De la începutul acestui an, Primăria municipiului Bistrița a introdus pe mai multe străzi din oraș parcări cu plată, iar bistrițenii care aleg să își parcheze mașinile pe aceste artere sunt nevoiți să cumpere tichete de parcare, pentru că, în caz contrar, se pot alege cu sancțiuni. Pe 27 de străzi din Bistrița, pe care au fost amenajate peste 1.200 de locuri de parcare, se percepe în prezent taxă pentru locul de parcare.
În plus, începând din această săptămână, pe încă o stradă din oraș a fost instituită măsura parcărilor cu plată. Este vorba despre Bulevardul Republicii, acolo unde sunt amenajate 117 locuri de parcare.
Indicatoarele care informează că locurile de parcare din această zonă sunt cu plată au fost deja montate de către angajații Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistrița și în curând vor fi amplasate și aparatele de taxare. Până atunci, tichetele de parcare pot fi cumpărate de la agenții comerciali care desfășoară activități în zonă sau prin intermediul unui SMS.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști, a declarat pentru Ziar de Bistrița că ”se taxează, bineînțeles că se taxează. Cei care parchează acolo au obligația să își cumpere tichet de la partenerii noștri sau să plătească prin SMS”.
”Este important să rețină oamenii că în zonă se taxează și vor fi controale, ca să nu cadă în plasa oamenilor legii” a spus viceprimarul Cristian Niculae.
Decizia de a taxa parcările și pe Bulevardul Republicii a fost luată la o analiză mai atentă a situației privind locurile de parcare din Bistrița. În condițiile în care municipalitatea intenționează să implementeze un proiect cu fonduri europene prin care se va amenaja Linia Verde de transport, în urma acestui ar urma să fie desființate circa 200 de locuri de parcare de pe străzile Dornei și Gheorghe Șincai, decizia a fost necesară. Astfel, autoritățile locale au decis să introducă și Bulevardul Republicii pe lista străzile pe care se percepe taxă pentru locurile de parcare.
”Vom taxa și pe Republicii pentru că acolo există 117 locuri de parcare, iar prin proiectul Linia Verde vom pierde circa 200 de locuri de parcare de pe Dornei și de pe Șincai. Republicii este o stradă apropiată de Centrul Istoric. Le taxăm ca să fie libere, nu ca să le luăm banii cetățenilor și să creștem bugetul municipiului. De când taxăm parcările se vede foarte bine că la orice oră din zi se găsesc locuri de parcare atât în centru, cât și pe restul străzilor. De aceea vom taxa și pe Bulevardul Republicii ca să fie locuri de parcare și acolo” a declarat, la finele lunii februarie, viceprimarul Cristian Niculae.
Și locurile de parcare de pe străzile Ursului și Zimbrului vor fi cu PLATĂ
Totodată, administrația locală consideră că și locurile de parcare de pe străzile Ursului și Zimbrului ar trebui să fie cu plată. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști, strada Ursului a fost deja prinsă deja într-o anexă a hotărârii de Consiliu Local prin care s-a stabilit taxarea locurilor de parcare de pe Bulevardul Republicii. În ceea ce privește strada Zimbrului , Primăria Bistrița pregătește un nou proiect de hotărâre care urmează să fie analizat într-o ședință viitoare a Consiliului Local.
”Din ceea ce știu eu, strada Zimbrului este prinsă acum într-o hotărâre de Consiliu Local care urmează să fie aprobată și se va taxa și pe această stradă, pentru că în zonele aglomerate trebuie să facem acest lucru ca să se găsească locuri de parcare libere” a mai spus viceprimarul Cristian Niculae.
Care sunt tarifele percepute pentru locurile de parcare cu plată?
În ceea ce privește tarifele pentru parcările cu plată de pe raza municipiului, hotărârea aprobată de Consiliul Local Bistrița arată că pentru 30 minute tariful este de un leu, față de 50 de bani cât era anul trecut. Pentru o oră, tariful este de 2 lei, iar pentru o zi întreagă de 15 lei.
Bistrițenii care optează să plătească pentru locul de parcare prin transmiterea unui SMS plătesc 0,35 euro + TVA/oră, din care se virează Primăriei municipiului Bistrița 1,35 lei/SMS.
Deținătorii de autovehicule care optează pentru un abonament de parcare vor plăti lunar câte 70 lei. Dacă aleg varianta trimestrială, tariful este de 180 lei, în vreme ce pe semestru acesta urcă la 250 lei, iar pentru un an întreg la 480 lei.
Persoanele care dețin în proprietate un autoturism electric beneficiază de acordarea unui abonament de parcare gratuit.
În ceea ce privește contractul de rezervare, valabil doar pentru instituțiile bancare și alte instituții sau persoane juridice care, în vederea desfășurării activității, conform legii speciale de funcționare, au dreptul/ obligația de a deține locuri de parcare, un loc pentru fiecare sediu al instituției costă 1.200 lei /an.
Salut înțeleg taxarea langa centrul istoric dar sa taxezi și pe bulevard este prea de tot , să ne gândim daca vrei in decebal te taxează daca vrei pe bulevard te taxează la primărie te taxează la cat de mare este orașul au mai rămas trei zone han, lama, big, bine știu că se poate și mai mult , lăsa că este bine sa taxeze tot pista de biciclete este,, trotuarele au stâlpi pentru delimitarea parcărilor și nu trec de iei ,, se pot pune in tot orașul sa nu te mai deranjeze mașinile parcate pe trotuar și mi se pare de bun simț ca la 10-15 parcări taxabile sa pui 2-3 gratis sau cu un tonomat langa de reciclat deșeuri gen plastic plătești cu 2 sticle de plastic , dar nu are cine sa rezolve aceste probleme.Ati auzit pe cineva că a luat amenda pentru claxon în oraș ?
Montati mai intai aparatele sa aiba lumea de unde sa cumpere tichete, sau voi mai intai sa va scoateti banii pe ele, de unde sa cumpere lumea tichete ma nemernicilor, numai sa taxati atat stiti