optima de aplicare a instrumentului economic „Plateste pentru cat arunci”, prin simularea celor 4 versiuni prevazute de O.U.G.74/2018 , raportat la specificul UAT/ADI.
În urma acestor calcule se vor determina tarifele/taxele pt utilizatorii casnici si non-casnici; mecanismul de aplicare fiscală.
Anul trecut, firma care a prins contractele de 10.000 de euro cu ADI Deșeuri a avut 2 angajați și profit pe minus.
Cum s-au plătit 50.000 de euro pe campanii de informare!
Consiliul Județean și ADI Deșeuri (entitate unde primarii PSD dețin majoritatea) au gestionat execrabil Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, proiect realizat din bani europni, care a costat 30 de MILIOANE de euro. Cu sistemul făcut praf, colectare ne-selectivă, depozitare la grămadă și un depozit la Tărpiu plin în proporție de 80% și fără solții pentru a 2-a celulă…. Consiliul Județean încearcă să mascheze totul și a plătit 50.000 de euro pe, pliante, campanii și reclame pentru informarea privind colectarea selectivă.
ADI Deșeuri, cuibușorul unde s-au refugiat PSD-iștii!
De managementul deșeurilor se ocupă ADI Deșeuri, entitate finanțată din bani publici prin contribuția primăriilor și a Consiliului Judeean. Practic, aparatul tehnic se ocupă de bunul-mers al Asociației: documentații, contracte, punere în aplicare Hotărâri ale Adunării Generale etc.
Sediul A.D.I Deșeuri este pe strada Păcii, iar directorul executiv este Pavel Plăian, un absolvent de Teologie și Drept, numit director de către Radu Moldovan.
ADI Deșeuri este o entitate ce supervizează gestionarea deșeurilor din județ. Este formată din primarii tututoror localităților din județ, din președintele Consiliului Județean și aparatul tehnic.
Adunarea Generală este organul de conducere al Asociației, format din toți reprezentanții desemnați de către părți, care vor fi primarii unităților administrativ-teritoriale și presedintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, sau delegații acestora împuterniciți să reprezinte acest scop la o întâlnire a Adunării Generale.
Pentru realizarea scopului si obiectivelor sale a fost constituit un aparat tehnic propriu. Aparatul tehnic va fi condus de un director executiv numit de consiliul director. Membrii aparatului tehnic vor avea statutul de salariați ai Asociației.
Scurt istoric: cum s-a ajuns la situația de HAOS, cu o licitație încheiată după 2 ani jumătate!
În 2012, Vitalia SA a câștigat licitația de colectare la 3.5 lei/persoană/lună, dar au reziliat contractul și pe situația de urgență creată, primăriile din județ au încheiat contracte cu Supercom, deoarece contractul de colectare a deșeurilor din întreg județul a fost atribuit prin încredințare directă, în regim de urgență. Firma SUPERCOM a fost selectată, după ce primarul Crețu a făcut lobby public pentru această companie, invocând situația de urgență creată după plecarea Vitaliei.
Situația a fost convenabilă, deoarece tariful este aproape triplu față de cel al Vitaliei 9.9 lei/pers/lună și colectarea s-a realizat ne-selectiv (adică la grămadă cu costuri mai mici pentru firma SUPERCOM, care a venit cu o soluție tehnică proprie: pubele la suprafață).
Adunarea de Dezvoltare Intercomunitară a rezolvat rapid situația și a oferit pe tavă Supercom-ului două avantaje-cheie: tarif și facturi achitate din buget, deci garanția încasării. Acest contract este provizoriu și este în vigoare din septembrie 2016.
SUPERCOM a prins contractul DEFINITIV, pe colectare! Degeaba. La Bistrița, deșeurile se adună la grămadă!
În ianuarie 2019, SUPERCOM a câștigat licitația, dar încă NU s-a semnat niciun contract de colectare selectivă și pe tot județul, colectarea deșeurilor are loc “la grămadă”… deși acest lucru este INTERZIS, prin proiectul de gestionare a deșeurilor, finanțat din bani europeni!
Sistemul de management al deșeurilor este nefuncțional la nivelul județului, deoarece:
– NU are loc o colectare selectivă a deșeurilor
– NU are loc depozitare selectivă a gunoaielor, a Tărpiu
– firma care colectează NU are infrastructura necesară pentru colectare selectivă și are camioane care doar ridică gunoiul amestecat, ca pe vremuri.
– pentru golirea pubelelor semi-îngropate, SUPERCOM are doar 5 mașini cu braț-telescopic, care NU pot acoperi județul.
Depozitul bombă-ecologică de la Tărpiu și colectarea deșurilor dn județ: cele două cruci grele ale directorașului PSD, băgat la înaintare de Radu Moldovan
Depozitul de la Tărpiu este administrat pe 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firmă care plătește o redevenţă trimestrială Consiliului Județean, iar banii obținuți se vor folosi pentru construcţia celorlalte trei celule. Contractul pentru depozitul de la Tărpiu a fost încheiat în martie 2013.
Se solicită amplasarea de camere-video și aplicarea de amenzi de către Poliția Locală!
“Singurii care au, conform legii, dreptul să constate și să sancționeze făptuitorii sunt autoritățile administrației publice locale, respectiv reprezentantul desemnat al UAT-ului sau, unde există, Poliția Locală, sau după caz Garda de Mediu. Facem, în acest sens un apel public către autoritățile în drept să intensifice măsurile de constatare și sancționare a persoanelor fizice sau juridice care încalcă flagrant regimul de colectare a deșeurilor municipale.” – se arată în comunicatul ADI Deșeuri.
Adunarea de Dezvoltare Intercomuniatară a transmis un comunicat de presă prin care solicită spriin din partea Poliției Locale pentru amendarea cetățenilor care NU colectează selectiv.
Se LĂFĂIE pe bani publici, iar cetățenii suportă cheltuielile!
Cu un sistem de management defectuos, ADI Deșeuri încearcă să arunce vina pe seama oamenilor care NU colectează selectiv. Sistemul de management e ineficient, se colectează la grămadă , iar depozitul de la Tărpiu este full. În tot acest timp, ADI Deșeuri oferă salarii boierești celor 10 angajați, plătește campanii de publicitate (50.000 de euro), cumpără mașini de serviciu (10.000 de euro pentru un Logan nou-nouț) și oferă contracte unor firme de apartament pentru studii inutile (10.000 de euro)…. De menționat că toate aceste cheltuieli sunt decontate din bani publici…