Dorel Cosma are 69 de ani și e șef la Casa de Cultură din anul 2005, încă de pe vremea lui Vasile Moldovan. Când s-a schimbat macazul, noul primar Ovidiu Crețu l-a preferat în continuare la conducerea instituției și astfel Dorel Cosma bifează 14 ani de când dă tonul manifestațiilor din Bistrița.
Pe final de mandat, Dorel Cosma este propus pentru titlul de cetățean de onoare al Bistriței!
L-au propus pentru acest titlu colaboratorii de-ai lui, angajați la Casa de Cultură!
Conform regulamentului, orice candidat pentru titlul de Cetățean de Onoare trebuie să aibă 3 propuneri. Astfel, pentru Dorel Cosma au făcut propneri angajați ai Centrului Cultural Municipal:
Menut Maximinian, Elena M. Campan, Aurel Rau (toți fiind angajați sau colaboratori la Casa de Cultură). Gavrila Tarmure – managerul Centrului Judetean pentru Cultură a făcut și el propunerea pentru desemnarea acestui titlu către Dorel Cosma.
PSD deține majoritatea și nimeni NU mișcă-n front! Titlul lui Dorel Cosma e doar o formalitate „de partid”!
Consilierii PSD dețin majoritate în Consiliul Local (11 mandate din 21), iar proiectele inițiate de primarul Crețu sunt votate fără drept de apel, pe linie de partid. În acest sens, titlul de Cetățean de Onoare pentru Dorel Cosma e doar o formalitate în plenul Consiliului Local.
Ca-n COMUNISM! Citiți și vă cruciți ce laudă goală i-au elogiat colaboratorii!
RAPORT de prezentare a propunerii de acordare a titlului de
„CETĂŢEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI BISTRIŢA”
Domnului DOREL COSMA
„Intre meritele sale, care il recomanda acestei calitati, se situeaza, pe langa cele ale scrisului publicistic si poetic, proze de calatorie si reportaj, versuri inspirate din realitatea locala si de o problematica generala, purtand un mesaj civic, unele ocazionale, traduse si publicate si peste hotare, multe si marcante initiative si actiuni de cultura si arta, in cadrul responsabilitatilor obstesti in care s-a afirmat pe parcursul mai multor decenii, intre care o daruire tot mai in cunostinta de cauza manifestarilor artistice populare din judetul Bistrita-Nasaud” – Aurel Rau, poet, prozator, traducător și eseist, cetatean de onoare al municipiului Bistrita.”
„Contribuția semnificativă in promovarea imaginii pozitive a municipiului și dezvoltarea vietii culturale in Bistrita pe parcursul ultimelor decenii justifică cu prisosinţă acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa” domnului Dorel Cosma.”
„Amploarea greu de egalat a activității pe care domnul Dorel Cosma a desfășurat-o pana in prezent a avut un puternic impact pozitiv asupra imaginii municipiului Bistrița pe plan naţional şi internaţional şi îl recomandă cu prisosinţă pentru decernarea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa” ca expresie a aprecierii comunităţii noastre pentru o viaţă plină de realizări.” – Ovidiu Crețu.
„In ultimele decenii, viata culturala a municipiului Bistrita s-a bazat mult pe initiativele, talentul si experienta domnului Dorel Cosma. El insusi om de cultura – foarte apreciat ca profesor, scriitor si comunicator de exceptie care a atras numeroase personalitati ale vietii artistice sub egida manifestarilor pe care le-a organizat, Dorel Cosma este detinatorul a foarte multe titluri si distinctii care arata aprecierea de care se bucura atat in tara, cat si in strainatate.
Doctor in filologie ( de fapt e doctor în Jurnalism, titlu obținut în Republica Moldova), a absolvit si cursurile Institutului Goethe din Bremen – Germania, cursuri de management cultural european in Danemarca, dar si cursuri de perfectionare in educatie speciala la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj. A fondat cenaclul literar artistic „Alma Venus” si revista „Catharsis” – ambele la Liceul „Liviu Rebreanu” din Bistrita, dar si Scoala Populara de Arte din municipiu, fiind primul director al acestei institutii. A fost director al Casei de Cultura a Sindicatelor Bistrita, a fondat Teatrul de Camera, Festivalul de Teatru si a revitalizat ansamblul folcloric „Codrisorul” cu care a cucerit, in anul 1985, marele premiu al competitiei „Colierul de Aur” de la Dijon – Franta, distinctie ce nu mai fusese obtinuta de nici un ansamblu romanesc.
Ca director al Centrului Creatiei Populare infiinteaza ansamblul folcloric „Balada” care, dupa 1989, devine prima asociatie folclorica independenta din judetul nostru.
In anul 1991 a initiat si coordonat primul festival international de folclor din Romania: „Nunta Zamfirei”, manifestare care anul acesta a ajuns la cea de-a XXIV-a editie.
In calitate de consilier sef al Inspectoratului pentru Cultura Bistrita-Nasaud a extins manifestarile nationale si internationale si a initiat actiuni noi, la nivel judetean, in varii domenii artistice.
A initiat si coordonat numeroase emisiuni radio – tv, iar din anul 2003 a devenit profesor universitar la Universitatea Romana de Stiinte si Arte „Gheorghe Cristea” Bucuresti. In anul 1996 a fost ales prin vot, la Klagenfurt – Austria, vicepresedinte al I.G.F. – Uniunea Europeana de Folclor, iar patru ani mai tarziu, in urma discutiilor cu presedintii federatiilor de folclor din Europa, a infiintat Asociatia Nationala de Folclor din Romania, asociatie care cuprinde 55 de ansambluri folclorice romanesti si al carei presedinte este si in prezent.
Fondator al revistei „Conexiuni” si cetatean de onoare al oraselor Nasaud – Romania, Karditsa – Grecia, Voiron – Franta si San Giovanni Rotondo – Italia, Dorel Cosma a devenit membru al Clubului Roman de Presa, al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania si al Uniunii Scriitorilor din Romania, fiind autorul a peste 20 de volume publicate. In anul 2014 a lansat in Egipt, la Biblioteca din Alexandria, volumul „Jurnal de calatorie si poezie”, aceasta carte fiind inscrisa in randul celor peste 8 milioane pe care le detine prestigioasa biblioteca.
Totodata, bistriteanul Dorel Cosma este presedintele in exercitiu al IGF – Uniunea Mondiala de Folclor si membru al Academiei Romano-Australiene cu sediul in Sydney.”
Menut Maximinian, director al Casei de presa si editura „Rasunetul” Bistrita: „Consideram ca, alaturi de numele din galeria Cetatenilor de Onoare ai Bistritei un loc aparte il are si Dorel Cosma care, privind lista titlurilor acordate pana acum, putem afirma ca este personalitatea care a vorbit despre cultura orasului nostru cel mai mult si in cele mai diverse colturi ale lumii, din Malaezia pana in Statele Unite. Acordarea titlului de Cetatean de Onoare omului de cultura Dorel Cosma este un gest firesc de incununare a activitatii culturale pentru un om care toata viata a slujit domeniul artelor”.
„Aceasta recomandare este sustinuta de multiple merite pe care Dorel Cosma le are in domeniul literaturii. Dorel Cosma este continuatorul scriitorilor reprezentativi ai Bistritei, la care facem referire, de fiecare data cand ne amintim de inaintasii culturali. Adevarat ambasador al literaturii, al cartii, Dorel Cosma da posibilitate de afirmare scrisului bistritean. Oriunde, in lume, unde se afla Dorel Cosma, se afla si Bistrita. Il insoteste, il ocroteste” – Elena M. Campan, membru al Societatii Scriitorilor Bistriteni „Conexiuni”.
„Personalitatea culturala a celui pe care astazi il propunem pentru primirea calitatii de Cetatean de Onoare al municipiului Bistrita este complexa si unica: cunoscator si vorbitor a mai bine de sapte limbi de circulatie mondiala, domnul Dorel Cosma este un comunicator de exceptie care are gradul de doctor in jurnalism obtinut la Universitatea de Stat din Chisinau, Republica Moldova. Este autor a mai bine de 20 de lucrari tiparite, multe dintre ele traduse in limbi straine, fondator de reviste si grupari culturale. Este detinatorul a zeci de distinctii de prestigiu cultural din Europa si de pe glob si este Presedintele in exercitiu al IGF – Uniunea Mondiala de Folclor, cu sediul in Spania. Aceasta activitate prodigioasa in plan mondial nu l-a oprit pe domnul Dorel Cosma sa fie unul dintre cei mai activi animatori culturali ai municipiului din ultimele cinci decenii. Spectacolele si festivalurile organizate de domnia sa, in calitate de manager al Palatului Culturii Bistrita, s-au constituit mereu in puncte de atractie pentru un public larg” – Gavrila Tarmure, managerul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud.
Cu buget de 6 MILIOANE de lei (1.2 MILIOANE de euro), Centrul Cultural Municipal cheltuie 100.000 de euro/lună (salarii + evenimente)!
Bugetul evenimentelor culturale a crescut constant, cu toate că sediul instituției a fost în reabilitare vreo 2 ani , timp în care cultura orașului s-a desfășurat într-un cort amplasat pe Pietonal.
Cu Dorel Cosma la conducerea instituției, Bistrița a avut parte de aceeași agendă culturală de 10 ani încoace, iar în 2019 se cheltuie 6 MILIOANE de lei (adică aproximativ 100.000 de euro/lună) pentru activitatea culturală a municipiului… bani alocați direct din bugetul local!
Citiți și:
https://www.ziardebistrita.ro/primaria-bistrita-aloca-29-de-miliarde-pentru-evenimentele-culturale-marca-dorel-cosma-e-mult-e-putin-ce-ziceti-vezi-reteaua-de-neamuri-si-pensionari-care-coordoneaza-cultura-pe-bistrita/
Stați voi să vedeți când se va retrage profesorul Dorel Cosma din activitatea culturală câte spectacole și câte evenimente veți mai avea !
Motto:
„V-am spus că bătălia pentru om
Nu iartă astăzi nici o dezertare
Şi voi v-aţi decorat voi între voi
Când lupta este în desfăşurare.”
(Adrian Păunescu- ANALFABETILOR)
Mai rău ca-n comunism. Tovarăsii de tristă amintire se premiază si se decorează intre ei fără nici o jenă. Admiratia primarului Crețu pentru Dorel Cosma, managerul Casei de Cultură Bistrita este de-a dreptul suspectă. La editia din 2014 a Festivalului Internațional „Nunta Zamfirei”, primarul Ovidiu Crețu i se adresa managerului Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma, cu expresia: „Debordezi de cultură, artă și frumos!”. Tot atunci, Crețu a mai spus entuziasmat de atmosfera festivalului : „Dacă Bistrița ar depune vreodată cererea pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, acesta ar fi elementul de bază: un festival internațional de folclor precum Nunta Zamfirei!”
Acum, acelasi Ovidiu Crețu, încântat de cultura bistriteană îl răsplăteste pe Dorel Cosma, cu titlul de „Cetățean de onoare al Bistriței”. Dar, vorba latinului: „de gustibus non disputandum est”, nici chiar in materie de cultură.