Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bistrița-Năsăud a virat, la începutul acestui an, peste 20 de milioane de lei în conturile angajatorilor care au încheiat convenţii în anul 2022 cu instituția.
”Ca urmare a suplimentării bugetului asigurărilor sociale de stat al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, angajatorii din judeţul Bistriţa-Năsăud care au încheiat convenţii în anul 2022 cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă şi-au primit sumele restante pentru subvențiile acordate la angajarea diferitelor tipuri de șomeri. La data de 16 ianuarie 2024, toate sumele restante aferente convențiilor încheiate și neplătite de către AJOFM Bistriţa-Năsăud pe parcursul anului trecut au fost redirecţionate către conturile angajatorilor. Este vorba de suma de 20.001.811 lei”, se arată într-un comunicat de presă al AJOFM Bistrița-Năsăud.
Totodată, potrivit instituției, până la data de 1 iulie 2024 vor fi puse în plată toate solicitările angajatorilor înregistrate în anul 2023, pentru încheierea de convenţii în baza Legii nr. 76/2002, art. 80, respectiv 85. Instituția mai menționează că, pentru cererile depuse în anul 2023, pentru 1.580 persoane, efortul financiar este de aproximativ 42.660.000 lei (pentru 12 luni).
”Banii sunt acordaţi angajatorilor în scopul sprijinirii angajării persoanelor fără un loc de muncă de peste 45 de ani, a tinerilor de până la 29 de ani, a persoanelor cu handicap, a absolvenţilor, a persoanelor care sunt unici întreţinători de familie, a şomerilor de lungă durată”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, AJOFM Bistriţa-Năsăud va continua și cu cererile depuse de angajatori în acest an.
Se cam fac angajari de forma. Angajatorii intocmesc actele, persoanele „angajate” se aleg cu vechimea in munca desi nu presteaza nicio zi de lucru, angajatorii raman cu salariul platit de stat si dupa 12 luni ajung la mica intelegere, de regula „angajatul” este convins sa isi depuna demisia si astfel nu sunt urmari si fiecare isi vede de treaba lui. Altul la rand.