Atenție! Risc de polei pe drumurile din Bistrița-Năsăud

Șoferii sunt sfătuiți să circule cu atenție pe șoselele din județul Bistrița-Năsăud din cauza faptului că există riscul să se formeze polei.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare nowcasting de cod galben de precipitații mixte care local favorizează depunerea de polei. Atenționarea este valabilă pentru mai multe județe din țară, printre acestea numărându-se și Bistrița-Năsăud.

În plus, pe raza județului a fost semnalat și fenomenul de ploaie înghețată (“freezing rain”), care, potrivit specialiștilor, apare atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu un strat de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie. Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet. Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la nivelul solului.

În aceste condiții, tuturor participanţilor la trafic li se recomandă să pornească la drum doar cu autovehicule echipate corespunzător, să aibă o conduită preventivă în trafic, să folosească cât mai mult frâna de motor şi să evite depăşirile acolo unde nu există suficient spaţiu şi suficientă vizibilitate pentru a fi executate în condiţii de maximă siguranţă.

ACTUALIZARE

Având în vedere atenționările meteo din această perioadă, polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto să ruleze cu prudenţă sporită, să mărească distanţa de rulare şi să nu bruscheze comenzile maşinii, întrucât se semnalează porţiuni acoperite cu polei.

Totodată, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.

Conducătorii de vehicule au obligaţia de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!

Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

Chiar dacă pe anumite porțiuni drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă!

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia și să se angajeze în traversarea străzii numai după ce sunt siguri că pot face acest lucru în condiții depline de siguranță.

Informații actualizate despre situația traficului pot fi găsite la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic – vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.